Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЙ ЗВІТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

7. Облік основних засобів та інших необоротних активів

Відповідно до П(С)БО 7 основні засоби обліковуються на рахунку 10 „Основні засоби”, який призначений для обліку і узагальнення інформації про наявність і рух власних або отри­маних на умовах фінансової оренди основних засобів.

За дебетом рахунку 10 „Основні засоби” відображається надходження (придбання, створення, безкоштовне отримання) основних засобів на баланс підприємства.

За кредитом рахунку 10 „Основні засоби” відображається вибуття основних засобів в результаті продажу, безкоштовної передачі, у разі часткової ліквідації об'єкта основних засобів, а також суми уцінки ціни основних засобів.

Бухгалтерський облік основних засобів забезпечує правильне документальне оформлення і своєчасне відобра­ження в облікових регістрах їх надходження; переміщення усе­редині підприємства; вибуття з підприємства і надання даних для здійснення контролю за збереженням і правильним використанням кожного об'єкту.

Надходження основних засобів супроводжується відкриттям інвентарних карток для їх аналітичного обліку, присвоєння ним інвентарних номерів і проведенням необхідних записів в регістрах аналітичного обліку. Аналітичний облік основних засобів здійсню­ється з розбиттям за кожним інвентарним об'єктом окремо. Облік основних засобів ведеться за місцями їх експлуатації і матеріально відповідальними особами.

Для обліку основних засобів використовуються наступні типові форми інвентарних карток, описів і актів, а саме:

03-1 „Акт прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних зі собів”; 03-2 „Акт прийому-здачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об'єктів”; 03-3 „Акт на списання основних засобів”; 03-4 „Акт на списання автотранспортних засобів”; 03-6 „Інвентарна картка обліку основних засобів”, яка застосовується для обліку, як окремих об'єктів, так і групи об'єктів; 03-7 „Опис інвентарних карток по обліку основних засобів”; 03-8 „Картка обліку руху основних засобів”; ОЗ-9 „Інвентарний список основних засобів”.

Обліковують основні засоби по кожному інвентарному об’єкту окремо. На кожний об’єкт відкривають окрему картку, де вказують назву об’єкта і його призначення, місце знаходження, коротку характеристику, первісну вартість, дані про капітальний ремонт і інші показники. На підставі інвентарних карток в кінці місяця проводять записи в Картку обліку руху основних засобів.

Типова форма 03-1 „Акт прийому-передачі основних засобів” застосовується для оформлення прийому-передачі основних засобів і складається на кожний окремий придбаний або безкоштовно отриманий від інших організацій об'єкт. На об'єкт, який був в екс­плуатації, одночасно робиться запис на суму зносу.

Після оформлення акт разом з технічною документацією, що стосується даного об'єкту, передається в бухгалтерію. Для оформлення прийому декількох об'єктів однотипних, що мають однакову вартість (господарський інвентар, інструменти, устаткування, постільна білизна та інше), дозволяється складання загального акту прийому.

Якщо в картку обліку основних засобів неможливо внести всі якісні і кількісні зміни характеристики об'єкта, які відбулися в результаті його реконструкції або модернізації, її доповнюють новою, а стару інвентарну картку бережуть як довідковий доку­мент (в ній робиться відмітка про відкриття нової картки). Інвентарні картки зберігаються в картотеках бухгалтерії, в яких вони розміщуються з розбиттям за відповідними субра­хунками і групами з розподілом за матеріально відповідальними особами, а також додатково за обслуговуючими установами. Інвентарні картки списаних об'єктів після внесення в них відміток про списання здаються в архів.

Записи в картках обліку основних засобів здійснюються в кількісному і сумарному виразах. Основні засоби на підприємствах обліковуються за місцями їх зберігання (місцезнаходженню) і за інвентарними об'єктами.

Синтетичний облік основних засобів та інших необоротних активів ведеться в журналі-ордері 13 с-г., а аналітичний – в інвентарних картках.

Для обліку інших необоротних матеріальних активів призначено рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи». До них належать: бібліотечні фонди, малоцінні необоротні активи, природні ресурси та інвентарна тара, тимчасові (нетитульні) споруди.

За дебетом рахунка 11 «Інші необоротні матеріальні активи» відображається надходження (придбаних, створених, безоплатно одержаних активів); сума витрат, яка пов’язана з поліпшенням об’єкта (реконструкція, модернізація). За кредитом рахунка 11 відображається вибуття інших необоротних матеріальних активів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом.

У бухгалтерському обліку необоротні активи відображаються за первісною вартістю.

Облік нематеріальних активів на підприємстві ведеться згідно з П(с)БО 8 «Нематеріальні активи». До нематеріальних активів, які є об’єктами бухгалтерського обліку, належать: права користування природними ресурсами, права користування майном, права на знаки для товарів і послуг, права на об’єкти промислової власності, авторські права та суміжні з ними.

Придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Основними первинними документами для взяття на облік нематеріальних активів є: свідоцтво України на знак для товарів і послуг, патент на винахід, патент України на промисловий зразок, свідоцтво на право займатися племінною справою, авторський договір чи договір з організаціями, які управляють майновими правами авторів на колективній основі, патенти на сорт, дозвіл на виробництво і використання насіння, рахунок за роботи зі створення і впровадження програмного забезпечення ЕОМ; рахунок за ноу-хау згідно з договором із власником; рахунки і документи, що підтверджують оплату права користування землею, водою та іншими природними ресурсами.

Для обліку витрат підприємства на придбання (створення) нематеріальних активів використовується рахунок 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів». Для узагальнення інформації про наявність і рух нематеріальних активів призначений рахунок 12 «Нематеріальні активи». За дебетом рахунка відображаються придбання нематеріальних активів, які обліковуються за первісною вартістю, та сума дооцінки таких активів. За кредитом рахунка відображається вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством надалі економічних вигод від його використання та сума уцінки нематеріальних активів.

Нарахування амортизації основних засобів регулюється П(с)БО 7 «Основні засоби». Цим положенням рекомендовані до застосування такі методи нарахування амортизації: прямолінійний, зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості, кумулятивний, виробничий.

В СВК «Яблунька» застосовується прямолінійний метод нарахування амортизації.

Нарахування амортизації здійснюється щомісячно, починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому об’єкт основних засобів став придатним для користування. Припиняється нарахування амортизації з місяця, наступного за місяцем вибуття об’єктів основних засобів.

Для нарахування амортизації необоротних активів складають Розрахунок нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за прямолінійним методом на початок року (ф. №ОЗСГ-5). Розрахунок використовують для визначення річної і місячної суми амортизації на 1 січня. У наступні звітні періоди суму амортизації необоротних активів за січень коригують, враховуючи зміни в їх складі за попередній місяць. При цьому щомісячно складають Відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, які надійшли або вибули ( ф. № ОЗСГ-6). На підставі попередніх двох документів щомісячно складають Зведену відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів (ф. № ОЗСГ-7) У ній записують розподіл амортизації за об’єктами обліку, нараховану суму амортизації за минулий місяць, зміни суми амортизації за об’єктами, що надійшли і вибули, та суму амортизації, нараховану в поточному місяці.

Нарахування амортизації за методом, передбаченим податковим законодавством, здійснюють у Відомості нарахування амортизації основних засобів за методом, передбаченим податковим законодавством (ф. № ОЗСГ-8), яка відкривається на рік.

Для обліку зносу необоротних активів призначено рахунок 13 «Знос (амортизація) необоротних активів». За кредитом рахунка 13 відображається нарахування амортизації та індексація зносу необоротних активів, а дебетом – зменшення суми зносу.

Для амортизації нематеріальних активів застосовується лінійний метод. Амортизаційні відрахування проводяться до досягнення залишковою вартістю нематеріального активу нульового значення. При нарахуванні амортизації на нематеріальні активи використовується субрахунок 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів».