Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЙ ЗВІТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

3. Облік розрахункових операцій

На поточні рахунки підприємства надходять платежі від по­купців за сільськогосподарську продукцію, матеріальні цінності або надані послуги, короткострокові і довгострокові позики.

Списання грошових коштів з поточного рахунку здійсню­ється банком на підставі розпорядження власника рахунку. Основними напрямами витрачання грошей з поточного рахунку є: платежі постачальникам та підрядникам за виробничі запаси, сировину і матеріали, енергію, надані послуги; погашення кре­дитів банку; платежі до бюджету; погашення заборгованості; отримання готівки в касу для видачі заробітної плати, матеріа­льної допомоги, премій, а також на дрібні господарські витрати.

Якщо коштів на поточному рахунку не вистачає для оплати пред'явлених документів, то оплата проводиться в хронологічній послідовності відповідно отримання платіжних документів.

Всі операції на поточних рахунках виконуються за докумен­тами встановленої форми, а саме: „Платіжне доручення”; ”Платіжне вимога-доручення”; „Заява на акредитив”; „Розрахунковий чек”; „Реєстр чеків”; „Інкасове доручення (розпорядження)”; „Меморіальний ордер”; „Заява про відмову від акцепту”; „Реєстр документів за акредитивом”; „Реєстр платіжних доручень”; „Заява на одержання чекових книжок”; „Об'ява на внесок готівки», «Грошовий чек».

Операції на поточному рахунку здійснюють при наявності встановлених документів, підписаних особами, зразки підписів яких знаходяться в банку.

Синтетичний та аналітичний облік акредитивів ведеться в журналі-ордері та відомості 2 с.-г. Аналітичний облік чекових книжок ведуть за кожною книжкою окремо. Синтетичний облік чекових книжок ведеться на рахунку 331 „Грошові документи в національній валюті”. На суму ліміту бу­хгалтерія підприємства дебетує рахунок 331 „Грошові докумен­ти в національній валюті” і кредитує рахунок 311 „Поточні ра­хунки в національній валюті”.

На рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» ведеться облік розрахунків з покупцями та замовниками за відвантажену продукцію, товари, виконані роботи та надані послуги, крім заборгованості, яка забезпечена векселями.

Аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками ведеться за кожним покупцем та замовником. На реалізовану продукцію покупцям чи замовникам виписуються товарно-транспортні накладні. Якщо продукція реалізується в межах підприємства, то виписуються накладні або накладні внутрішньогосподарського призначення. До товарно-транспортних накладних прикладається податкова накладна, якщо сторони є платниками ПДВ. Податкова накладна складається в 2 екземплярах – однин залишається продавцю, а інший йде до покупця. Податкові накладні реєструють в Книзі продажу товарів. Якщо підприємство продає сортове насіння, то до товарно-транспортної накладної прикладається посвідчення на насіння, сортове посвідчення або сортовий сертифікат.

Синтетичний облік розрахунків з покупцями і замовниками ведеться в журналі-ордері 11 с.-г., а аналітичний – в відомості аналітичного обліку за рахунком 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» 11.8 с.-г.

Розрахунки з дебіторами ведуться на рахунку 37 «Розрахунки з різними дебіторами».

Розрахунки з підзвітними особами ведуться на рахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами. Видаються гроші з каси під звіт або перераховуються з поточного рахунка для придбання товарно-матеріальних цінностей, на відрядження, на закупку сільськогосподарської продукції і худоби, оплати робіт та послуг. Аванс видають під звіт на основі видаткового касового ордера, але при умові що працівник не має заборгованості по раніше виданим підзвітним сумам. Після того, як працівник виконає доручення, він має заповнити і подати до бухгалтерії Звіт про використання коштів наданих на відрядження або під звіт разом з документами, що підтверджують вказані в звіті витрати (рахунки, квитанції, товарні чеки, квитки на проїзд, готельні квитанції).Поданий звіт перевіряється, підписується головним бухгалтером і керівником підприємства. Після цього бухгалтерія повністю розраховується з працівником.

Скерування працівника у відрядження здійснюється керівником і оформляється наказом (розпорядженням) про відрядження. На підставі наказу відряджуваному працівникові виписується посвідчення про відрядження, за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 28.07.97 р. №260.

Потрібно сказати, що в СВК «Яблунька» є відступ від типових форм документів. Так, на підприємстві звіт про використання коштів наданих на відрядження або від звіт та посвідчення про відрядження об’єднані в одному документі.

Повернення підзвітних сум повинно бути здійснене не пізніше 3 днів по закінченню відрядження, а по сумам, виданим на закупку сільськогосподарської сировини та тварин – не пізніше 10 днів. По сумам, виданим на всі інші потреби – на наступний день з дня видачі під звіт. В такі ж строки складається звіт та передається до бухгалтерії.

Сільськогосподарські підприємства одержують від постачальників ТМЦ, основні засоби, нематеріальні активи, а підрядні організації виконують для підприємств будівельно-монтажні роботи і надають послуги виробничого призначення. Розрахунки з постачальниками і підрядчиками ведуться на рахунку 63 – «Розрахунки з постачальниками та підрядниками».

При укладанні Договору поставки використовуються такі документи: Журнал обліку вантажів, що надійшли (М-1); Акт про приймання матеріалів (М-7); Акт про виявлені дефекти устаткування (М-17); Накладні на відпуск ТМЦ (М-20); Прибутковий ордер (М-4); товарно-транспортна накладна (№6); Податкова накладна; Платіжні і розрахункові документи.

Синтетичний і аналітичний облік розрахунків з постачальниками і підрядниками ведуть в журналі-ордері 6 с.-г., де за кожним постачальником і підрядником показуються дебетові і кредитові обороти і суму заборгованості на початок і кінець звітного періоду. Для накопичення операцій за місяць по дебету та кредиту за кожним постачальником чи підрядником ведуть окремо реєстр операцій по розрахунках з постачальниками та підрядниками (6.1 с.-г.). Дані цього реєстру щомісячно переносять однією стрічкою, групуючи по рахунках в журнал-ордер 6 с.-г.

Облік розрахунків за податками і платежами ведуть на рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами».

Із сум нарахованої заробітної плати трудового колективу, осіб, що працюють на підприємстві за трудовими угодами, договорами підряду, за сумісництвом, виконують разові роботи, здійснюють обов’язкові та добровільні утримання. Також підприємство зобов’язане здійснювати нарахування на заробітну плату до фондів соціального та пенсійного страхування.

На рахунку 67 «Облік розрахунків з учасниками» ведуть облік розрахунків з учасниками, засновниками підприємства, що пов’язані з розподілом прибутку.

Облік розрахунків за операціями, що не можуть бути відображені на рахунках №63-67 Класу 6 ведеться на рахунку 68 «Розрахунки за іншими операціями».