Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ОМБП Семенов.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
400.38 Кб
Скачать

З навчальної дисципліни «Організація і методика бойової підготовки»

Тема : « Зміст керівних документів з бойової підготовки корабля і підрозділів».

Вступ … - 10 хв.

1. Основні керівні документи по бойової підготовці ВМС ... - 25 хв.

2. Зміст керівних документів з бойової підготовки підрозділу, корабля… - 45 хв.

Висновки та відповіді на запитання … - 10 хв.

В с т у п

Керівні документи по бойової підготовці ВМС розроблені з ураху-ванням багаторічного досвіду бойового навчання, досвіду Великої Віт-чизняної війни, інших війн і воєнних конфліктів. Знання та виконання вимог цих документів є необхідної умовою правильного управління бойовим навчанням.

1. Основні керівні документи по бойової підготовці вмс:

1. Концепція підготовки ВМС.

2. Положення про корабельну службу у ВМС ЗС України.

3. Настанова з бойової підготовці ВМС.

4. Керівництво з тактичної підготовці ВМС.

5. Курси підготовки сил флоту.

6. Правіла підготовки бойових частин і служб.

7. Правіла загальної підготовки ВМС:

- правіла підготовки до боротьби за живучість корабля;

- правіла підготовки до РХБЗ кораблів і з’єднань ВМС;

- правіла морської підготовки;

- правіла вогневої підготовки зі стрілецької зброї;

- правіла стройової підготовки;

- настанова по фізичної підготовки;

- правіла водолазної служби.

8. Правіла і настанови по підготовці до оборони кораблів і з’єднань.

9. Правіла виконання бойових вправ.

10. Методика планування бойової підготовки ВМС.

2. Зміст керівних документів з бойової підготовки підрозділу

Концепція підготовки ВМС – система поглядів на організацію бойової підготовки у теперішній час. Вона визначає загальні положення і принципи, організацію підготовки особового складу, сил флоту, порядок проведення виховної роботи і забезпечення бойового навчання.

Положення про корабельну службу у ВМС ЗС України визначає основи корабельної організації, порядок забезпечення бойової готовності і безпеки корабля, обов’язки посадових осіб, і організацію бойової підготовки на кораблях і з’єднаннях ВМС.

Настанова з бойової підготовці ВМС визначає організацію планування, проведення, забезпечення, облік та контроль в бойової підготовці. У додатках приведені форми планів, звітів, доповідей та донесень по бойової підготовці. У нею викладаються загальні напрямки роботи по організації і навчанню рядового складу, старшин, мічманів (прапорщиків) і офіцерів; викладені напрямки роботи по попередженню аварійності при проведенні заходів бойової підготовки.

Керівництво з тактичної підготовці ВМС визначає методику підготовки офіцерів, кораблів, командування і штабів, корабельних груп і з’єднань. В додатку приведені типові плани навчальних заходів тактичної підготовки: тактичних летучок, групових вправ, тактичних навчань, командно-штабних навчань та інше.

Курси підготовки сил флоту – керівні документи, які визначають порядок і зміст підготовки різних родів флоту. Наприклад Курс підготовки надводних кораблів (КПНК-2000) визначає порядок і зміст підготовки кораблів і з’єднань. Зміст курсу складає розробка задач по підготовці корабля і з’єднання (задачі «К-1», «К-2», «З»).

Правіла підготовки бойових частин і служб визначають порядок відпрацювання задач в підрозділах корабля. Спеціальні задачі відпрацьовуються в період виконання кораблем курсових задач послідовно: спочатку бойовими постами, потім групами (батареями) і потім бойової частиною (службою). У них викладені організація, зміст, направленість, форми і методи спеціальної підготовки. Вимоги, вказівки і рекомендації правил спеціальної підготовки обов’язкові для всіх керівників, які організують бойову підготовку.

Правіла загальної підготовки ВМС визначають зміст, організацію і методику вивчення всім особовим складом побудови корабля, статутів ЗС, Положення про корабельну службу у ВМС, а також підготовки до боротьби за живучість корабля, до РХБЗ. морської підготовки, вогневої підготовки зі стрілецької зброї, стройової і фізичної підготовки.

У правилах дані програми підготовки всіх категорій особового складу, нормативи, порядок відпрацювання задач і методики їх оцінки. Системою бойової підготовки ВМС передбачене відпрацювання задач загальної підготовки:

- Ж – по боротьбі за живучість корабля;

- ЗОМП – по підготовці до радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту (РХБЗ);

- МП – по морської підготовці.

Правіла і настанови по підготовці до оборони кораблів і з’єднань передбачають виконання задач: - а). по протиповітряної підготовці - ППО; - б).по протичовнової підготовці – ПЧЗ; - в).по проти підводно-диверсійної підготовці – ППДЗ; - г). по мінно-загороджувальним діям – МЗД; - д).по протимінним діям – ПМД; - е). по підривним роботам – П; - ж). по радіоелектронної боротьбі – РЕБ. Ці правила є додатками до курсу підготовки надводних кораблів, а задачі по ним відпрацьовуються одночасно с відповідними курсовими задачами (таблиця №1).

Методика планування бойової підготовки ВМС –оголошується наказом Командувача ВМС. Він визначає порядок щомісячного, щотижневого і добового планування підготовки. Методика повинна детально вивчатися офіцерами відповідальними за планування бойової підготовки. Нею передбачені строки відпрацювання документів, заявок, завдань, донесень про проведення і результати бойової підготовки чи відомості для планування.

Таблиця №1.