Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рпс та рег. ек-ка Лишиленко.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Лісове господарство

Лісове господарство вивчає стан лісового покриву, веде його облік і збереження, забезпечує розширене відтворення лісів, поліпшення їх якості та продуктивності, сприяє раціональному використанню лісового фонду.

Історія розвитку галузей лісового господарства України тісно пов'язана з історією Російської імперії, в складі якої вона перебувала протягом понад трьох століть. До XVII ст. в Україні було багато лісів. Великої шкоди лісам України завдало будівництво поташних заводів. Поташ у той час використовува­ли для виготовлення скла, мила, фарб.

Винищення лісів призвело до значного зменшення лісистої території України. Тільки за період 1819-1913 pp. лісистість те­риторії Полтавської губернії зменшилась з 13 до 5%, Чернігівської - з 21 до 14%, Київської - з 20 до 17%.

Перед першою світовою війною ліси України перебували го­ловним чином у приватній власності, а частка державних лісів становила лише 19,5%. Після Великої Жовтневої соціалістичної революції ліси стали загальнодержавною власністю. У 1921 р. утворене Всеукраїнське управління лісами та губернські уп­равління.

У 2004 р. площа лісового фонду в країні становить 10,8 млн га, в тому числі вкрито лісом 9,4 млн га. Лісистість території 15,6%. Із загальної площі лісів 51% віднесено до захисних, водо­охоронних та інших цінних в екологічному відношенні лісів, а решта експлуатаційні ліси.

Середній запас деревини на 1 га покритої лісом площі Ук­раїни становить 153 м3, а в стиглих і перестійних лісах - 252 м3. Середньорічний приріст деревини на 1 га вкритої лісом площі становить 4,0 м3. Найбільш продуктивні - це ліси Карпат (приріст деревини 5,1 м3/га). У цілому продуктивність лісів Ук­раїни відповідає середньому європейському рівню. Так, приріст деревини на 1 га вкритої лісом площі в Угорщині становить 6,2 м3, Німеччині - 5,6, Польщі - 3,4, Югославії - 3,3, Болгарії - 1,8 м3.

За народногосподарським значенням, місцезнаходженням і функціями, які виконують ліси, їх ділять на дві групи.

172

До першої групи відносяться водоохоронні, захисні, санітар­но-гігієнічні та оздоровчі ліси, а також ліси спеціального цільо­вого призначення (ліси заповідників, природних і національних парків). Ліси цієї групи становлять 51% загальної площі лісів, або 4,8 млн га. Із загальної кількості цієї групи лісів водоохо­ронні ліси становлять 314,5 тис. га. З них смуги лісів по берегах річок, озер, водосховищ та інших водних об'єктів займають 268,8 тис. га, смуги лісів, що захищають нерестовища цінних промис­лових риб, - 45,7 тис. га.

Лісові масиви України, що виконують захисні функції, ста­новлять 1184,9 тис. га. З них протиерозійні ліси мають площу 527,4 тис. га, захисні смуги лісів уздовж залізниць, автошляхів загальнодержавного та обласного значення - 229,9 тис. га, дер­жавні лісові смуги - 1,9 тис. га, байракові ліси, стрічкові бори, степові - 405,2 тис. га.

Ліси, що виконують санітарно-гігієнічні та оздоровчі функції, становлять 1751,3 тис. га. З них ліси зелених зон навколо міст, населених пунктів і промислових підприємств займають площу 1581,0 тис. га, санітарної охорони джерел водопостачання -40,2 тис. га, санітарної охорони курортів - 116,2 тис. га, міські -13,9 тис. га.

Ліси спеціального цільового призначення становлять 202,2 тис. га, з них заповідників - 135,3 тис. га, національних і природ­них пам'яток - 57,4 тис. га, заповідних ділянок, а також лісів, що мають наукове та історичне значення, - 9,5 тис. га.

У цих лісах в основному проводять догляд за лісом, санітарні та лісовідновлювальні заходи, які характеризуються вирубуван­ням стиглого лісу.

До другої групи належать ліси, що мають захисне та обмеже­не експлуатаційне значення. Вони є основним джерелом за­готівлі деревини в Україні. Лісові масиви цієї групи розташовані в зоні Карпат і поліських областях України - Івано-Франківській, Рівненській, Волинській, Житомирській та в північних районах Київської, Чернігівської і Сумської областей.

Наявні ліси України здатні забезпечити потребу народного господарства менше ніж на 50%, решта завозиться з Російської Федерації.

173

Орієнтація в минулому на імпорт дешевої деревини зумови­ло низький рівень посадок лісу. В середньому за останні роки щорічно в країні насвджується 35-40 тис. га лісу. На такі обсяги посадок вирощується посадковий матеріал в лісорозсадниках.

Виходячи із наявної зрілої деревини і раціонального її вико­ристання, щорічно вирізується 20-25 тис. га лісу і через людську халатність спалюється 10-15 тис. га лісу. Тобто практично немає збільшення площ під лісом, і вже на протязі останніх десятиліть площі лісового покриву стабільні.

Посадкою лісів, догляд за ними та їх охороною займаються лісництва, а в деяких регіонах основними підприємствами вис­тупають лісгоспзаги та лісокомбінати.

Лісозаготівельна промисловість

Лісозаготівельна промисловість проводить заготівлю дере­вини, вивозить і сплавляє її та здійснює первинну обробку. її продукцією є ділова деревина (яку використовують у лісопи­лянні, тарному виробництві, у будівництві і гірничодобувній промисловості), дрова, сировина для лісохімічної промисловості та деревна зелень.

В Україні лісозаготівельна промисловість в основному розміщена у зоні Карпат і Полісся, а це у Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Волинській, Житомирській, Рівненській, Київській і Чернігівській областях.

Потреба України в діловій деревині 25-30 млн м3, а за­готівля власної сировини без завдання шкоди лісовому госпо­дарству може забезпечити заготовлю її у кількості 10-14 млн м3, або лише 50% від потреби.

Існують тісні організаційні та економічні зв'язки між лісо­вим господарством і лісозаготівельною промисловістю. Органи лісового господарства відпускають лісосічний фонд лісоза­готівельним підприємствам і контролюють його експлуатацію. За стиглий ліс, відпущений у рубку, лісозаготівельні підприємства вносять кореневу плату, яка надходить у держав­ний бюджет. Лісова охорона застосовує економічні санкції щодо лісозаготівельних підприємств за порушення встановленого по­рядку лісокористування.

174

Лісозаготівельна промисловість має тісні зв'язки з деревооб­робною та целюлозно-паперовою промисловостями, яким поста­чає круглі лісоматеріали та технічну тріску. Круглі лісома­теріали у великих обсягах споживає лісопильне виробництво.

Найбільшим споживачем деревини в Україні є будівельний комплекс. На промислове та житлове будівництво витрачається близько 60% пиловника та будівельного лісу. Багато лісома­теріалів споживають добувні галузі промисловості (особливо вугільна та залізорудна). На 1000 т добутого вугілля витра­чається 30-35 м3 лісоматеріалів. Високоякісні круглі лісома­теріали та пиломатеріали використовують також у суднобуду­ванні та для виготовлення телеграфних і спеціальних стовпів.

Користування лісовими ресурсами поділяють на головне і проміжне. Головне користувття - це процес заготівлі деревини в стиглих і перестійних насадженнях. Головне користування лісом необхідно здійснювати в межах розрахункової лісосіки. Закон України "Про охорону навколишнього середовища" (стат­тя 43) передбачає застосування економічних санкцій в тому ви­падку, якщо обсяги головного користування перевищують роз­рахункову лісосіку.

Головне користування лісом здійснюється в межах розрахун­кової лісосіки. Деревина, яка заготовляється в процесі головних рубок, використовується найбільш повно. На більшості комплекс­них лісових підприємств України відходи лісозаготівельного ви­робництва застосовують для виготовлення побічної продукції -технологічної тріски, вітамінного борошна, товарів народного спо­живання, як паливо і т. ін. Проміжне користування лісом здійснюється в процесі догляду за лісом, санітарних рубок і рубок, пов'язаних з реконструкцією малоцінних лісових насаджень. Де­ревина, яка заготовлюється в процесі проміжного користування лісами, використовується значно гірше. Так, коефіцієнт викорис­тання потенційних ресурсів деревини від санітарно-вибіркових рубок на підприємствах Мінлісгоспу України становив 0,954, прохідних - 0,954, прорідження - 0,920, освітлення і прочисток -0,500. Низький рівень використання деревини від рубок проміжного користування лісом пов'язаний з невисокою якістю сировини, з якої важко виготовити кінцеву продукцію (ДСП, ДВП, целюлозу, папір тощо).

175

У процесі лісозаготівлі використовують деревну зелень хвойних порід для виготовлення вітамінного борошна, хвойного екстракту, хвойної пасти та іншої продукції. У цілому в Україні використовують тільки 30% потенційних ресурсів деревної зе­лені. Найбільш високий рівень використання деревної зелені до­сягнуто у Херсонській, Волинській, Полтавській, Дніпропет­ровській, Житомирській, Київській, Рівненській, Хмельницькій і Сумській областях.