Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рпс та рег. ек-ка Лишиленко.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Виробництво хімічних волокон

Хімічні волокна виробляються із целюлози і синтетичних смол. Найбільші підприємства розміщені у Чернігові, де вироб-

155

ляються синтетичні волокна, у Києві і Черкасах виробляється штучний шовк і у м. Сколе Львівської області - штучне волок­но. В 1990 р. всіма підприємствами було вироблено 179,2 тис. т хімічних волокон, а у 2000-2003 pp. обсяг його виробництва скоротився до ЗО тис. т, або майже у 6 разів.

Виробництво лаків і фарб

У період перебування у складі СРСР 25% цієї продукції ви­роблялось в Україні. Асортимент продукції широкий - антико­розійні і декоративні лаки, фарби, розчинники, смоли. Основна частина цієї продукції виготовляється в Луганську, Донецьку, Дніпропетровську, Кривому Розі, Коростені Житомирської обл., Могилеві-Подільському Вінницької області. Виробництво лаків є у Києві, Харкові, Львові, Одесі.

На відходах коксохімічного виробництва розвивається анілінофарбова промисловість, що виготовляє барвники для текстильної, взуттєвої, поліграфічної промисловості. її головний центр - Рубіжне (Луганська обл.). Анілінові барвники виготов­ляють також Горлівський коксохімічний і Сивашський аналіно-фарбовий заводи. На цих підприємствах створено виробництво відбілювачів і високоякісних пігментів.

Значну роль у виробництві фарб відіграють відходи вироб­ництва кольорових металів - титану, цинку та металургійної промисловості, які являються наповнювачами при виробництві білил і фарб.

Хімічно-фармацевтична промисловість

У цій галузі працює 87 підприємств, які виробляють ліки, ферментні препарати, кормові добавки, антибіотики, товари ме­дичного призначення та медичне скло.

Нині на 20 фармацевтичних заводах випускається понад 1050 найменувань ліків. До встановлення незалежності ук­раїнські препарати виготовлялись на російських субстанціях Ленінградського та Новосибірського виробництва, нині викори­стовуються субстанції в основному китайського виробництва.

156

У науково-дослідних установах України розпочато досліди по виробництву власних субстанцій. У перспективі планується покривати потребу в ліках, виготовлених на власних субстанціях на 60-70% , для чого передбачено виробляти понад 4 тис. медич­них препаратів. Центрами хіміко-фармацевтичної промисло­вості являються Київ, Житомир, Чернігів, Харків, Полтава, Лу­ганськ, Львів, Одеса.

Контрольні запитання

  1. Роль хімічного комплексу в народному господарстві.

  2. Динаміка виробництва продукції хімічної промисловості.

  3. Сировинна база хімічної промисловості.

  4. Виробництво азотних добрив.

  5. Виробництво калійних і фосфорних добрив.

  6. Виробництво соди.

  7. Виробництво синтетичних смол і хімічних волокон.

Рекомендована література

1. Кузнецов В.И. Химия и химическая технология. - М.: Наука, 1994. - 295 с.

  1. Кухар В.П. Хіміки України народному господарству. -К.: Знання, 1980. - 49 с.

  2. Далев П.Г. Хімія на кожному кроці. - Львів: Світ, 1990. -224 с.

  3. Розміщення продуктивних сил України. Підручник/ За редакцією професора Е. П. Качана. - К: Юридична книга, 2002. - 350 с

  4. Розміщення продуктивних сил України. Навчальний ме­дичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. - К.: КІНГ, 2000. - 363 с

157

11. Будівельний комплекс України

Разглядаються наступні питання:

  1. Роль будівельного комплексу в народному гос­подарстві, його структура та динаміка роз­витку

  2. Промисловість будівельних матеріалів