Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ОМБП Семенов.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
400.38 Кб
Скачать

2. Підготовка мічманів, старшин і матросів.

Підготовка мічманів, старшин, які проходять військову службу за контрактом, та старшин і матросів строкової служби проводиться з метою:

- набуття спеціальних знань і навичок для використання зброї та технічних засобів у різних умовах бойової обстановки;

- відпрацювання ефективних прийомів та способів запобігання аварійним пошкодженням, боротьби з бойовими та аварійними пошкодженнями та ліквідації їх наслідків;

- набуття необхідних навичок використання індивідуальних та колективних засобів захисту;

- набуття високих морально-психологічних якостей (ініціативність, рішучість, сміливість тощо) і психологічної стійкості під час дій у бойовій (аварійній) обстановці;

- набуття необхідних навичок морської практики та фізичної витримки в морських походах;

- вивчення бойових властивостей зброї;

- набуття навичок надання собі й товаришам першої медичної допомоги в бою та у разі нещасних випадків;

- набуття твердих навичок виконання стройових прийомів та застосування особистої зброї у бою;

- набуття мічманами та старшинами твердих знань із методики навчання підлеглих та навичок її практичного використання.

Матроси, які прибули на корабель із навчального загону, розподіляються за бойовими частинами та службами. Кожному з них присвоюється бойовий номер і встановлюється термін для підготовки до самостійного виконання обов’язків за призначеною посадою, а також до несення чергової та вахтової служб у складі добового наряду.

Підготовленість мічманів, старшин та матросів відпрацьовується до такого ступеня досконалості, щоб усі дії, які виконуються в темряві, у разі наявності крену та диференту, у разі надходження води всередину корабля, виникнення пожеж, пошкодження зброї та технічних засобів, а також ураження отруйними речовинами й газами, були точними, швидкими й умілими, повністю відповідали порадникам та інструкціям з бойового застосування зброї, використання технічних засобів та з боротьби за живучість корабля.

Підготовка мічманів, старшин і матросів передбачає проведення занять, тренувань та навчань: за спеціальністю, з загальної підготовки; з боротьби за живучість корабля.

Підготовка за спеціальністю проводиться під керівництвом командирів бойових частин та начальників служб.

Заняття за спеціальністю з матросами проводяться старшинами та мічманами під керівництвом і контролем командирів підрозділів.

Старшини і мічмани навчаються під керівництвом командирів бойових частин (груп, батарей) та начальників служб.

Тренування за спеціальністю проводяться під керівництвом командирів відділень та командирів (старшин) команд.

Одиночні навчання проводяться під керівництвом командирів бойових постів та командних пунктів. Часткові та загальні навчання особового складу бойових частин та служб проводяться під керівництвом командирів підрозділів, командирів бойових частин і начальників служб.

Спеціальна підготовка особового складу із запобігання аварійним пошкодженням зброї та технічних засобів, їх бойового використання й боротьби за живучість зброї та технічних засобів поєднується з підготовкою особового складу з боротьби за живучість.

Підготовка особового складу корабля з боротьби за живучість проводиться під керівництвом старшого помічника (помічника) командира корабля. Заняття, тренування та бойові навчання з боротьби за живучість проводяться командирами бойових частин, начальниками служб, командирами підрозділів, командирами відсіків підводних човнів.

Загальна підготовка проводиться під керівництвом старшого помічника (помічника) командира корабля.

Водолазна підготовка проводиться під керівництвом командира електромеханічної бойової частини.

Керівництво спусками під воду особового складу в спеціальному спорядженні покладається на командира електромеханічної бойової частини або помічника командира корабля.

Заняття з радіаційного, хімічного та біологічного захисту і екологічної безпеки проводяться начальником служби радіаційного, хімічного та біологічного захисту й екологічної безпеки, з медичної підготовки – начальником медичної служби, з інших видів загальної підготовки – офіцерами, призначеними для проведення занять старшим помічником (помічником) командира корабля.

Тренування із загальної підготовки (практичні стрільби зі стрілецької зброї, відпрацювання стройових прийомів тощо) проводяться під керівництвом офіцерів, призначених старшим помічником (помічником) командира корабля.

В и с н о в о к

Система планування бойової підготовки у ВМС включає перспективні, поточні, цільові плани навчальних заходів. Планування та контроль є найважливішими функціями керівництва бойової підготовкою. Основні принципи планування: системний підхід, послідовність відпрацювання задач, своєчасність складання, відповідність плану задачам, мінімальні втрати матеріальних засобів. Контроль, облік та звітність у бойової підготовці проводяться на всіх етапах її організації.

Л е к ц і я № 7