Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЙ ЗВІТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

Розподіл робочого часу на практиці

Номер теми

Назва теми

Кількість днів

1

Задачі і принципи організації бухгалтерського обліку

1

2

Облік грошових коштів

1

3

Облік розрахункових операцій

1

4

Облік праці та її оплати

2

5

Облік виробничих запасів, готової продукції і товарів

3

6

Облік тварин на вирощуванні та відгодівлі

1

7

Облік основних засобів та інших необоротних активів

1

8

Облік капітальних інвестицій

1

9

Облік власного капіталу та забезпечення зобов’язань

2

10

Облік виробництва

2

11

Облік реалізації продукції (робіт, послуг) і товарів

2

12

Облік формування доходів, витрат і результатів діяльності

2

13

Фінансова звітність

3

Разом

22

ВСТУП

Проходження практики на виробництві є дуже важливою сходинкою в навчанні для майбутнього фахівця. Актуальність виробничої практики полягає в тому, що студент-практикант під час її проходження набуває теоретичних знань та практичних навичок, якими володіють фахівці відповідної спеціальності. Це дає змогу студенту після закінчення навчання орієнтуватися в сфері його спеціалізації та в майбутньому допомагає у пошуку роботи.

Мета проходження практики: закріплення та поглиблення теоретичних знань, здобутих в процесі навчання в університеті та набуття навиків щодо ведення бухгалтерського обліку. Важливим елементом є опанування сучасних прийомів, методів організаційно-управлінської роботи, а також надання можливості студенту приймати самостійні рішення в реальних умовах господарювання. Також виробнича практика передбачає, щоб після її проходження студент знав організацію обліку на підприємстві, технологію виконання операцій щодо складання бухгалтерських документів і регістрів нормативні та інструктивні матеріали з ведення обліку.

Завдання практики: набуття практичних навичок з організації фінансового обліку в бухгалтерії господарства та у виробничих підрозділах та навичок практичного складання бухгалтерських документів, ведення облікових регістрів, виконання робіт на посадах облікових працівників, використання електронно-обчислювальних машин для здійснення обліку. Після пройденої практики студент повинен вміти складати і перевіряти бухгалтерські документи, проводити записи в облікових регістрах, вести облік на всіх ділянках, контролювати правильність відображення господарських операцій, готувати бухгалтерську, податкову і статистичну звітність, організовувати план документообігу і ведення обліку.

Базою практики був обраний СВК «Яблунька» Маневицького району, Волинської області.

1. Задачі і принципи організації бухгалтерського обліку

Перш ніж розпочати дослідження ведення бухгалтерського обліку СВК «Яблунька», розглянемо його місце розташування та забезпеченість підприємства матеріальними та трудовими ресурсами, що складає основу його ефективного функціонування.

СВК «Яблунька» розташоване в селі Яблунька Маневицького району Волинської області. СВК є новоствореним і не являється правонаступником жодного суб'єкту підприємницької діяльності.

Для глибокого вивчення окремих сторін діяльності підприємства, треба спочатку зробити загальну оцінку умов діяльності та стану розвитку підприємства. Умови, що впливають на функціонування підприємства, поділяють на природно-кліматичні, місцерозташування та економічні.

Характеризуючи місцерозташування підприємства, потрібно сказати, що СВК «Яблунька» розташоване в зоні центрального Лісостепу. Відстань до обласного центру (м. Луцьк) складає 75км, до районного центру (м. Маневичі) – 12 км, до найближчої вантажної станції – 15 км.

Аналізуючи кліматичні умови СВК «Яблунька» потрібно сказати, що підприємство розташоване в Лісостеповій дуже теплій зоні. Клімат континентальний, з високими тепловими ресурсами. Середньорічна температура повітря становить + 6 - 7°С. Найбільші морози бувають як у січні, так і в лютому, можуть досягати 30° морозу, середня температура цих місяців – 4-5°С, а найтеплішого місяця літа – липня 22-23°С, найвища температура літа 39-40°С. Тривалість безморозного періоду 160 - 185 днів. Тривалість періоду з середньодобовими температурами вище 0°С становить 240-260 днів. Вітри в цьому районі переважають східні та північно-східні.

Землі господарства рівнинні, з нечастими підвищеннями. В СВК «Яблунька» більша частина земель – чорноземи звичайні, як правило, багаті на органічні речовини (вміст гумусу 1,2 – 1,9 %), добре затримують вологу, мають оптимальну кислотність, і тому характеризуються високою природною родючістю. Як бачимо, землі багаті на поживні речовини, але все рівно потребують систематичного внесення органічних та мінеральних добрив, посіву сидеральних культур, а також обов’язковий полив.

Вегетаційний період (дні з середньою температурою повітря вище 5°С) продовжується від другої декади квітня до третьої декади жовтня. На території випадає 400 – 450 мм опадів протягом року. Максимум опадів припадає на літні місяці - 70%. Потрібно відмітити, що випадіння опадів відзначається нерівномірністю і значними коливаннями їх кількості, що створює деякі складнощі для вирощування сільськогосподарських культур. Сніговий покрив звичайно нестійкий. За зиму буває від 20 до 80 днів зі сніжним покровом. Інколи в засніжені зими ця кількість днів збільшується до 100-110. В цілому сніговий покрив достатній для захисту озимини від вимерзання та накопичення ґрунтової вологи.

Для обробітку сільськогосподарських культур несприятливою умовою є посушливість клімату, тому велике значення в цьому випадку мають дотримання термінів виконання польових робіт, а також чітке виконання агротехнічних заходів, які направлені на затримання і збереження вологи.

Отже, дане підприємство має всі необхідні природно - кліматичні умови, щоб при дотриманні всіх агротехнічних заходів, науковому підході до ведення господарства, вести успішну сільськогосподарську діяльність.

Для всебічного розгляду господарства необхідно розглянути його спеціалізацію. Спеціалізація сільськогосподарського виробництва – це переважний розвиток однієї або кількох галузей у виробництві товарної продукції в окремих підприємствах або в регіонах. Спеціалізація господарства характеризується структурою його грошових надходжень від реалізації товарної продукції.

Господарська діяльність сільськогосподарського підприємства характеризується такими показниками, як вартість валової продукції, прибуток, рівень рентабельності.

Фінансовий стан підприємства – це комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Підприємство веде бухгалтерський облік і складає фінансову звітність в грошовій одиниці України. Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня його реєстрації і до його ліквідації.

Організація бухгалтерського обліку на підприємстві повинна забезпечувати:

  • повне і достовірне відображення у бухгалтерських документах всіх господарських операцій, які були здійснені на підприємстві у звітному періоді;

  • складання встановленої органами державного управління фінансової звітності;

  • надання інформації внутрішнім споживачам для контролю господарської діяльності і прийняття управлінських рішень;

  • надання інформації зовнішнім користувачам про реальний фінансовий стан підприємства.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку і забезпечення фіксації фактів здійснення всіх господарських опе­рацій в первинних документах, збереження оброблених докуме­нтів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник або уповноважений орган, який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства і засновницьких документів. Підприємство са­мостійно обирає форми і методи ведення бухгалтерського облі­ку. Вводить до штату підприємства посади бухгалтера або ство­рює бухгалтерську службу, користується послугами фахівця з бухгалтерського обліку, який здійснює підприємницьку діяль­ність або веде бухгалтерський облік на договірних засадах, або аудиторської фірми. Можливе також самостійне ведення обліку і складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства.

СВК «Яблунька» самостійно визначив облікову політику; обрав форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядок і способи реєстрації та узагальнення інформації в них з дотриманням єдиних принципів та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних; розробив систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів; затвердив правила документообігу і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку.

Підприємство для ведення обліку обрало журнально-ордерну форму. Суть цієї форми полягає в тому, що на підставі згрупованих даних первинних документів усі господарські операції реєструють у відповідних відомостях і журналах. Далі наведено схему організації журнально-ордерної форми обліку.

Рис. 1. Схема журнально-ордерної форми обліку

Для рівномірного руху документів без затримок і накопичення на окремих місцях в СВК «Яблунька» створено графік документообігу. Розроблений він головним бухгалтером і затверджений керівником. Графік документообігу оформлено у вигляді схеми, в якій зазначено порядок складання, перевірки і опрацювання документів, які виконуються кожним підрозділом підприємства, а також усіма виконавцями з визначенням їх взаємозв’язку і строків виконання робіт. Погашені первинні документи передають на збереження до поточного архіву. Для цього в приміщенні бухгалтерії відведені спеціальні шафи. Документи зберігаються в папках. На папках вказується номер папки, кількість листів, підшитих в неї, номер початкового і останнього документа, термін зберігання папки. Після закінчення звітного періоду всі документи передаються під розписку на збереження до постійного архіву, для якого в СВК «Яблунька» відведена окрема кімната зі стелажами, де вони зберігаються протягом установлених термінів.

Досліджуване господарство самостійно визначає організаційну форму бухгалтерської роботи, форми і методи обліку, розробляє систему внутрішньовиробничого обліку, звітності та контролю господарських операцій. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку несе керівник підприємства – Хомяк П.А.

Облік на підприємстві здійснюється бухгалтерською службою, яку очолює головний бухгалтер – Потарась Г.Г. Головний бухгалтер приймається дирекцією підприємства і несе особисту відповідальність за організацію обліку. Обов'язки головного бухгалтера визначаються посадовими інструкціями, розробленими відповідно до вимог п.7 ст.8 Закону № 966.

Склад бухгалтерії визначається штатним розкладом підприємства в кількості 2-х чоловік під керівництвом головного бухгалтера. Обов'язки кожного працівника бухгалтерії регламентуються відповідними посадовими інструкціями згідно вимог Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, який затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 16.02.1998р.№24.Бухгалтерський облік і фінансова звітність ґрунтується на наступних основних принципах:

  • обачність - застосування в бухгалтерському обліку методів оцінки, які повинні попереджувати заниження оцінки зобов'язань і витрат, і завищення оцінки активів і прибутків підприємства;

  • повне висвітлення - фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні і потенційні наслідки господарських операцій і подій, здатних вплинути на рішення, які приймаються на її основі;

  • автономність - кожне підприємство розглядається як юридична особа, відособлена від зобов'язань його власників, які не повинні відображатися у фінансовій звітності підприємства;

  • послідовність - постійне (з року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики. Зміна облікової політики можлива тільки у випадках, передбачених національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, і повинна бути обґрунтована і розкрита у фінансовій звітності;

- безперервність - оцінка активів і зобов'язань підприємства здійснюється, виходячи з позиції, що його діяльність буде продовжуватися далі;

  • нарахування і відповідність доходів і витрат – для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівнювати доходи звітного періоду з витратами, здійсненими для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності у момент їхнього виникнення незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів;

  • превалювання суті над формою - операції відображаються відповідно до їхньої суті, а не тільки виходячи з юридичної форми;

  • історична собівартість - пріоритетною є оцінка активів підприємства, виходячи з витрат на їхнє виробництво і придбання;

  • єдиний грошовий вимірник - вимірювання і узагальнення всіх господарських операцій підприємства в його фінансовій звітності здійснюється в єдиній грошовій одиниці;

  • періодичність - можливість розподілу діяльності підприємства на певні проміжки часу з метою складання фінансової звітності.