Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна економікаТема 6.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
99.84 Кб
Скачать

Курс “Міжнародна економіка”

Тема 6: „Міжнародна міграція трудових ресурсів”

План

1.

Поняття міжнародної міграції робочої сили

2.

Розвиток міжнародної міграції трудових ресурсів як форми міжнародних економічних відносин

3.

Облік зовнішньої міграції

4.

Наслідки міжнародної міграції трудових ресурсів

5.

Регулювання міжнародної трудової міграції

1. Поняття міжнародної міграції робочої сили

Міжнародна міграція робочої сили виступає важливою складовою міжнародних економічних відносин.

Не тільки продукти праці (товари і послуги) характеризуються високим рівнем міжнародної мобільності. Фактори виробництва (праця і капітал) також переміщуються з країни в країну. Згідно з законом Б. Оліна міжнародний рух товарів і факторів виробництва можуть заміщувати один одного. Країна, яка в надлишку забезпечена працею, може або експортувати працеємні товари, або її громадяни можуть самі виїжджати за кордон і там працювати. Міжнародний рух факторів виробництва підпорядковується тим же законам, що і міжнародна торгівля товарами: фактори виробництва переміщуються до тих країн, де за них більше платять.

При вивченні проблеми міжнародної міграції робочої сили використовуються такі основні поняття.

1) Міграція (від лат. переселення) населення - переміщення людей через межі певних територій зі зміною місця проживання назавжди або тимчасово.

2) Мігранти - особи, які переміщуються.

3) Міграційний потік - загальна кількість мігрантів (або міграцій), яка характеризується спільністю районів вибуття і прибуття протягом певного періоду часу - один з показників напрямку міграції.

4) Внутрішня міграція - зміна місця проживання осіб у межах національних кордонів країни.

5) Зовнішня міграція - переміщення населення з однієї країни в іншу.

Зауважимо, що міжнародна економіка як наука вивчає закономірності саме зовнішньої міграції населення, але не в цілому, а лише окремі потоки. Зовнішня міграція населення включає два взаємопов'язані процеси:

а) еміграцію, тобто виїзд з однієї країни певного кон­тингенту людей;

б) імміграцію, тобто в'їзд певного кон­тингенту людей в іншу країну. У зв'язку з цим існують поняття міграційного сальдо - різниця між показниками еміграції з країни та імміграції до країни, а також поняття рееміграції - повернення еміг­рантів на батьківщину на постійне місце проживання.

6) Міжнародна організація праці (МОП) розробила класифікацію видів сучасної міжнародної міграції населення, яка охоплює такі структурні елементи:

а) переселенці — тобто ті, що переїздять на постійне місце проживання. Ця група орієнтована на переїзд до промислово розвинених країн. Цей потік ґрунтується, насамперед, на принципі об'єднання сімей - початкова імміграція останнім часом ускладнюється на рівні національних господарств;

б) ті, хто працюють за контрактом. Для них чітко обу­мовлюється термін перебування в приймаючій країні. До цієї групи належать:

- сезонні працівники, які приїздять на період збирання врожаю;

- некваліфіковані або малокваліфіковані працівники;

- фронтольєри - мігранти, які щоденно перетинають національний кордон, щоб працювати в сусідній країні;

в) професіонали, для яких характерним є високий рівень підготовки, тобто наявність відповідної освіти та досвіду практичної роботи. Саме для цієї класифікаційної групи ха­рактерним є термін „відтік мізків” - міграція науковців та інженерно-технічних працівників високого рівня (цей потік становить 3 - 5% у загальному обсязі трудових мігрантів). Відзначимо, що до цієї групи входять також студенти, які отримують освіту в іншій країні;

г) нелегальні іммігранти. Цим терміном характеризуються особи, які нелегально в'їхали до країни; особи, які в'їхали легально, але вчасно не виїхали, тобто мають прострочену візу; а також особи, які в'їхали за туристичною візою, але займаються трудовою діяльністю;

д) біженці - особи, які змушені емігрувати з своєї країни внаслідок будь-якої загрози (політичні, релігійні, національні переслідування). За станом на 2005 рік їх чисельність у світі оцінювалась на рівні 25 млн.

7). Міграційна політика - один з напрямів демографічної політики - є сукупністю засобів і заходів цілеспрямованого впливу на міграційний рух населення.