Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЙ ЗВІТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

10. Облік виробництва

Облік витрат на виробництво сільськогосподарської продукції відображається на рахунку 23 „Виробництво”. Ці витрати відображаються за видами продукції рослинництва і тваринництва, а також продукції промислових і допоміжних виробництв.

Сільськогосподарська продукція власного виробництва протягом поточного року обліковується за плановою собівартістю, а в кінці року розрахунковим шляхом доводиться до фактичної.

Залишок за рахунком 23 „Виробництво” на кінець звітного періоду в сільськогосподарських підприємствах відображає величину витрат у незавершеному виробництві.

Всі витрати і вихід продукції рослинництва облічуються на субрахунку 231 „Рослинництво”. Рахунок балансовий, активний, операційний, калькуляційний. За дебетом обліковують збирання витрат, а за кредитом вироблену продукцію.

Витрати в рослинництві обліковують за такими статтями: витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи; насіння і садивний матеріал; добрива; засоби захисту рослин; роботи та послуги; витрати на утримання основних засобів; інші витрати; витрати на організацію виробництва і управління.

Продукцію, отриману від рослинництва і призначену для реалізації і промислової переробки в господарстві і на інші цілі, обліковують на рахунку 27 „Продукція сільськогосподарського виробництва”, а продукцію, призначену для використання на насіння, корми (зелену масу на сіно, силос, сінаж), ураховують на дебеті субрахунку 208 „Матеріали сільськогосподарського призначення”.

Зелену масу сіяних трав і природних пасовищ, скошену і згодовану худобі, списують з кредиту субрахунку 231 „Рослинництво” за видами культур на субрахунок 232 „Тваринництво” на відповідні групи тварин.

Продукція рослинництва, використана на корм худобі шляхом випасу, не прибуткується, а витрати з догляду за пасовищами і посівами - списують на відповідні групи тварин.

Наразі СВК «Яблунька» займається лише розведенням ВРХ.

Облік витрати і виходу продукції тваринництва ведеться на рахунку 23 «Виробництво» субрахунку 232 «Тваринництво», на дебеті якого відображають витрати, а на кредиті – вихід продукції за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу.

На кожному аналітичному рахунку облік витрат ведуть за такими статтями: витрати на оплату праці; відрахування на соціальні заходи; засоби захисту тварин; корми; роботи та послуги; витрати на утримання основних засобів (амортизація, паливо тощо).

Вартість тварин, загиблих унаслідок стихійного лиха, відносять на субрахунок 991 „Втрати від стихійного лиха”, а вартість тварин, що гинуть з інших причин, відображають у складі витрат на утримання відповідних видів і груп тварин.

Масу загиблого або вимушено забитого молодняку тварин, птиці і дорослої худоби на відгодівлі не виключають з приросту живої маси, отриманої за звітний рік.

Вартість отриманого гною, визначається, виходячи з вартості підстилки, витрат на зберігання гною в гноєсховищах і витрат на утримання устаткування з видалення гною і амортизація цього устаткування.

Продукцією вирощування молодняку тварин, птиці і тварин на відгодівлі є приріст живої маси поголів'я, яке зважують, а від тварин, які не зважуються приріст не визначається, а витрати направляються на до оцінку відповідної групи тварин.

Облік браку ведуть на рахунку 24 „Брак у виробництві”.

За дебетом рахунку 24 „Брак у виробництві” відображаються витрати через виявлений зовнішній і внутрішній брак, витрати на гарантійний ремонт в об'ємі, що перевищує норму, витрати на утримання гарантійних майстерень.

Втрати від браку списують щомісячно на витрати відповідного виду виробництва і включають в собівартість тих виробів або робіт, за якими виявлений брак.

За кредитом цього рахунку відображаються суми, що відносяться на зменшення витрат на брак, і суми, які списуються на витрати на виробництво як втрати від браку, суми зменшення втрат від браку продукції, вартість відходів від бракованої про­дукції або реалізації їх за зменшеною ціною; вартість утримання з винуватців браку; суми відшкодування, отримані від постачальників недоброякісних матеріалів і напівфабрикатів, які сталі причиною браку продукції.

Аналітичний облік втрат від браку ведеться за видами виробництв у Зведеній відомості до Журналу-ордеру 10.3 с.-г., синтетичний у Журналі-ордері 10.3 с.-г.

У журналі-ордері 10.2 с.-г. здійснюється зведений облік за рахунками: 23 «Виробництво», 24 «Брак у виробництві», 39 «Витрати майбутніх періодів», 91 «Загально виробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут».

Журнал-ордер 10.2 с.-г. використовується для обліку нарахованої оплати праці та пов’язаних з нею сум відрахувань на соціальні заходи та резерв наступних періодів, а також амортизаційних відрахувань.

Первинні документи, накопичувальні та групувальні відомості, бухгалтерські проводки, Зведена відомість нарахування та розподілу оплати праці та відрахувань від неї за об’єктами обліку ф. № 10.2.1 с.-г., Відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів ф. №10.2.7 с.-г. або Відомість нарахування амортизації основних засобів, передбачені податковим законодавством ф. № 10.2.8 с.-г. тощо є підставою для заповнення Виробничих звітів (реєстрів аналітичного обліку).

Для обліку основних виробництв ( рахунок 23 «Виробництво») передбачено ведення Виробничого звіту ф № 10.3а с.-г.; допоміжних виробництв, витрат на утримання та експлуатацію машин та обладнання ( рахунок 23 «Виробництво»), облік капітальних інвестицій (рахунок 15 «Капітальні інвестиції»); витрат на збут (рахунок 93 «Витрати на збут») та інших виробництв – Виробничий звіт ф. № 10.3б с.-г.; Загально виробничих витрат – Виробничий звіт ф. № 10.3в с.-г.; адміністративних витрат – Виробничий звіт ф. № 10.3 г с.-г.

Виробничі звіти складаються за місяць і наростаючим підсумком з початку року в розрізі об’єктів аналітичного обліку за відповідними статтями витрат.

Дані Виробничих звітів за кредитом аналітичних рахунків виробництв у межах структурних підрозділів та галузей виробництв переносяться до Зведеної відомості ф. № 10.3 д с.-г. до Журналу-ордера ф. № 10.3 с.-г.

Підсумки Зведеної відомості з деталізацією сум за синтетичними рахунками (субрахунками) переносяться до Журналу-ордера ф. № 10.3 с.-г., а обіги з кредиту з Журналу-ордера – до Головної книги.

Для накопичування даних протягом року про витрати та вихід продукції (робіт, послуг) за кожним аналітичним рахунком використовують Оборотну відомість за рахунками (ф. 10.3 е с.-г.). Рахунки в ній відкривають відповідно до діючих Положень (стандартів), записи роблять на підставі виробничих звітів.