Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4rza_e4s_elap_pp_mod.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
5.53 Mб
Скачать

8.9 Методи нелінійного програмування.

Методи нелінійного програмування

Градієнтний метод

Використовуючи градієнтні методи , можна знайти розв’язок любої задачі не лінійного програмування . Однак в загальному випадку примінення цих методів позволяє знайти точку локального екстремума . Тому більш цілісно використовувати градієнтні методи для находження розв’язку задач випуклого програмування , в яких всякий локальний екстремум являється одночасно і глобальним . Процес находження розв’язку задачі з допомогою градієнтних методів складається в тому , що начинаючи з деякої точки виконується послідовний перехід до деяких інших точок до тих пір поки не виявляється прийнятим розв’язком даної задачі . При цьому градієнтні методи можуть бути розділені на дві групи .

До першої групи відносяться методи , при використанні яких досліджувані точки не виходять за межі області допустимих розв’язків задачі . Найбільш поширеним з таких методів являється метод Франка – Вулфа .

До другої групи відносяться методи , при використанні яких досліджуємі точки можуть як належити , так і не належити області допустимих розв’язків .Однак в результаті реалізації ітераціонного процесу находиться точка області допустимих розв’язків , оприділяюча прийнятне розв’язання . Із цих методів найбільш часто використовується метод штрафних функцій або метод Ерроу—Гурвіца .

При находженні розв’язків задач градієнтними методами , в тому числі і названими ітераціоний процес виконується до того часу, поки градієнт функції в наступній точці не стане рівним нулю або поки , де – достатньо мале вірне число , характеризуючи точність отриманого розв’язку .

8.10 Види програмного забезпечення.

Програмне забезпечення являє собою сукупність програм, призначених для розв’язання завдань на комп’ютері. Програма – це впорядкований набір команд. Програмне та апаратне забезпечення працюють взаємопов’язано і в неперервній взаємодії. Будь-який апаратний пристрій управляється програмно.

Програмне забезпечення можна поділити на три види: системне, прикладне та інструментальне. Наведена класифікація є досить умовною. Інтеграція програмного забезпечення призвела до того, що практично будь-яка програма має риси кожного класу.

Системне програмне забезпечення здійснює управління роботою обчислювальної системи. Як правило, системні програми забезпечують взаємодію інших програм з апаратними складовими, організацію інтерфейсу користувача. Сюди відносять операційні системи, сервісні системи.

Прикладне програмне забезпечення призначене для розв’язання прикладних завдань фахової діяльності людини (тобто, прикладене до практики). Спектр таких програм надзвичайно широкий: від виробничих та наукових до навчальних та розважальних. Сюди відносять розрахункові, навчаючі, моделюючі програми, комп’ютерні ігри, тощо.

Інструментальне програмне забезпечення призначене для розробки всіх видів інформаційно-програмного забезпечення. При цьому під інформаційним забезпеченням розуміють сукупність попередньо підготовлених даних, необхідних для роботи програмного забезпечення. Наприклад, будь-яка сучасна програма має вбудовану довідку для роботи з цією програмою. Файл довідки являє собою інформаційне забезпечення. До інструментального програмного забезпечення відносять: редактори (текстові, графічні, музичні), системи табличної обробки даних (табличні процесори), системи управління базами даних, транслятори мов програмування, інтегровані системи діло виробництва, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]