Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рпс та рег. ек-ка Лишиленко.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Виробництво сірчаної кислоти

Сірчана кислота використовується для виробництва фос­форних мінеральних добрив та інших кислот, що застосовують­ся в нафтопереробній, текстильній ті інших галузях промисло­вості. Це малотранспортабельний продукт, виробництво якого зосереджено в основному в місцях виробництва фосфорних доб­рив - у Сумах, Констянтинівці Донецької області, Вінниці і Одесі, а також на коксохімічних заводах Донбасу і Придніпров'я.

Сировиною для виготовлення сірчаної кислоти слугують са­мородна сірка, сірчані колчедани і сірчисті домішки, що містять­ся у різних мінеральних ресурсах.

Основні родовища самородної сірки розміщені в основному у Львівській (Роздольське і Яворівське родовища) області та Глумаївське родовище Івано-Франківської області. За роки не­залежності виробництво сірчаної кислоти скоротилось майже у 5 разів - із 5011 тис. т, вироблених в 1990 р., до 1113 тис. т, ви­роблених у 2003 р. Основною причиною скорочення обсягів ви­робництва є зменшення потреби в ній через спад виробництва в інших галузях народного господарства та зменшення обсягів ек­спорту її в інші країни колишнього СРСР.

Виробництво соди

Сода використовується в харчовій, фармацевтичній, мило­варній і паперовій промисловостях, у скляному виробництві та при виробництві миючих засобів і отрутохімікатів. Сировиною для виробництва соди слугує кухонна сіль і вапняки.

154

Основні підприємства, на яких зосереджено виробництво соди, розташовані у містах Лисичанську Луганської області і Слов'янську Донецької області, які використовують місцеві по­клади кухонної солі і продукцію Кримського содового заводу в м. Червонокопську Автономної Республіки Крим, який працює на солях Сиваських озер.

Виробництво пластмас і синтетичних смол

Сировиною для них виробництва служать відходи наф­тохімічної промисловості, азотно-тукового виробництва і хлорних заводів. Найбільшими їх виробниками є Донецьк, в якому вироб­ляються пластмаси і поліхлорвінілові смоли. У Сєвєродонецьку виробляються склопластики і пластмаси, у Запоріжжі виробля­ються кремнійорганічні і синтетичні смоли, у Дніпродзержинську Дніпропетровської області і Первомайську Луганської області на­лагоджено виробництво полівінілу і полістиролу. У Києві, Одесі, Калуші, Фастові, Чернігові і Сколе Львівської області переробля­ються синтетичні смоли на пластмасові, плівкові та інші вироби.

Гумове виробництво

Гумове виробництво організовано на базі переробки нату­рального і синтетичного каучуку, продуктів нафтопереробки і виробництва сажі. Свого виробництва каучуку в Україні немає , його імпортують з Росії та інших країн. Технічна сажа вироб­ляється у Дашаві, Стаханові, Кременчуці та підприємствах інших міст. Гума виробляється на Київському заводі "Київ-Гу-ма", на Сумському гумовому заводі, а також на підприємствах Запоріжжя, Харкова, Одеси, Ніжина.

Використовується гума на підприємствах різних галузей на­родного господарства, які мають спеціальне обладнання для ви­робництва необхідних виробів із гуми. Найбільшими споживача­ми гуми є Білоцерківський і Дніпропетровський шинні заводи.