Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ОМБП Семенов.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
400.38 Кб
Скачать

1.Вимоги до офіцерського складу вмс в сучасних вимогах.

В сучасних умовах вимоги до підготовки офіцера ВМС піднялись на нову ступінь. Безперервне духовне і професійне удосконалювання, гармонічний розвиток особистості офіцера – це вимоги часу. Чим краще підготовка офі-цера, тим плодотворніше його діяльність щодо вивчення та виховання під-леглих, укріплення військової дисципліни, впевненіший захист незалежності держави та її народу.

Мета підготовки офіцерів на кораблях та в частинах – удосконалення знань щодо спеціальності і засвоєння обов’язків на своїй посаді. Конкретні завдання встановлюють керівні документи:

- накази Міністра оборони України, Командующего ВМС;

- організаціоно-методичні вказівки по бойовій підготовці на новий навчальний рік;

- директиви Міністра оборони України, Командующего ВМС про оганізацію командирської та професійної підготовки офіцерів;

- курси та правила підготовки кораблів і підрозділів.

Удосконалення рівня професійної підготовки офіцерів, підвіщення їх тео-етичних знань і практичних навичок організується при виконанні службових обов’язків в повсякденній діяльності в системі командирської підготовки, на навчаннях і тренуваннях.

В підготовці офіцерів головна увага приділяється підвищенню коман-дирських якостей, професійних, правових і методичних знань, видпра-цюванню навичок в організації бойових дій, забезпеченню впевненого упра-вління силами та підрозділами в різноманітних умовах, практичному засво-єнню зброї та технічних засобів.

2.Напрямки підготовки офіцерів на кораблях вмс.

Напрямкамі підготовки офіцерів на кораблях ВМС являються:

  1. Гуманітарна підготовка.

  2. Командирська підготовка. (розділи: тактична, спеціальна, мобілі-заційна,загальна,методична, захист таємниці, вивчення статутів, екологічна).

  3. Наукова робота.

  4. Інформаційна робота.

  5. Самоосвіта.

  6. Кваліфікаційні іспити.

З усіх ціх напрямків підготовки офіцерів більш важлива командирська під-готовка.

Командирська підготовка – це комплекс навчально-виховних заходів, які проводяться з метою підвищення знань, умінь, навиків і командирських якостей офіцерів. Вона на кораблях ВМС проводиться диференційовано з розрахунком посади і рівня підготовлення по вказаним вище роздилам.

Гуманітарна підготовка організується і проводиться згідно з вимогами щорічних директив МО України. Це один з головних предметів навчання офіцерів, який включає вивчення ідейно-теоретичних основ державної незалежності України, історії держави та її Збройних Сил, бойових традицій ВМС.

Тактична підготовка – це система заходів по підготовці офіцерів до ве-дення бойових дій на морі. Для командирів кораблів, з’єднань, їх заступ-ників і офіцерів штабів – головний елемент командирської підготовки.

Тактична підготовка включає вивчення:

  • теорії морського бою;

  • організації, озброєння, бойових можливостей сил;

  • прийомів і способів дій в бою своїх сил і сил іноземних держав;

  • удосконалення навиків в управлінні силами, зброєю та технічними засобами.

Обсяг та зміст тактичної підготовки офіцерів визнається Курсами під-готовки і Програмами тактичної підготовки офіцерів кораблів.

Тактико-спеціальна підготовка є навчання особового складу підроз-ділів, частин і закладів спеціальних військ забезпечення, тилу діям в бою. Вона містить:

  • вивчення основ бою і тактики спеціальних військ, організації та бойових можливостей своїх сил та сил противника;

  • навчання особового складу умілому застосуванню зброї та використан-ню технічних засобів;

  • злагодження підрозділів та частин;

  • удосконалення навичок командирів та штабів щодо організації забезпе-чення бойових дій, відпрацювання у військовослужбовців високих мо-рально-бойових якостей.

Спеціальна підготовка флагманських спеціалістів, командирів бойових частин, начальників служб, офіцерів підрозділів кораблів відповідна бути спрямована на практичне засвоєння зброї та технічних засобів і організацію використання їх в бою. Підготовка офіцерів повинна поєднуватись з детальним аналізом досвіду експлуатації та використання технічних засобів. Її змістом є:

- вивчення та тактичне засвоєння зброї і технічних засобів завідування;

- засвоєння способів застосування зброї, використання технічних засобів і безаварійну їх експлуатацію в повсякденних умовах;

- засвоєння заходів та способів боротьби за живучість завідування та прище-плення навичок в управлінні зброєю і технічними засобами в умовах пошкод-жень матеріальної частини;

- прищеплення методичних навичок в навчанні підлеглих.

Спеціальна підготовка офіцерів повинна постійно поєднуватись з аналізом експлуатації зброї та технічних засобів. Практичні навички прищеплюються на тренуваннях по спеціальності та тренуваннях на командних пунктах по застосуванню зброї, систем управління та використання технічних засобів, а також виконанню обов’яків в бою щодо боротьби за живучість зброї та тех-нічних засобів в різноманітних умовах обстановки.

Загальновійськова підготовка офіцерів містить вивчення всіх розділів загальної підготовки. Особліва увага приділяється морської підготовці і під-готовці офіцерів до керівництва боротьбою за живучість корабля. Програми загальної підготовки приведені в Правилах загальної підготовки особового складу ВМС.

Правова підготовка містить вивчення основ законодавства України і про-водиться згідно з «Настановою по організації правової підготовки й інформа-ційного забезпечення особового складу ЗС України».

Мобілізаційна підготовка офіцерів організується в повному обсязі на кора-блях і частинах, які відпрацьовують мобілізаційні питання. Всі офіцери вив-чають «Основи військової мобілізації згідно з законом Вкраїни про мобіліза-ційну підготовку та мобілізацію».

Методична підготовка є найбільш складніша та важлива в сучасних умо-вах, коли навчальна база ВМС не дає можливості в повному обсязі відпра-цьовувати задачі бойової підготовки в морі. Вона містить:

- вивчення військової педагогіки та психології;

- проведення інструктивно-методичних занять і показових навчальних захо-дів;

- обмін досвідом методичної роботи;

- контроль навчальних заходів;

- проведення методичних семінорів, консультацій, конференцій;

- створення методичних класів, кабінетів, кутків.

Мета методичної підготовки – відпрацювання єдності поглядів офіцерів на підготовку особового складу та підрозділів. Особливу увагу треба приділяти вивченню нових прогресивних форм і методів навчання та виховання з ура-хуванням специфіки військової служби, передбачати обов’язкове проведення занять щодо психологічної підготовки.

Підготовка по екології офіцерів ВМС повинна виховувати відповідальність за запобігання забруднення природного середовища. Вивчаються чинні кері-вні документи природоохоронного законодавства.

Інформаційна робота в ВМС спрямована на оперативний обмін передовим досвідом, вивчення наукових робіт, наказів, директив і інших публікацій, ви-вчення тактики дій ВМС іноземних держав. Для цієї мети офіцери повинні активно використовувати бібліотеки та інши джерела інформації. На кораб-лях, в частинах плануються не рідше двох разів на місяць інформування офі-церів.

Самостійні заняття служать головною формою підготовки офіцерів. Вони передбачають систематичне вивчення кожним офіцером бойових можливо-стей та улаштування корабля, його зброї та технічних засобів, статутів, пос-танов та тактичних керівництв, ознайомлення з науковими трудами та ма-теріалами з питань використання сил і застосування зброї в морському бою. Кожний командир (начальник) зобов’язаний допомагати підлеглим в само-стійної підготовці.

Т.ч. командирська підготовка – головний напрям підготовки офіцерів в системі бойової підготовки.