Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Церква.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
312.32 Кб
Скачать

Навчальна програма дисципліни

1.5. Зміст тем дисципліни

Тема 1. Лекція № 1. Розвиток християнства в іv – vііі ст.

Християнська церква та її еволюція в ІV – V ст. Єресі. Поширення християнства у варварських королівствах. Ідейні основи середньовічного християнства. Економічна база церкви. Організаційне зміцнення церкви. Християнська церква за Каролінгів. Іконоборські рухи у Візантії. Церковна політика Оттона І. Утворення папської держави.

Тема 2. Лекція № 2. Церква в іх – хі ст.

Зростання ролі церкви в період феодальної роздробленості. Боротьба за інвеституру пап і німецьких імператорів. Східна експансія папства і розподіл церкви. Занепад папства. Відносини між католицькою і православною церквами.

Передумови хрестових походів. Клермонський собор. Початок хрестових походів. Перший хрестовий похід. Теократична політика Григорія VII. Суть реформи церкви: причини, наслідки.

Тема 3. Лекція № 3. Церква в XII – XIV ст.

Боротьба пап з німецькими імператорами. Великий розкол. Зростання ролі папства в XIІ – XIV ст. Другий та третій хрестові походи. Четвертий хрестовий похід і Венеція. Розгром Константинополя хрестоносцями. Останні хрестові походи. Наслідки хрестових походів. Передумови виникнення духовно-рицарських орденів. Тампільєри, Госпітальєри. Тевтонський орден. "Жебрущі" ордени, їх соціальна та духовна спрямованість.

Тема 4. Лекція № 4. Церква в епоху Відродження

Передумови зародження ранньокапіталістичної культури і ідеології в містах Італії. Розвиток знань про природу. Відношення гуманізму до релігії і церкви. Питання ролі церкви, релігії в творчості Данте, Петрарки і Бокаччо.

Тема 5. Лекція № 5. Реформація в Західній Європі

Передумови Реформації. Гуманізм в Німеччині і його специфічні риси. Вчення Лютера, його виступи проти папства. Народна реформація Томаса Мюнцера. Лютеранство після поразки селян. Історичне значення реформації. Реформація в Швейцарії. Цвінглі. Кальвін. Женевська реформація. Поширення кальвінізму в Європі. Особливості реформаторських рухів в Англії.

Реформація у Франції. Гугенотські війни. Значення Реформації.

Тема 6. Лекція № 6. Католицька церква в xvі – XVII ст. Реформування. Боротьба з протестантизмом.

Передумови реформування церкви і контрреформація в Європі. Орден єзуїтів та його роль у контрреформації. Тридентський собор. Наслідки реформування церкви і контрреформації.

Тема 7. Лекція № 7. Місце, роль церкви у розвитку освіти, наукових знань.

Монополія церкви на освіту. Церква і антична культура. Проблема впливу церкви на культуру в сучасній історіографії. Схоластика. Боротьба "реалістів" і "номіналістів" у середньовічній філософії. Роджер Бекон. Фома Аквінський. Університети, роль церкви у їх діяльності.

Роль монастирів у поширенні наукових знань, передових методів господарювання.

2. Робоча програма дисципліни

2.1. Трудомісткість курсу

Семестр

Кількість навчальних

тижнів

Кількість годин на тиждень

Розподіл годин

Усього

Кількість кредитів

Кількість кредитів за ECTS

Аудиторні

Самостійна робота

Індивідуальна робота

Лекції

Семінари

Усього

9

19

2

81

1,5

2,25

14

12

26

27

28

Разом

81

1,5

2,25

14

12

26

27

28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]