Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4rza_e4s_elap_pp_mod.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
5.53 Mб
Скачать

8.4 Статистичні методи в задачах електроенергетики.

Метод статистичного моделювання широко застосовується в задачах оцінки надійності складних систем. Можливості методу моделювання загальновідомі. У роботі показано застосування методу для задач прогнозування поведінки парку ПС на період експлуатації, вихідною інформацією є відомості про надійність блоків, що входять в структуру СЕС, надійність контролю і дії екіпажу.

Побудова коректної математичної моделі є основною умовою, що гарантує отримання об'єктивних результатів.

Метод статистичного моделювання є одним з методів дослідження і застосовується для вирішення різних теоретичних і практичних задач. Моделювання зводиться до дослідження моделі з метою отримання кількісних співвідношень, з певним ступенем точності описують досліджуваний об'єкт. Для дослідження надійності систем електропостачання (СЕП) можуть бути використані різні імовірнісних моделі. Поєднання статистичного моделювання розрахунків і натурних експериментів дозволяє створити економічні способи оцінки надійності СЕП.

Системи електропостачання є складними функціональними системами (ФС), що володіють низкою специфічних особливостей (багатофункціональність, різнорідність джерел електроенергії, надмірність, різні наслідки відмов елементів, Різносторонність навантаження тощо). Ці особливості істотно впливають на методи оцінки надійності СЕП. У цих випадках доцільно використовувати методи побудови статистичних моделей, що базуються на безпосередньому аналізі відмов елементів фахівцями, досконало знали досліджуваних систему.

Безпосередній аналіз несправностей дозволяє знайти найменш надійні елементи, з-за яких найчастіше виникають відмови системи, і підвищивши їх надійність, зменшити кількість відмов системи. Аналізуючи наслідки відмов (або несправностей) в припущенні про ту або іншу структуру побудови системи, можна визначити ефективність вжитих заходів по резервуванню системи, захисту від помилкові спрацьовування.

Статистичне моделювання в поєднанні з безпосереднім аналізом результатів дає можливість знаходити структуру, що задовольняє вимогам до надійності при заданих обмеженнях на окремі показники, і сприяє вирішенню задачі синтезу системи.

На вхід деякої узагальненої системи з відомими статичними характеристиками подаються дискретні випадкові сигнали, які дають можливість статистичним шляхом відтворити реальну картину роботи системи, тобто оперувати з проміжками часу між послідовними моментами настання подій.

Далі визначається реакція системи на кожне вхідне вплив і накопичується набір відповідних вихідних характеристик системи з якого можна отримати такі дані, як ймовірність безвідмовної роботи протягом певного часу, середній час до відмови системи.

Метод застосований для будь-якої системи, умови працездатності якій вдається записати у вигляді функції алгебри логіки. Вихідні логічні рівняння системи можуть складатися безпосередньо з опису її функціонування, для складання рівнянь можна скористатися таблицями станів і описом переходів у формі графів.

Для використання ЕОМ з метою виявлення таких станів, які призводять до відмови СЕП в даному режимі її роботи, необхідно формалізувати аналіз логічних формул, що визначають зв'язок елементів у системі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]