Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЙ ЗВІТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

4. Облік праці та її оплати

Для обліку праці та її оплати в СВК «Яблунька» використовують слідуючі первинні документи:

1. Табель обліку робочого часу. Тут зазначається використаний робочий час і сума нарахованої заробітної плати працівникам, які працюють за почасовою формою оплати праці, а заробітну плату отримують за встановленими окладами.

2.Обліковий лист тракториста-машиніста. Його застосовують для обліку робіт і сум нарахованої заробітної плати трактористам-машиністам на виконанні польових робіт та комбайнерам при збиранні врожаю. Ці облікові листи передаються до бухгалтерії кожні 10 днів, як визначено планом документообороту СВК «Яблунька». В ньому відображається обсяг виконаних робіт під ту чи іншу культуру, склад агрегату, умови виконання, норма виробітку, розцінка, обсяг виконаних робіт в натуральних і в умовних гектарах, кількість виконаних нормозмін, сума нарахованої основної і додаткової заробітної плати і витрати пального за нормою і фактично.

3. Дорожній лист трактора використовується у тому випадку, якщо тракторами виконуються транспортні роботи (перевезення вантажів).

4. Обліковий лист праці і виконаних робіт: ф. 66 – по бригаді в цілому, а ф. 66а – для окремого працівника. В цьому листі обсяг виконаних робіт, що виконується вручну, або за допомогою живої тяглової сили і сума нарахованої заробітної плати, як по бригаді, так і по окремому працівникові.

5. Розрахунок нарахування оплати праці працівникам тваринництва. По цьому документу нараховують заробітну плату за обсягом одержаної продукції або за обсягом виконаних робіт в галузі тваринництва.

6. Наряд на відрядну роботу: ф. 70 – по бригаді вцілому, ф. 70а – для окремого працівника. Його використовують для обліку обсягу виконаних робіт, робочого часу і заробітної плати в будівництві, промисловості і в допоміжних виробництвах.

7. Для обліку роботи вантажного автотранспорту і нарахування заробітної плати за виконані роботи водіям автомобілів застосовують Подорожній лист вантажного автомобіля, типова форма якого затверджена Міністерством транспорту України від 29. 12. 1995 р. № 488/346. Затверджено дві форми Подорожніх листів для вантажних автомобілів: 1) ф.1 Відрядження автомобіля і водія для виконання перевезення вантажу у міжнародному сполученню; 2) Виписка на один робочий день ф.2; 3) Подорожній лист легкового автомобіля ф.3, є підставою для нарахування заробітної плати водіям легкових автомобілів; 4) ф.6 – для нарахування оплати праці водіям автобуса.

Нарахування заробітної плати також здійснюється за трудовими угодами (контрактами) та Актами приймання виконаних робіт.

Згідно з діючим законодавством про працю заробітна пла­та працівникам підприємства видається два рази на місяць у терміни, встановлені колективним догово­ром, через проміжок часу, який не перевищує шістнадцяти ка­лендарних днів. При цьому застосовується авансовий порядок розрахунків заробітної плати за першу половину місяця.

При авансовому порядку розрахунку працівникам вида­ється аванс, розмір якого визначається угодою адміністрації підприємства з профспілковою організацією при укладанні ко­лективного договору, однак мінімальний розмір авансу не по­винен бути нижче тарифної ставки робітника за відпрацьований час. Підставою для нарахування авансу, є табель обліку вико­ристання робочого часу.

Остаточний розрахунок проводиться при виплаті заробіт­ної плати за другу половину місяця.

Кожному працівнику щомісяця видається на руки розра­хунок заробітної плати (типова форма № П-52), в якому вказу­ються суми за видами нарахувань і утримань.

Всі види додаткової заробітної плати також нараховуються на підставі первинних документів ( наказ на відпустку, на ком­пенсацію за невикористану відпустку, наказ на звільнення, ко­пія свідоцтва про народження для підлітків та ін.) і розрахунків середнього заробітку працівника.

Аналітичний облік витрат на оплату праці і пов'язаних з ними розрахунків здійснюється за кожним працівником підпри­ємства на основі Розрахунково-платіжних відомостей ф. П-49 чи ф. 73 та персональних особистих рахунків з заробітної плати. Особистий рахунок відкривається в бухгалтерії на кожного працівника, зарахованого в штат підприємства. Підставою для відкриття Особистого рахунку є виписка з наказу про прийом на роботу. На працівників необлікового складу особові рахунки не відкривають, а розрахунки з ними ведуть на бланках розрахункових відомостей. Далі інформація про стан розрахунків з опла­ти праці відображається у Зведеній відомості по розрахунках з робітниками та службовцями ф. 10.2.3.с.-г., а звідти переносить­ся переносить­ся до Журналу-ордеру 10.2 с.-г.

Синтетичний облік нарахування оплати праці та інших аналогічних витрат відображається за кредитом пасивного рахунку 66 „Розрахунки за виплатами працівникам” субрахунок ( рахунок другого рівня) 661 „Розрахунки за заробітною платою”. При цьому кредит рахунка 661 „Розрахунки за заробітною платою” кореспондує з дебетами рахунків відповідних витрат. Такими витратами згідно з П(С)БО 16 будуть: прямі виробничі (рахунок 23 „Виробництво”), загальновиробничі (рахунок 91 „Загальновиробничі витрати”), на управління (рахунок 92 „Адміністративні витрати”), на збут (рахунок 93 „Витрати на збут”).

Особливу увагу слід звернути на те, що витрати на оплату праці, які не пов'язані з виробничою діяльністю підприємства і раніше фінансувались за рахунок прибутку підприємств (наприклад, оплата праці працівників соціально-культурної сфери підприємств та організацій, виплата матеріальної допомоги та компенсаційних виплат понад норми, встановлені законодавством), тепер вважаються витратами підприємства. Такі витрати називаються іншими витратами операційної діяльності. Нарахування зазначених та подібних до них витрат у бухгалтерському обліку відображається по кредиту рахунка 661 „Розрахунки за заробітною платою” у кореспонденції з дебетом рахунка 94 „Інші витрати операційної діяльності”.

Аналогічно, але оборотом за кредитом відповідного субрахунку рахунка 65 „Розрахунки за страхуванням” підприємство відображає нарахування збору до Пенсійного фонду, на соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та з страхування на випадок безробіття. Зазначені відрахування належать до тих же напрямів витрат (відображаються по дебету тих же рахунків класу 9 „Витрати діяльності”), що й оплата праці, яка стала базою для їх нарахування.

Допомоги з соціального страхування, що виплачуються працівникам підприємства, оплатою праці не являються. Тому незважаючи на те, що їх нарахування в обліку відображаються як обороти за кредитом рахунку 661 „Розрахунки за заробітною платою”, до витрат діяльності підприємства вони не включаються. На рахунках класу 9 „Витрати діяльності” нарахування допомоги з соціального страхування працівникам підприємства не відображаються. Вони включаються до виплат підприємства у складі загальної суми відрахувань із соціального страхування та слугують джерелом виплати відповідної допомоги працівникам.

Оборотом по дебету рахунка 661 „Розрахунки за заробітною платою” відображається утримання із заробітної плати податків і платежів, що сплачуються працівниками підприємства та сума сплаченої заробітної плати. На субрахунку 662 „Розрахунки з депонентами” відображається рух сум депонованої заробітної плати. За дебетом даного рахунку відображається виплата депонованих сум або їх списання після закінчення терміну позовної давності на користь держави, за кредитом - виникнення заборгованості з депонованої заробітної плати. На субрахунку 663 обчислюються „Розрахунки за іншими виплатами”

Рахунок 66 „Розрахунки за виплатами працівникам” звичайно має кредитове сальдо, на якому показується заборгованість підприємства щодо заробітної плати перед працівниками. У ряді випадків по рахунку 66 „Розрахунки за виплатами працівникам” може бути і дебетове сальдо, на якому показується заборгованість окремих працівників підприємству щодо оплати праці. Таке сальдо виникає в тих випадках, коли працівникам виплачено більше, ніж їм належить за фактично виготовлену продукцію (виконаний обсяг робіт) або відпрацьований час, а також при помилках у розрахунках.

За кредитом рахунка 66 «Розрахунки за виплатами працівників» відображаються нарахована працівникам підприємства основна та додаткова заробітна плата, премії, інші належні до нарахування працівникам виплати; за дебетом – вартість одержаних матеріалів, продукції та товарів одержаних за рахунок заробітної плати, збору на обов’язкове державне соціальне страхування та інші

Нарахування заробітної плати є водночас і її розподілом за напрямками витрат, тобто за кореспондуючими рахунками синтетичного обліку, видами (шифрами) виробничих витрат та інших витрат діяльності підприємства.Для цієї мети використовується зведена відомість розподілу заробітної плати за призначенням витрат, котра складається щомісяця на підставі згрупованих первинних документів щодо обліку праці та заробітної плати.

На підставі даних бухгалтерського обліку складаються звіти з праці та нарахувань на фонд оплати праці, які надаються господарством зовнішнім користувачам відповідно до чинного законодавства.

Отримані зведені дані сільськогосподарського підприємства про нараховану суму оплати праці, про суму утримань із зарплати, а також заборгованість за розрахунками на початок і кінець звітного місяця звіряються з аналогічними даними Головної книги, що відображені на рахунку 66 „Розрахунки з оплати праці” і повинні бути ідентичними цим даним.

При недоброякісному відображенні інформації у обліку та звітах чи порушенні термінів їх подання на підприємство та на посадових осіб накладаються штрафні санкції, розмір яких передбачений чинним законодавством.