Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ОМБП Семенов.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
400.38 Кб
Скачать

2. Типова методика навчального заходу.

Багаточисельні заходи бойової підготовки підрозділів і кораблів ВМС ма-ють єдину структуру методики. Керівник будь-якого навчального заходу в системі бойової підготовки особисто навчає, оцінює роботу учасників, ро-бить висновки про підготовленість тих, хто навчається та залагодження їх дій, дає вказівки щодо усунення недоліків, які виявлені. Розглянемо елементи методики навчального зоходу.

Зміст теми навчального заходу повинен відбивати сутність і характер дій, які відпрацьовуються, а також склад тих, хто навчається, місце і умови проведення.

Навчальна мета характеризує призначення заходу і починається так: по-казати, навчити, відпрацювати, дати пряктику, удосконалювати, перевірити та інше.

Будь-яка тема навчального заходу складається з декількох навчальних питань. Організація відпрацювання теми передбачає розподіл її на етапи та окремі епізоди, а потім ряд ввідних, які встановлюють зміст теми, часи та місце проведення.

Епізод є самостійна частина теми, яка охоплює конкретні дїї тих, кого навчають. Ввідна є конкретна інформація на фіксований момент часу, яка змінює обстановку і вимагає реакцїї тих, кого навчають. Кожна ввідна має конкретний навчальний час. Навчальний час – це прийнятий умовний час до якого відноситься дана подія на навчальному заході (години,хвилини,дата).

Кількість епізодів та ввідних повінно бути суворо обгрунтовано і зале-жить від масштабу та змісту навчального заходу. Методика деякого навчаль-ного заходу складається з підготовки, проведення і розбору.

Підготовка передбачає підготовку керівника, розробку документів, підго-товку тих, що навчаються, підготовку місця проведення, перевірки готов-ності до проведення заходу. Проведення є виконання тими, кого навчають передбачених завдань, навчальних задач згідно з планом керівника. Розбір навчального заходу є його заключна частина. Його проводять на базі послі-довно накопиченого матеріалу. Керівник аналізує досягнення в діях підлеглих, недоліки та помилки особового складу , а також дає вказівки на їх усунення.

Структура методики підготовки та проведення навчального заходу вказана в табліці:

І. Підготовка заходу бойової підготовки

1.

Підготовка керівника заняття:

  • вивчення керівних документів,

  • підготовка вихідних даних;

- підбір літератури, наочних посібників.

2.

Розробка документів заняття:

  • плана навчального заходу,

  • склада переліку ввідних,

  • таблиці поточних даних.

3.

Підготовка місця проведення заняття.

4.

Перевірка готовності до заняття.

ІІ. Проведення навчального заходу бойової підготовки

1.

Організація та підготовка тих, кого навчають.

2.

Початок заходу. Ввідна частина.

3.

Проведення заходу по плану виконання ввідних.

4.

Контроль за діями навчаємих.

ІІІ. Розбір навчального заходу бойової підготовки

1.

Підготовка до розбору заняття.

2.

Проведення розбору.

3.

Складання звіту щодо проведення навчального заходу.

4.

Доповідь начальнику.