Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЙ ЗВІТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

11. Облік реалізації продукції (робіт, послуг) і товарів

На рахунку 70 ведуть облік „Доходів від реалізації”. По кредиту цього рахунку відображають суму загального доходу разом із сумою непрямих податків і зборів, що включені до ціни продажу, за дебетом – щомісячно відображають суми непрямих податків і зборів, щомісячне або щорічне віднесення суми чистого доходу на рахунок 79 „Фінансові результати”.

Відпуск матеріальних цінностей на сторону підприємством проводять на підставі рахунка-фактури, накладних, товарно-транспортних накладних (ТТН).

Існують спеціалізовані форми ТТН:

  • ТТН на відправку-прийняття сільськогосподарської продукції, зерна, насіння олійних культур та трав (ф. №1 с/г зерно);

  • ТТН на відправку-прийняття овочів, фруктів, ягід (ф. №1 с/г овочі);

  • ТТН на відправку-прийом тварин і птиці (ф. №1 тварини);

  • ТТН на відправку-прийом вовни (ф. №1 с/г вовна);

  • ТТН на відправку-прийом молочних товарів і продукції (ф.№1 с/г сировина).

ТТН виписує продавець у чотирьох примірниках: 1) з підписом водія залишається у пункті відправки; 2), 3), 4) – завірені підписом та печаткою вантажовідправника вручаються водію експедитору.

Собівартість реалізованих товарів визначається за П(С)БО 9 „Запаси”.

Рахунок 90 „Собівартість реалізації” має три субрахунки: 901 – „Собівартість реалізованої готової продукції”; 902 - „Собівартість реалізованих товарів”, 903 – „Собівартість реалізованих робіт і послуг.”

Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складаєть­ся з виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), яка була ре­алізована протягом звітного періоду, перерозподілених постійних загальновиробничих витрат і наднормативних виробничих витрат.

Витрати пов'язані з певною діяльністю, які не включаються в собівартість реалізованої продукції, товарів (робіт, послуг), ді­ляться на адміністративні витрати, витрати на збут та інші опе­раційні витрати.

Синтетичний облік доходів від реалізації ведуть в журналі-ордері 11 с.-г., аналітичний – в Реєстрі реалізації продукції і в Оборотній відомості 11.6 с.-г.

Аналітичний облік собівартості реалізації ведуть в Виробничому звіті 10.3б с.-г., а синтетичний – в журналі-ордері 15 с.-г.

12. Облік формування доходів, витрат і результатів діяльності підприємства

Порядок обліку доходів, витрат і визначення фінансових результатів здійснюється на основі Положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Склад доходів і порядок їх визнання, визначений Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 15 „Доходи”.

Для обліку доходів і результатів діяльності у діючому Плані рахунків передбачені рахунки і субрахунки 7-го класу , які при­значені для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій: 70 „Доходи від реалізації”, 71 „Інший операційний дохід”, 72 „Дохід від участі в капіталі”, 73 „Інші фінансові доходи”, 74 „Інші доходи”, 75 „Надзвичайні доходи”, 76 „Страхові платежі”, 79 „Фінансові результати”.

По кредиту рахунків цього класу, окрім рахунку 76 „Страхові платежі”, протягом звітного року відображається сума зага­льного доходу разом з сумою непрямих податків - це ПДВ, акцизний збір, які включені в ціну продажу, по дебету - щомісячне відображення сум непрямих податків (обов'язкових платежів), щомісячне або щорічне віднесення су­ми чистого доходу на рахунок 79 „Фінансові результати”.

Бухгалтерський облік операцій з відображення процесу реалізації, доходів і результатів фінансової діяльності сільгосппідприємства ведеться в Журналі-ордері 11 с.-г. та у наступних реєстрах і відомостях, що відкриваються до нього для аналітичного обліку:

- ф. 11.1 с.-г. - реєстр документів по реалізації готової продукції (безготівкові розрахунки);

- ф. 11.2 с.-г. - реєстр по реалізації товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (безготівкові розрахунки);

- ф. 11.3 с.-г. - реєстр документів по реалізації продукції, ма­теріалів, робіт та послуг за готівку (за цінами реалізації);

- ф. 11 .За с.-г. - реєстр документів по реалізації продукції, ма­теріалів, робіт та послуг за готівку (за обліковими цінами);

- ф. 11.4 с.-г. - відомість аналітичного обліку реалізації про­дукції, матеріалів, робіт та послуг;

- ф. 11.5 с.-г. - книга аналітичного обліку реалізації продук­ції, матеріалів, робіт та послуг;

- ф. 11.6 с.-г. - оборотна відомість;

- ф. 11.7 с.-г. - відомість обліку продажу шляхом взаємних розрахунків;

- ф. 11.8 с.-г. - відомість аналітичного обліку по рахунку 36;

- ф. 11. с.-г. - аналітичні дані до рахунків 71, 72,73,74,75.

Інформацію з бухгалтерських рахунків використовують для складання Звіту про фінансові результати (ф. № 2).