Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ОМБП Семенов.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
400.38 Кб
Скачать

З навчальної дисципліни «Організація і методика бойової підготовки»

Тема : « Класифікація, призначення та зміст керівних документів з бойової підготовки корабля і підрозділів».

Вступ … - 10 хв.

1. Поняття про бойові, службові та статутні документи ... - 30 хв.

2. Класифікація керівних документів з бойової підготовки вмс, та їх призначення ... - 40 хв.

Висновки та відповіді на запитання … - 10 хв.

В с т у п

Керівні документи по бойової підготовці ВМС розроблені з ураху-ванням багаторічного досвіду бойового навчання, досвіду Великої Віт-чизняної війни, інших війн і воєнних конфліктів. Знання та виконання вимог цих документів є необхідної умовою правильного управління бойовим навчанням.

1. Поняття про бойові, службові та статутні документи.

Військові документи призначені для розпорядчо-виконавчої діяльності органів управління. Вони розподіляються на бойові, службові і статутні.

По способу оформлення військові документи можуть бути текстуальними, графічними і формалізованими. Вони можуть розроблятися на папері, на карті, фіксуватися на фотосхемі, на перфокарті, магнітній плівці.

Основні вимоги до військових документів – це ясність, короткість, виключення подвійного тлумачення, дотримання режиму таємності. Порядок розробки, обліку, видання, пересилки та зберігання військових документів визначається наказами, керівництвами та настановами:

- настановою по службі штабів ВМС;

- інструкцією по службовому діловодству;

- настановою по захисту державної таємниці.

Бойові документи розробляються при підготовці і веденні бойових дій, організації пересування військ, а також на навчаннях. До них належать:

- документи по управління військами, довідкові документи;

- звітно-інформаційні документи.

Бойові документи виготовляються в сурово обмеженій кількості. Кожен такий документ повинен мати:

  • гриф таємності, номер примірника, термін засекречування;

  • службовий заголовок, підписи посадових осіб;

  • відмітку про кількість примірників, дату виготовлення і номер по журналу обліку, посаду і підпис посадової особи, яка надала гріф таємності документу.

Службові документи призначені для повсякденного управління військами (силами). До них належать: директиви, накази, донесення, звіти, довідки та інші.

Статутні документи є зведенням норм і правил, що регулюють життя, побут, навчання і виховання військовослужбовців, бойову і гуманітарну підготовку, а також основи підготовки і ведення бойових дій. До них належать: військові статути, настанови, керівництва, правіла та інструкції.

Керівні документи по бойовій підготовці належать до групи статутних і службових. Це статути, накази, директиви, керівництва, курси, правила, програми, методики, інструкції, вказівки.

Наказ –основний акт військового управління. В ньому оголошуються підсумки та задачі бойової підготовки, результати перевірок бойової готовності, питання навчання і виховання особового складу. Видають накази у ВМС: Командувач ВМС, а також командири кораблів (частин), з’єднань і об’єднань.

Директива – письмовий розпорядчий документ, що вмішує вказівки по організації окремих напрямків бойової і гуманітарної підготовки.

Керівництво – статутний документ, який містить вказівки і вимоги по організації бойової підготовки, експлуатації і зберіганню військової техніки, веденню діловодства та інше.

Курс підготовки – програмно-методичний документ, що визначає послідовність, порядок відпрацювання і зміст задач, методику підготовки кораблів.

Правила – встановлюють порядок і зміст дій для виконання визначеної задачі.

Інструкція – документ з вказівками про порядок і способи виконання яких-небудь дій і використання засобів боротьби. Вона розробляється на підставі наказів, директив і статутів. Організаціонно-технічні інструкції визначають обов’язки особового складу в різних умовах обстановки.