Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рпс та рег. ек-ка Лишиленко.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

2.3. Наукові методи аналізу розміщення

продуктивних сил і рівнів економічного

розвитку регіонів

У нинішніх умовах в Україні забезпечення раціонального розміщення продуктивних сил стало однією з найважливіших економічних проблем. Надмірна концентрація промисловості з сильно забруднюючими природне середовище технологічними процесами у багатьох районах країни вступає в протиріччя з чисельністю населення та середовищем його проживання. Розміщення виробничих комплексів і об'єктів соціальної інфраструктури потребує економічного обгрунтування, що можливо лише з використанням економічних методів досліджень.

Економічні методи - це способи визначення дійсності і встановлення істини. Науковими методи можна вважати тоді, коли вони забезпечують розкриття сутності процесів, що відбу­ваються у певних умовах.

В економічній практиці використовується ціла система тра­диційних і нових (точних) методів дослідження. Нескладні розра­хунки виробництва продукції і її споживання здійснюються тра­диційними методами, складні розрахунки - новими (точними) методами.

До традиційних методів аналізу розміщення продуктивних сил відносяться:

- Порівняльний метод аналізу статистичних даних і основних економічних показників. За його допомогою визна­чається місце галузі серед інших галузей регіону чи певної місце­вості; вивчення конкретного підприємства і аналіз його госпо­дарської діяльності.

33

  • Групування економічних показників дає можливість виз­начити, які підприємства, райони виробляють певну кількість продукції в розрахунку на особу, площу, величину затрат на оди­ницю площі, продукції і т.ін. Цей показник використовується в ос­новному при підведенні підсумків роботи за необхідний період.

  • Техніко-економічних розрахунків застосовуються на проектній стадії обґрунтування розміщення підприємств і тери­торіального розвитку виробництва.

При цьому розраховуються розміри витрат на виробництво одиниці продукції та на загальний (річний) обсяг її випуску. Такі показники визначаються як у натуральному, так і у вартісному обчисленні в залежності від поставленої мети. При­чому розрахунки проводяться по витратах матеріалів, енергії, коштів, праці, транспортних послуг і т.ін.

  • Балансовий метод використовують при визначенні об­сягів виробництва продукції, забезпечення основними і оборотни­ми фондами, трудовими ресурсами. Особливо широко використо­вується цей метод при вирішенні питань раціонального викорис­тання ресурсів. Балансові розрахунки проводяться у розрізі підприємств і регіонів по паливу, металах, будівельних ма­теріалах, праці, сільськогосподарській продукції і при розробці довгострокових галузевих і генеральних схем розміщення продук­тивних сил регіонів. З допомогою розроблених балансів можна визначити забезпечення певними видами ресурсів в необхідній кількості, а при нестачі передбачити джерела поповнення.

  • Нормативний метод сприяє проведенню достовірних розрахунків. Нормативи, які закладаються в проектні розрахунки, повинні бути науково обґрунтовані і зорієнтовані на впроваджен­ня ресурсозберігаючих технологій, раціональне використання ре­сурсів, застосування найновіших досягнень науки і техніки.

  • Картографічний метод дає можливість наглядно пока­зати місце розташування окремих підприємств чи виробництв, що дає можливість визначати віддаль до них, яка потрібна при розрахунках витрат на перевезення вантажів та пасажирів і виз­начення витрат пального та розрахунку тарифів на транспортні послуги.

34

До нових (точних) методів відносяться економіко-матема-тичні методи, з допомогою яких здійснюється одержання і об­робка інформації з використанням обчислювальної техніки. Це сприяє отриманню достовірних матеріалів, дає можливість виз­начити зв'язок і закономірності при розміщенні виробництв на окремих територіях і регіонах.

До таких методів відносяться:

  • Метод математичного моделювання. Його застосу­вання дає можливість створити систему взаємопов'язаних моде­лей, які дозволяють використовувати результати вихідної інформації для прийняття найбільш раціональних рішень при розміщенні продуктивних сил. Послідовність математичного моделювання включає такі етапи, як збір інформації, постановку задачі, і під неї проводять вибір математичного методу вирішен­ня, складання економіко-математичної моделі, розрахунок на комп'ютері та аналіз отриманих результатів.

  • Метод математичного програмування. Він застосо­вується для вирішення завдань обґрунтування розміщення ви­робничих і соціально-побутових об'єктів. Причому за основу при оптимізації моделі розміщення виробництва приймається мінімум витрат на виробництво, а обмеженням - наявна ма­теріальна база, потреба у певному виді продукції, обсяги її випу­ску, наявність сировини, палива і матеріалів.

Контрольні запитання

  1. Сутність та практичне значення економічного районуван­ня.

  2. Критерії економічного районування.

  3. Принципи економічного районування.

  4. Територіальна організація продуктивних сил України.

  5. Економічні методи аналізу розміщення продуктивних сил.

з*

35

Рекомендована література

  1. Пирожков С, Павлюк А. Адміністративно-територіальна реформа в Україні //Економіка України. - 2005. - № 7.

  2. Програма діяльності Кабінету Міністрів України "Ре­форма заради добробуту". - К., 2000.

  3. Проект Концепції державної регіональної політики Ук­раїни. -К., 2000.

  4. Регіональна політика України /За ред. Н.Г. Курдюкової. - К.: Наукова думка, 1995.

  5. Розміщення продуктивних сил України /СІ. Дорогун-цов, Ю.І. Пітюренко, Я.Б. Олійник та ін. - К.: КНЕУ, 2000.

  6. Іщук СІ. Розміщення продуктивних сил і територіальна організація виробництва. - К..: Задруга, 2002.

36

3. Природно-ресурсний потенціал України і його економічна оцінка

Розглядаються наступні питання:

  1. Сутність природно-ресурсного потенціалу, його структура та економічна оцінка

  2. Характеристика природно-ресурсного по­тенціалу

  3. Охорона природних ресурсів