Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЙ ЗВІТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

5. Облік виробничих запасів, готової продукції і товарів

Склад запасів, їх оцінка та порядок відображення в бухгалтерському обліку визначається П(С)БО 9 „Запаси”. Відповідно до цього їх поділяють на такі групи:

1. Сировину, основні і допоміжні матеріали, комплексні вироби та інші матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг;

2. Незавершене виробництво у вигляді незакінченого обробкою і складом деталей, вузлів , виробів;

3. Готова продукція, що виготовлена на підприємстві, призначена для продажу з відповідним технічним та якісним характером передбаченим договором чи іншим нормативно-правовим актом;

4. Товари у вигляді матеріальних цінностей, що придбані на утримання підприємством з метою подальшого продажу;

5. Малоцінні та швидкозношувані предмети;

6. Поточні біологічні активи рослинництва та тваринництва, продукція сільськогосподарського і лісового призначення.

Всі операції пов’язані із надходженням, переміщенням, вибуттям повинні оформлятися первинними документами.

Міністерство статистики України Наказом №193 від 26. 06. 1996 року затвердило такі типові форми документів за допомогою яких в підприємстві ведеться облік запасів: М-1 – Журнал обліку вантажів, що надійшли; М-2 – Акт списання бланків довіреності; М-3 – Журнал-реєстр довіреності; М-4 – Прибутковий ордер; М-7 – Акт про придбання товарів; М-8 – Лімітно-забірна карточка на місяць; М-9 – Лімітно-забірна карточка виписки матеріалів; М-10 Акт-вимога на заміну; М-11 – Накладна –вимога на відпуск; М-12 – Картка складського обліку матеріалів; М-13 – Реєстр приймання-здачі документів; М-14 – Відомість обліку залишків матеріалів на складі; М-15 – Акт приймання-передачі устаткування до монтажу; М-16 – Матеріальний ярлик; М-17 – Акт про виявлені дефекти устаткування; М-19 – Матеріальний звіт; М-20 – Накладна на відпуск матеріальних цінностей; М-21 – Інвентарний опис.

Оприбуткування та списання сільськогосподарської проду­кції від виробництва здійснюють на підставі наступних первин­них документів:

а) у рослинництві: „Реєстр відправки зерна та іншої продукції з поля” ф.77; „Реєстр прийняття зерна від шофера (застосовується приталонному способі і обліку зерна) ф.77а; „Путівка на вивезення продукції з поля” ф.77а; „Талон водія” ф.77б; „Талон комбайнера” ф.77в; „Талон бункериста” ф.77в; „Реєстр приймання зерна та іншої продукції” ф.78; „Реєстр приймання зерна вагарем” ф.78а; „Реєстр документів на вибуття продукції” ф.79; „Відомість руху зерна та іншої продукції” ф.80; „Щоденник надходження сільськогосподарської продукції” ф.81; „Акт на сортування і сушіння продукції рослинництва” ф.82; „Щоденник надходження продукції закритого ґрунту” ф.83; „Щоденник надходження продукції садівництва” ф.84; „Акт на приймання грубих і соковитих кормів” ф.92; „Акт на оприбуткування пасовищних кормів” ф.93;

б) у тваринництві: „Акт на сортування яєць у цеху інкубації” ф. 109; „Виробничий звіт про переробку про птиці та вихід продукції” ф.110; „Журнал обліку надою молока” ф. 112; „Відомість руху молока” ф. 114; „Акт настригу і прийняття вовни” ф. 115;

в) у переробному і промисловому виробництві: „Помольна квитанція” ф. 122; „Звіт про переробку продукції” ф. 123; „Відомість з переробки молока і молочних продуктів” ф.124.

Всі види сільськогосподарської продукції, виробленої в по­точному році, облічують протягом року за плановою собівартіс­тю з доведенням її в кінці року до фактичної собівартості.

Продукцію, яка надійшла в господарство через обмін (по бартеру) або придбана за гроші, оцінюють за фактичною собіва­ртістю придбання з урахуванням витрат, пов'язаних з доставкою цієї продукції в господарство. Продукцію, вироблену в минулі роки, обліковують за фак­тичною собівартістю. Витрати на доробку (очищення, сортування) продукції рослинництва урожаю минулого року відносять на збільшення її вартості. Невживані відходи (сміття, мертві відходи) списують тільки за кількістю.

З метою контролю надходження і оприбуткування ТМЦ від постачальників бухгалтерія веде Журнал обліку вантажів, що надходять. Заповнюють журнал на підставі первинних документів по надходженню ТМЦ.

Для синтетичного обліку товарно-матеріальних цінностей призначені рахунки класу 2. Це активні рахунки по дебеті яких відображається залишок та надходження запасів, а по кредиту їх вибуття. Облік запасів ведуть на таких рахунках: 20 – „Виробничі запаси”; 21 – „Поточні біологічні активи”; 22 – „Малоцінні та швидкозношувані предмети”; 23 – „Виробництво”; 24 – „Брак у виробництві”; 25 – „Напівфабрикати”; 26 – „Готова продукція”; 27 - „Продукція сільськогосподарського виробництва”; 28 - „Товари”.

Синтетичний облік ТМЦ здійснюється в журналі-ордері 10.1 с.-г., а аналітичний облік ТМЦ здійснюється в Сальдовій відомості та в Звіті про рух матеріальних цінностей. Комірник складає Звіт про рух матеріальних цінностей. Далі розглянемо схематичний запис в реєстри обліку виробничих запасів, малоцінних та швидкозношувальних предметів, готової продукції та товарів в СВК «Яблунька».

Первинні документи

Книга складського обліку (ф. №40)

Звіт про рух матеріальних цінностей ф. 121

Журнал-ордер № 10.1 с.-г. та відомість

Головна книга

Сальдова відомість ф. № 41

Баланс