Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Церква.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
312.32 Кб
Скачать

Тема 7. Місце, роль церкви у розвитку освіти, наукових знань.

Середньовічні університети. Продумайте відповіді на питання:

– хто засновував університети, підтримував їх діяльність;

– хто міг бути студентом університету;

– система навчання;

– роль диспутів.

Література:

    1. Абеляр П. История моих бедствии. – М., 1959.

2. Джезер Лінч. Середньовічна церква. – К. , 1994.

  1. Заборов М. Крестом и мечом. – М., 1970.

  2. Лозинскии С.Г. История папства. – М., 1986.

  3. Смирин М.И. Эразм Роттердамский и реформационное движение в Германии. Очерки из истории гуманистической и реформационной мысли. – М., 1978.

    1. Індивідуальні навчально-дослідницькі завдання.

  1. Порівняти вчення М. Лютера та Цвінглі про роль і місце католицької церкви, їх погляди на суспільство. Покажіть спільні риси: виступали обидва за дешеву церкву; обидва виступали за секуляризацію церковних земель; обидва вважали, що світська влада вища духовної; спільність у поглядах на роль і місце церкви. Відмінності в програмах:

    • з питань влаштування церкви;

    • погляди на роль релігії: поясніть слова Лютера «живу, щоб вірити» і Цвінглі – «вірю, щоб пізнати».

    • соціальні інтереси.

  2. Порівняти вчення М. Лютера та Ж. Кальвіна. Суть поглядів на нове віровчення Лютера і Кальвіна. Якою бачили церкву реформатори? Які функції покладалися на консисторій? Якими були їх погляди на політичний устрій держави? Чиї інтереси представляв Лютер, чиї Ж. Кальвін?

  3. Суть поглядів на Реформацію Томаса Мюнцера. Народна Реформація. Покажіть еволюцію поглядів Мюнцера на лютерівську Реформацію. В чому Мюнцер вбачав джерело віри, що значить «живе одкровення». Що значить «царство боже» на землі, який до нього шлях? Роль Мюнцера в організації повстання селян у Швабії та Саксонії.

  4. Макс Вебер про протестантизм. Проаналізуйте погляди Макса Вебера на Реформацію, який пов’язував з Реформацією і протестантською етикою трудову етику раннього капіталізму. Чи погоджуєтеся ви з думкою Вебера про первинність протестантського духу, духу капіталізму, а все решта є вторинним.

  1. Контроль знань студентів

    1. Тематика контрольних робіт та методичні вказівки до них.

  1. Християнська церква в IVV ст. Проаналізуйте роль едикту Костянтина Великого. Зміни в організаційній структурі церкви. Поширення християнства у варварських королівствах. Перші Вселенські собори та їх рішення.

  2. Християнська церква за Каролінгів. Політика Піпіна Короткого. «Піпінів дар». Лангобардські походи Карла Великого та їх роль у зміцненні церкви. Узаконення десятини.

  3. Іконоборські рухи у Візантії. Покажіть причини іконоборських рухів, їх суть. Етапи іконоборських рухів. Як і коли вони закінчилися.

  4. Перший хрестовий похід. Передумови хрестових походів. Роль Клерменського собору. Учасники походів. Проблеми, складності. Результати. Взяття Єрусалима. Утворення християнських королівств.

  5. Теократична політика Григорія VІІ. Передумови реформування церкви. Обрання папою Гільдебранда. Мета реформ, суть. «Диктат папи». Як було зустрінуте реформування церкви? Боротьба за інвеституру. Наслідки реформ.

  6. Третій хрестовий похід. Основні учасники походу. Королі держав Франції, Англії, Німеччини. Основні події. Як завершився похід, його наслідки.

  7. Четвертий хрестовий похід. Які передумови? Цілі. Чому хрестоносці змінили маршрут? Штурм Константинополя. Які висновки можна зробити з цього походу. Наслідки для Візантії.

  8. Передумови Реформації. Охарактеризуйте зміни, які відбулися в Європі: економічні, соціальні, політичні. Потреба нової ідеології, її основні положення. Хто потребував нової церкви?

  9. Вчення Лютера, його виступи за Реформацію. Покажіть становище католицької церкви в Німеччині. «95 тез» Лютера – їх основний зміст. Еволюція поглядів Лютера. Охарактеризуйте три «тільки» Лютера.

  10. Суть народної Реформації Томаса Мюнцер. Селянська війна і Реформація. Погляди Мюнцер на роль Реформації у проведенні радикальних змін у суспільстві. Покажіть це на прикладі діяльності анабаптистів.

  11. Реформація в Швейцарії. Коротко охарактеризуйте економічний, політичний розвиток. Чому Реформація знайшла підтримку. Роль У. Цвінглі у Реформації. Жаль Кальвін та його діяльність по впровадженню Реформації в Женеві.

  12. Особливості реформаційних рухів у Англії. «Акт про супрематію» Генріха VІІІ. Суть, причини. Реформування за Едуарда. Наступ католицизму за Марії Тюдор. Продовження Реформації за Єлизавети І.

  13. Реформація у Франції. Початок Реформації, основні етапи. Розкол Франції. Релігійні війни. Рішення Нантського едикту відносно церкви.

  14. Реформування католицької церкви. Покажіть становище католицької церкви в період Реформації. Заходи по реформуванню: утворення нових орденів, Тридентський собор та впровадження його рішень.

  15. Тридентський собор. Скликання собору. Протистояння з питань реформування церкви. Основні рішення та їх значення для зміцнення католицької церкви.

  16. Церква і університети. Покажіть роль церкви у відкритті університетів, опіка. Роль богословських факультетів.

  17. Орден тампільєрів. Зверніть увагу на проблеми: виникнення, основні статутні положення. Роль ордену на Сході. Діяльність ордену в Європі. Політика французького короля Філіпа Красивого відносно ордену.

  18. Орден госпітальєрів. Виникнення, статут. Боротьба із мусульманами. Протистояння із Османською імперією. Трансформація в благодійницьку організації.

  19. Середньовічні єресі: суть причини. Покажіть, які причини виникнення середньовічних єресей. Коротко охарактеризуйте деякі із них: аріанство, катари, монофізіатство, вальденси.

  20. Відносини між Західною та Східною християнськими церквами. Покажіть відмінності у формуванні Західної і Східної церкви, відмінності в обрядах. Причини загострення протиріч, розкол 1054 р.

  21. Місіонерська діяльність церкви в період Великих географічних відкриттів. Покажіть діяльність католицької церкви в процесі колонізації (утворення шкіл, шпиталів, навернення у християнство).

  22. Ж. Кальвін та його погляди на Реформацію. Відносини Ж. Кальвіна із Женевою. Реформація в Женеві. Основні погляди на реформування церкви. Церковна структура.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]