Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!30 билетов.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
271.74 Кб
Скачать

2. Призначення та характеристика елементів системи зв`язку мб.

Аналізуючи кожний елемент СЗ і АУВ та його складові частини приходимо до вибору тих елементів СЗ і АУВ, які можуть функціонувати в мб (тб) у відповідністю із завданнями зв’язку та силами і засобами зв’язку. Після такого аналізу визначаємо слідуючі елементи СЗ і АУВ батальйону:

- вузол зв'язку КСП батальйону;

- лінії прямого зв'язку між пунктами управління;

- резерв сил і засобів зв'язку.

Система зв'язку батальйону - це частина системи управління підрозділами, яка являє собою сукупність взаємопов'язаних та узгоджених за завданнями вузла зв'язку КСП батальйону та ліній прямого зв'язку, які утворені радіо і проводовими засобами, що розгортаються для вирішення завдань управління підрозділами.

Система зв'язку батальйону повинна мати високу бойову готовність, стійкість, мобільність, перепускну здатність та задовольняти вимоги щодо її безпеки. Вона повинна забезпечити потреби управління підрозділами батальйону при знаходженні пунктів управління (командирів) як на місці, так і під час руху. Основу системи зв'язку батальйону складають вузол зв'язку КСП і лінії прямого зв'язку, між пунктами управління, утворені радіо і проводовими засобами.

Вузол зв'язку КСП мб являє собою органiзаційно-технічне об'єднання сил і засобів зв'язку, що розгорнуті на КСП батальйону для забезпечення управління.

Він призначений для забезпечення зв'язку командирові і начальникові штабу механізованого батальйону з командиром і штабом бригади, командирами підлеглих і приданих підрозділів, а також внутрішнього зв'язку на командно-спостережному пункті батальйону.

Вузол зв'язку є однією із складових частин командно-спостережного пункту батальйону. Він розгортається силами та засобами вузла зв'язку (польового).

Лінії прямого зв'язку призначені для обміну інформацією безпосередньо між командирами (пунктами управління). Для їх розгортання використовуються радіозасоби, що встановлені в бронеоб'єктах, переносні радіостанції УКХ діапазону, а також проводові засоби ( польовий кабель, телефонні апарати, комутатори ).

Резерв зв'язку призначений для вирішення завдань, що виникають раптово. Він утворюється за рахунок штатних сил та засобів зв'язку в ході бою за рішенням начальника зв'язку батальйону.

Таким чином, для виконання завдань, які стоять перед зв'язком в механізованому батальйоні, утворюється система зв'язку. Склад її елементів, розгалуженість і можливості повинні задовольняти потреби управління підрозділами в будь-яких умовах бойової обстановки.

3. Порядок передачі радіограм із застосуванням тлф позивних.

ВИЗОВ: позивний радіостанції, яку визивають і свій позивний (повторити 3 рази), а далі слова “Як чуєте , прийом”.

Наприклад:“Сорока12 - я Ворона 21, Сорока12 - я Ворона 21, Сорока12 - я Ворона21. ЯК чуєте, прийом.”

ВІДПОВІДЬ: “ Ворона 21 – я Сорока12, - Ворона 21- я Сорока12, - Ворона21- я Сорока12. Чую Вас добре, прийом.”

Передача і прийом радіограм.

ПРОПОЗИЦІЯ НА ПЕРЕДАЧУ:

Позивний радіостанції яку визивають і свій позивний – 1 раз та слова “Прийміть радіограму, прийом. Приклад : “Ворона21, я Сорока12. Прийміть радіограму. Прийом”.

ЗГОДА НА ПРИЙОМ:

Позивний визиваючої радіостанції і свій позивний – 1 раз – слова “ Передайте радіограму, прийом”. Приклад: “ Сорока12, я Ворона21. Передайте радіограму. Прийом”.

ПЕРЕДАЧА РАДІОГРАМИ:

Позивний визиваємої радіостанції і свій позивний 1 раз.

- номер радіограми;

- кількість слів (груп);

- число, місяць;

- години, хвилини;

- серія;

- слово “розділ”;

- адреса;

- слово “розділ”;

- ТЕКСТ;

- слово “розділ”;

- підпис і свій позивний;

- слово “прийом”.

Приклад: Ворона 21 Сорока 12 5 2 2007 1030 Термінова Розділ Горобець 33 Розділ 111 222 Розділ 07 Сорока 12 Прийом.

Підтвердження (передача квитанції).

Позивний радіостанції , яка передавала радіограму і свій позивний - 1 раз- номер радіограми- слова “Прийнято, прийом”.

Приклад: Сорока12 Ворона 21.Номер 5 прийнято, прийом.

Билет №5

5.1. В системах зв’язку і АУВ використовуються засоби зв’язку, які класифікуються:

1. Засоби каналоутворення, які призначені для утворення типових каналів передачі й групових трактів первинної мережі військового зв’язку. Вони поділяються на:

- радіозасоби;

- радіорелейні засоби;

- тропосферні засоби;

- проводові (кабельні) засоби;

- космічні.

2. Комутаційні засоби;

3.Спеціальні засоби;

4. Засоби автоматизації управління;

5. Кінцеві засоби;

6. Засоби забезпечення.

Крім перерахованих засобів електрозв’язку для забезпечення військового зв’язку застосовуються:

7. Рухомі засоби зв’язку;

8. Сигнальні засоби зв’язку;

Роди зв’язку.

У залежності від типу застосованих каналоутворюючих засобів розрізняють роди зв’язку.

Рід зв’язку – класифікаційне групування військового зв’язку, виділене за середовищем поширення сигналів або використовуваними засобами. У військовому зв’язку розрізняють такі роди зв’язку:

радіозв’язок;

радіорелейний зв’язок;

тропосферний зв’язок;

космічний зв’язок;

проводовий зв’язок;

оптоволоконний зв’язок;

зв’язок рухомими засобами;

зв’язок сигнальними засобами.

Види зв’язку.

За допомогою технічних засобів зв’язку утворюються канали та тракти радіо-, радіорелейного, тропосферного, космічного і проводового зв’язку. В залежності від кінцевих засобів і виду передаваємих повідомлень по них організовуються види зв’язку:

- телефонний,

- телеграфний,

- передача даних,

- факсимільний,

- відеотелефонний.

Всі вони можуть бути або засекреченими, або відкритими. За допомогою рухомих і сигнальних засобів організовується відповідно фельд’єгерсько- поштовий зв’язку і сигнальний зв’язку.

Телеграфний зв’язок, передачу даних і факсимільний зв’язок доцільно об’єднати поняттям “документований зв’язок”.

Телефонний зв’язок має високу оперативність і наближає управління до умов особистого спілкування з використанням телефонних каналів зв’язку.

Телеграфний зв’язок використовується для передачі телеграм, радіограм, команд та сигналів.

Передача даних використовується для обміну інформацією в автоматизованих системах управління.

Факсимільний зв’язок забезпечує передачу чорно-білих та кольорових зображень бойових та формалізованих документів, схем, карт та креслень.

Відеотелефонний зв’язок поєднує в собі переваги телефонного та факсимільного зв’язку, максимально наближає управління до умов особистого спілкування і дозволяє доводити до підлеглих накази, розпорядження з використанням карт, схем, макетів і заслуховувати їх рішення не виїжджаючи за межі свого пункту управління.

5.2 Вузол зв'язку КСП механізованого батальйону є найважливішим елементом системи зв'язку батальйону. Він призначений для забезпечення обміну повідомленнями з іншими пунктами управління і внутрішнього зв'язку на КСП батальйону.

Вузол зв'язку КСП мб це органiзаційно-технічне об'єднання сил і засобів зв'язку, які розгорнуті на КСП батальйону для забезпечення управління підрозділами.

До складу вузла зв'язку КСП мб входять :

- група КШМ із засобами зв'язку;

- група переносних радіостанцій;

- телефонна станція;

- пост електроживлення і технічного обслуговування засобів зв'язку.

Найбільш повно всі елементи ВЗ КСП будуть представлені під час дій механізованого батальйону в обороні.

Група КШМ із засобами зв'язку є основним елементом вузла зв'язку і призначена для забезпечення радіозв'язку командиру і штабу батальйону як при знаходженнi їх на місці, так і під час руху. До її складу входять командно-штабна машина БМП-1КШ командира батальйону і машина бойового управління БМП-1К начальника штабу батальйону.

Телефонна станція вузла зв'язку КСП механізованого батальйону призначена для організації і забезпечення :

- проводового зв'язку зі старшим штабом, пунктами управління підлеглих, приданих і взаємодіючих підрозділів;

- внутрішнього зв'язку на КСП батальйону;

- дистанційного управління радіостанціями КШМ у відкритому режимі.

Основу цього елементу ВЗ складають два комутатори П-193М, з'єднані між собою.

Група переносних радіостанцій призначена для забезпечення командиру і штабу батальйону радіозв'язку з командиром і штабом бригади, командирами підлеглих і приданих підрозділів у повному обсязі при діях батальйону в пішому порядку і в окремих радiомережах при проведенні бою на штатній техніці.

Цей елемент вузла зв'язку, розгорнутий в повному обсязі може включати 3-5 радіостанцій типу Р-159 (Р-158). Із них 2-3 радіостанції використовуються для забезпечення радіозв'язку з командиром і штабом бригади, інші - для зв'язку з підлеглими, приданими і взаємодіючими підрозділами. У групу також можуть входити радіостанції авiанаводчика, якщо він прибуває на КСП батальйону зі своїми переносними радіостанціями.

На вузлі зв'язку танкового батальйону група переносних радіостанцій, як правило, не створюється.

Переносні радіостанції з обслуговуючим їх особовим складом розміщаються безпосередньо на робочих місцях посадових осіб в споруді для спостереження командира батальйону.

При обладнанні споруди для спостереження закритого типу переносні радіостанції можуть знаходитися зовні в окремому окопі. У цьому випадку забезпечується дистанційне управління ними. При розміщенні радіостанцій всередині закритої споруди передбачається винесення їх антен на відкриту місцевість.

При діях механізованого батальйону в єдиному броньованому порядку група переносних радіостанцій може не створюватись, або мати в своєму складі 1-2 радіостанції (авiанаводчика, приданого артилерійського підрозділу та ін.). Радiотелефонiсти з цими радіостанціями у ході бою, як правило, знаходяться в КШМ командира батальйону.

Пост електроживлення і технічного обслуговування засобів зв'язку призначений для заряджання акумуляторних батарей переносних радіостанцій батальйону, поточного ремонту і збереження засобів зв'язку, які не використовуються (знаходяться в резерві). До складу поста входить електростанція і зарядні пристрої, що забезпечують заряджання всіх типів акумуляторних батарей для переносних радіостанцій, що є в підрозділах батальйону.

На посту обладнується робоче місце майстра з ремонту засобів зв'язку, розгортається електроосвітлювальна станція, зберігаються засоби зв'язку і майно вузла зв'язку (польового). Пост обладнується в межах КСП батальйону в окремому окопі (укритті).

Вузол зв'язку зазначеного вище складу здатен забезпечити :

- радіозв'язок в 4-6 радiомережах старшого штабу, в тому числі один засекречений телефонний зв'язок з використанням апаратури Т-219;

- відкритий радiотелефонний зв'язок з підлеглими, приданими і взаємодіючими підрозділами в 3-4 радiомережах;

- розгортання і експлуатаційне обслуговування до 20 абонентських ліній проводового зв'язку, включаючи лінії дистанційного управління радіостанціями.

Розгортання і обслуговування вузла зв'язку КСП батальйону здійснюється особовим складом вузла зв'язку (польового). Час готовності вузла зв'язку до роботи визначається часом розгортання КШМ, телефонної станції, а також ліній внутрішнього зв'язку і дистанційного управління радіостанціями і складає 8-12 хв.

Залежно від тактичної обстановки батальйон охороняється : на марші - похідною, в бою - бойовою, при розміщенні на місці - сторожовою охороною. Крім того, в усіх випадках організовується безпосередня охорона.

Охорона вузла зв'язку здійснюється відповідно до загального плану охорони КСП мб. У системі охорони і оборони КСП батальйону зв’язківцям може бути визначений окремий сектор. Безпосередню охорону і спостереження у виділеному секторі організовує начальник вузла зв'язку. Вона здійснюється патрульними, що виділяються за графіком із числа особового складу взводу, який не задіяно на бойовому чергуванні.

До оборони вузла зв'язку при нападі на нього підрозділів противника залучається весь вільний від несення бойового чергування особовий склад вузла зв'язку.

Інженерне обладнання і маскування вузла зв'язку здійснюється в рамках загального інженерного обладнання району оборони батальйону і місця розгортання КСП. Безпосередньо силами зв’язківців повинні обладнуватись щілини і укриття, призначені для елементів вузла зв'язку і особового складу.

5.3 Призначення: для забезпечення безпошукового та безпідстроєчного радіозв’язку з однотипними радіостанціями в радіомережах та радіонапрямках на місці або в русі при перенесенні її радистом, а також при перевезенні.

Загальна характеристика: УКХ, носима/возима, приймально-передавальна, симплексна, телефонна з ЧМ, з тональним викликом.

Основні ТТХ:

діапазон частот 30-79,975 МГц ( крок сітки частот 25 кГц, 2 тис. робочих частот);

АШ-1,5 забезпечує дальність зв’язку до 4 км з часом розгортання 3 хв.;

АШ-1,5 автомобільний варіант забезпечує дальність зв’язку до 15 км з часом розгортання 3 хв.;

лямбда-подібна антена забезпечує дальність зв’язку до 6 км з часом розгортання 5 хв.;

Р прд -1 Вт;

чутливість ПРМ 1 мкВ;

девіація частоти ПРД 8 кГц;

вибірковість ПРМ по сусіднім, дзеркальним та фальшивим каналам не менше 60 дБ;

вид сигналу ТЛФ ЧМ;

режими роботи: ПРМ/ПРД ЧМ сигналів, ПРМ/ПРД ЧМ сигналів з ПШ, ПРМ/ПРД тонального виклику частотою 1 кГц;

первинні джерела живлення: АКБ 10НКГЦ-1Д; бортова мережа 12 В – забезпечують безперервну роботу 9 год. при відношенні часу прийому до часу передачі 5:1;

вага робочого комплекту радіостанції 3,6 кг.

Билет №6

6.1. Війська зв'язку - спеціальні війська, призначені для нарощування (розгортання) і експлуатації систем зв'язку і АУВ різних ланок управління з метою вирішення завдань забезпечення управління військами (силами) в мирний і воєнний час.

Основними завданнями військ зв'язку є:

нарощування (розгортання) і експлуатація систем зв'язку і АУВ при забезпеченні вимог щодо бойової готовності, стійкості, мобільності, пропускної спроможності та безпеки;

забезпечення своєчасності інформаційного обміну та автоматизації процесів управління військами;

доставка у війська документів та друкованих видань;

контроль безпеки інформаційного обміну, автоматизації процесів управління військами та системи зв'язку і АУВ;

участь у заходах оперативного маскування;

забезпечення взаємодії систем зв'язку і АУВ Збройних Сил з мережею зв'язку загального користування ЄНСЗ України та відповідними системами зв'язку і автоматизації управління інших військових формувань;

технічне забезпечення системи зв'язку і АУВ та військ зв'язку;

участь у заходах міжнародного співробітництва та миротворчих операціях;

підготовка військ зв'язку; управління зв'язком і АУВ та військами зв'язку.

На війська зв'язку також покладаються завдання зі вдосконалення засобів зв'язку і автоматизації, систем зв'язку і АУВ та організаційно-штатної структури військ зв'язку, керівництво ЄНСЗ в особливий період з використанням оперативних груп і воєнних комендатур зв'язку. З урахуванням особливостей бойового застосування видів Збройних Сил (родів військ, спеціальних військ) війська зв'язку можуть вирішувати й інші завдання.

Війська зв'язку поділяються на з'єднання і військові частини центрального підпорядкування, видів Збройних Сил та оперативних командувань.

6.2 Група КШМ із засобами зв'язку є основним елементом вузла зв'язку і призначена для забезпечення радіозв'язку командиру і штабу батальйону як при знаходженнi їх на місці, так і під час руху. До її складу входять командно-штабна машина БМП-1КШ командира батальйону і машина бойового управління БМП-1К начальника штабу батальйону.

Крім того, при сумісному розміщенні КСП мб і приданого артилерійського дивізіону (батареї) до складу групи КШМ може входити машина бойового управління 1В15 командира адн (або 1В14 командира артилерійської батареї).

На вузлі зв'язку КСП танкового батальйону до складу цього елементу замість КШМ БМП-1КШ входить танк командира батальйону Т-80К.

Якщо на КСП батальйону знаходяться засоби управління інших посадових осіб наприклад, заступника командира батальйону з МТЗ (якому може виділятися БМП-1), вони також включаються в групу КШМ вузла зв'язку.

При розміщенні КСП на одному місці тривалий час (наприклад, в обороні) група КШМ розгортається на відстані 25-50 м від споруди для спостереження командира батальйону в укриттях котлованного типу або з використанням складок місцевості. Відстань між машинами в групі повинна бути не менше 25 м. Для забезпечення радіозв'язку посадовим особам, що знаходяться в споруді для спостереження, розгортаються лінії дистанційного управління радіостанціями КШМ і МБУ.

Управління радіостанціями БМП-1КШ (Р-145БМ), що забезпечують засекречений телефонний зв'язок здійснюється по лінії дистанційного управління, яка розгортається від КШМ безпосередньо на робоче місце командира батальйону. Управління радіостанціями у відкритому режимі, а також службовий зв'язок з екіпажами КШМ і МБУ може забезпечуватись через телефонну станцію.

Враховуючи, що КСП батальйону розгортається і функціонує в умовах прямої видимості з боку противника, при розгортанні групи КШМ необхідно приділяти особливу увагу маскуванню машин та їх антенно-щоглових пристроїв.

6.3 Призначення: для забезпечення безпошукового та безпідстроєчного радіозв’язку в тактичній ланці управління, може включатися до складу радіовузлів рухомих ПУ (КШМ, апаратні зв’язку).

Загальна характеристика: широкодіапазонна, УКХ, переносна/возима, приймально-передавальна, симплексна, телефонна з ЧМ, телеграфна з вузькосмуговим телеграфуванням АТ (амплітудна телеграфія), з тональним викликом, з ДУ в ТЛФ режимі. Варіанти: Р-159 – носима, Р-159 з посилювачем НЧ – возима (УАЗ-469, ГАЗ-66, ЗІЛ-131).

Основні ТТХ:

діапазон частот 30-75,999 МГц (46 тис. ф.ч., крок сітки частот 1 кГц);

АШ-1,5 забезпечує дальність зв’язку в ТЛФ до 12 км, в ТЛГ до 18 км;

АШ-2,7 комбінована забезпечує дальність зв’язку в ТЛФ до 18 км, в ТЛГ до 25 км;

АБХ-40 забезпечує дальність зв’язку в ТЛФ до 35 км, в ТЛГ до 50 км;

АШ-1,5 для возимого варіанту (швидкість руху до 60 км/год.) забезпечує дальність зв’язку до 10 км;

Рпрд -5 Вт (носимий); з ПНЧ (возимий) - 3 Вт;

чутливість ПРМ в ТЛФ 1,2 мкВ; в ТЛГ 0,6 мкВ;

девіація частоти ПРД 5 кГц;

сумарна погрішність встановлення частоти 1 кГц;

вид сигналів: ТЛФ ЧМ, ТЛГ АТ;

режими роботи: ПРМ/ПРД ТЛФ ЧМ сигналів, ПРМ/ПРД ТЛФ ЧМ сигналів з ПШ, ПРМ/ПРД ТЛГ АТ сигналів, ДУ, тональний виклик по радіолінії частотою 1 кГц;

ДУ через ТА-57 по кабелю П-274М до 500 м;

первинні джерела живлення: дві послідовно з’єднані АКБ 2НКБН-3,5 або 1 АКБ 10НКП-7 або 1 АКБ 10АНКЦ(С)-4 (4,5 год.) або бортова мережа 12 В – забезпечують безперервну роботу 9 год. при відношенні часу прийому до часу передачі 5:1;

вага робочого комплекту носимої радіостанції 14,5 кг; возимого варіанту 19 кг.

Білет № 7

Склад і організаційна структура військ зв`язку Сухопутних військ.

За виконуваними завданнями, війська зв'язку ( з'єднання ,військові частини,

підрозділи зв'язку) поділяються на :

- вузлові з'єднання (військові частини, підрозділи) зв'язку ,

- лінійні з'єднання (військові частини, підрозділи) зв'язку ,

- лінійно-вузлові військові частини (підрозділи) зв'язку ,

- територіальні з'єднання (військові частини, підрозділи) зв'язку,

- військові частини (підрозділи) автоматизації управління військами,

- військові частини (підрозділи) фельд'єгерсько-поштового зв'язку,

- військові частини (підрозділи) контролю безпеки зв'язку і АУВ,

- військові частини (підрозділи, підприємства) техніч. забезпечення зв'язку і АУВ,

- наукові установи,

- військово-навчальні заклади, навчальні військові частини (підрозділи).

Організаційно війська зв'язку складаються з бригад, полків, батальйонів, вузлів, центрів, рот, відділень, взводів, пунктів, груп, станцій, заводів з ремонту засобів зв'язку і автоматизації, баз з ремонту і зберіганню засобів зв'язку і автоматизації, складів зв'язку, наукових установ і навчальних закладів.

Війська зв`язку розгортаються, щоб забезпечити управління військами в тактичній, оперативно-тактичній, оперативній, стратегічній ланках управління (ЛУ).

Призначення, склад, можливі та обладнання телефонної станції ВЗ КСП мб.

Телефонна станція вузла зв'язку КСП механізованого батальйону призначена для організації і забезпечення :

- проводового зв'язку зі старшим штабом, пунктами управління підлеглих, приданих і взаємодіючих підрозділів;

- внутрішнього зв'язку на КСП батальйону;

- дистанційного управління радіостанціями КШМ у відкритому режимі.

Основу цього елементу ВЗ складають два комутатори П-193М, з'єднані між собою.

У такому складі телефонна станція здатна прийняти і обслуговувати до 20 ліній проводового зв'язку.

Як правило, телефонна станція розгортається при тривалому знахожденнi ВЗ КСП батальйону в одному районі (в обороні, у вихідному районі для наступу та інших випадках, коли для її розгортання є достатньо часу ).

Для телефонної станції в системі укрить і ходів сполучення, які відриваються на командно-спостережному пункті, обладнується спеціальний окоп (перекрита щілина) на відстані 50-70 м від робочих місць командира і начальника штабу батальйону. Підключення ліній проводового зв'язку до комутаторів здійснюється через два лiнійних щитки, що виносяться на відстань до 25 м в напрямку розгортання більшості ліній.

Призначення, характеристики, робочий комплект радіостанції Р-143.

"Р-143" ("Багульник") - армейская, коротковолновая, симплексная, однополосная радиостанция. Имеет CW и режим частотной телеграфии (ЧТ). Радиостанция собрана по трансиверной схеме. Основная избирательность обеспечивается на второй ПЧ, равной 500 KHz с помощью ЭМФ. При передаче формирование однополосного сигнала происходит тоже на частоте 500 KHz. Усилитель мощности - двухтактный широкополосный усилитель с транзисторами КТ921 на выходе.

Основные возможности:

Ручная и автоматическая регулировка чувствительности (по ВЧ);

Антенное согласующее устройство (встроенное);

Изменение частоты телеграфного гетеродина (тон биений) в режиме АТ;

Два режима мощности (малая и полная

Общие

Диапазон частот: 1.5 - 19.999 МГц

Шаг частот (подстройки): 1 кГц

Стабильность частоты: ±3 ppm

Установка/отображение частоты: декадными переключателями

Типы излучения: CW (А1), USB (АЗJ), телеграфия с частотной манипуляцией со сдвигом частоты несущей ± 250 Гц (F1)

Типы антенн: штырь 2 или 4 м, "наклонный луч" или "симметричный вибратор"

Источники питания: от аккумуляторной батареи 10НКБН-3.5 х2, от сети 220 В с блоком питания

Напряжение питания: 27 или 13.5 В

Потребляемый ток: • прием 0.2 А

• передача 1.35 А

Время работы с батареей: 10 час.

Дальность связи: 300 км

Наработка а отказ: 2200 час.

Диапазон рабочих температур: –50 ~ +50 °C

Габаритные размеры: 105 х 310 х 350 мм

Вес: 11 кг

Білет № 8

Сутність понять ’’ланкауправління’’, ’’підрозділ’’, ’’частина’’, ’’з’єднання’’, ’’об’єднання’’.

Організаційно Сухопутні війська поділяються на підрозділи, частини, з`єднання, об`єднання. До яких відносяться:

ПІДРОЗДІЛ

ЧАСТИНА

З’ЄДНАННЯ

ОБ’ЄДНАННЯ

Відділення

Розрахунок

Екіпаж

Взвод

Рота

Батарея

Батальйон

Дивізіон

Окремий батальйон

Полк

Бригада

Дивізія

Армійський

корпус

Оперативне

командування

До стратегічної ЛУ відноситься Міністерство Оборони , Генеральний штаб.

До оперативної ЛУ відноситься Об`єднане ОК, командування видів ЗСУ.

До оперативно-тактичної ЛУ Сухопутних військ відносяться управління оперативних командувань (територіальні управління) та управління АК.

До тактичної ЛУ відносяться з`єднання , частини та підрозділи Сухопутних військ.

СТРУКТУРА ОРГАНІВ ВІЙСЬКОВОГО УПРАВЛІННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

ЛАНКА УПРАВЛІННЯ

ТАКТИЧНА

ОПЕРАТИВНО-

ТАКТИЧНА (СВ)

ОПЕРАТИВНА

СТРАТЕГІЧНА

Підрозділ

Частина

З’єднання

Управління АК

Управління ОК

(територ. управління)

Об’єднане ОК

Командування СВ

Командування ПС

Командування ВМС

Генеральний штаб ЗС

Міністерство оборони ЗС

Характеристика резерву сил та засобів зв’язку мб (тб). Розподіл переносних радіостанцій ВЗ(п) батальйону.

Резерв зв'язку призначений для вирішення завдань, що виникають раптово. Він утворюється за рахунок штатних сил та засобів зв'язку в ході бою за рішенням начальника зв'язку батальйону.

На озброєнні відділення радіозв’язку має:

переносних УКХ радіостанцій типу Р-159 = 12 комплектів;

переносних УКХ радіостанцій типу Р-158 = 22 комплекти;

На період бою, в якому передбачаються дії підрозділів у піших порядках, названі радіозасоби можуть використовуватись таким чином.

Дві радіостанції Р-159 виділяються командиру батальйону для забезпечення радіозв’язку з командиром бригади та командирами підлеглих підрозділів, тобто одна радіостанція має працювати в радіомережі командира механізованої бригади, а друга – в радіомережі командира батальйону. Три радіостанції Р-159 виділяються командирам механізованих рот (по одному комплекту в кожну роту) для забезпечення радіозв’язку з командиром батальйону.

Решта радіостанцій Р-159 в залежності від обставин може знаходитися в резерві або виділятися:

заступникам командира батальйону;

начальнику штабу батальйону;

командирам зенітно-ракетного взводу, розвідувального взводу, гранатометного взводу, інженерно-саперного взводу, роти забезпечення.

начальнику батальйонного медичного пункту.

В кожному випадку радіостанції Р-159 виділяються відповідним посадовим особам разом з радіотелефоністами, які здійснюють експлуатаційне обслуговування цих засобів та забезпечують зв’язок у відповідних радіомережах.

Радіостанції Р-158 виділяються механізованим ротам (по 4 комплекти в кожну роту) для забезпечення радіозв’язку командиру роти з командирами взводів. Решта цих засобів може знаходитись в резерві, або в залежності від обстановки виділятися тим підрозділам, які не мають переносних радіостанцій і вимушені діяти пішки.

Експлуатаційне обслуговування радіостанцій Р-158 та забезпечення радіозв’язку з їх допомогою здійснюють особисто командири підрозділів, яким вони виділені, тобто радіостанції Р-158 виділяються у відповідні підрозділи без радіотелефоністів.

Відділення зв’язку призначене для розгортання телефонної станції та забезпечення зв’язку проводовими засобами командиру і штабу батальйону з командирами підлеглих підрозділів, а також для забезпечення внутрішнього зв’язку на КСП батальйону.

На озброєнні відділення зв’язку має:

польових телефонних комутаторів типу П-193М – 2 комплекти;

легкого польового кабелю типу П-274М – 25 км;

телефонних апаратів типу ТА-57 – 20 комплектів;

Із складу П-193М, П-274М, ТА-57 такж утворюється резерв зв’язку.

Призначення, характеристики, робочий комплект радіостанції

Р-163 1У.

Многоканальная телефонная радиостанция Р-163-1У "Арбалет" с тональным вызовом предназначена для организации симплексной радиосвязи в режиме ТЛФ ЧМ и технического маскирования с гарнитурой Р-168МЦ без поиска и подстройки на месте и в движении, в радиосетях тактического звена управления. Производилась на Воронежском и Ярославском радиозаводах

1. Технические характеристики

Общие

Диапазон частот: 30-79.975 МГц

Соответствие стандартам: сертификат №02.112.0673-2004

Шаг частот (подстройки): 25 кГц

Диапазон рабочих температур: -50 ~ +55 С

Напряжение питания

•для переносного исполнения от АКБ: 12,5 В

•для автомобильного исполнения: 12/24 В

•для стационарного исполнения: 220 В, 50Гц

Дальность связи

• со штыревой антенной - 5 км

• с антенной АБВ-40 - 16 км

• с антенной АМУ-3 - 25 км

Время работы с батареей: 7,5 час

Наработка на отказ, не менее: 15000 час

Габаритные размеры: 158 х 82 х 282 мм

Вес: 4,75 кг

Передатчик

Выходная мощность не менее 1 Вт

Приемник

Чувствительность не более: 0,5 мкВ

Избирательность по побочным каналам не менее: 60 дБ

2. Функции, возможности, управление и т.п.

Радиостанция Р-163-1У имеет режим цифровой радиосвязи для сопряжения с АПД, обеспечивает запись и хранение в электронной памяти 6 ЗПЧ, при комплектовании дополнительными аксессуарами радиостанция Р-163-1У может использоваться на транспортных средствах любого типа и в стационарных условиях при питании от сети 220 в 50 гц.

Приемопередатчик выполнен в герметичном ударопрочном корпусе из алюминиевого сплава

Білет № 9

Принцип відповідальності старшого штабу за організацію зв’язку з підлеглими.

Цей принцип визначає, що старший штаб повинен організувати й забезпечити зв’язок із підлеглими, виділивши з цією метою необхідні сили й засоби.

При цьому відповідальність за зв’язок із підлеглими покладається на старший штаб, проте й старший, і підлеглий штаби зобов’язані вжити всі заходи для його встановлення, а з втратою зв’язку для негайного його відновлення.

На практиці принцип реалізується створенням напрямкових підрозділів і частин зв’язку, які своїми силами і засобами розгортають лінії зв’язку до підлеглих; виділенням радіо, радіорелейних, тропосферних, проводових і космічних засобів для організації ліній прямого зв’язку, відповідної командної інстанції; централізованою розробкою старшим штабом необхідних даних із питань зв’язку (радіоданих, таблиць позивних вузлів зв’язку й посадових осіб і т.п.). Згідно з принципом відповідальності зв’язок установлюється не тільки з безпосередньо підлеглими командирами (командуючими) і штабами, але й з однією командною інстанцією нижче. Так організовуються напрямки зв’язку оперативного командування (фронту) з бригадами, армійського корпусу - з батальонами бригад, бригад - з ротами батальйонів. Як правило, зв’язок через інстанцію має тимчасовий характер і організовується для здійснення централізованого управління або на випадок втрати безпосереднього управління підлеглими.

Організація та забезпечення радіозв’язку командиру і штабу мб з

старшим командиром і штабом.

Радіозв'язок командирові і штабу механізованого батальйону з командиром і штабом механізованої бригади забезпечується на підставі розпорядження зі зв'язку штабу бригади по одній УКХ, одній КХ радіомережах командира бригади і одній УКХ радіомережі штабу бригади силами і засобами кожного командира (штаба).

Ці радіомережі призначені для передачі командиром і штабом бригади бойових розпоряджень, команд командирам батальйонів і отримання від них донесень про бойову обстановку і виконання поставлених завдань.

До складу УКХ радіомережі командира бригади входять радіостанції командира бригади (головна станція) та радіостанції командирів механізованих батальонів і резервів (ПД рез, Моб.рез, ПТ рез).

У наступальному бою до складу цієї радіомережі можуть включатись радіостанції командирів передового, спеціального та обхідного загону, загону забезпечення руху, загону ліквідації наслідків застосування противником ЗМУ. В даній радіомережі зв'язок забезпечується з використанням документів СУВ, а з командирами механізованих батальйонів можливе забезпечення засекреченного зв'язку з використанням апаратури Т-219.

При діях батальйону в пішому порядку радіозв'язок командира батальйону з командиром бригади забезпечується по тій же УКХ радіомережі, але за допомогою переносних радіостанцій Р-159 в телефонному режимі з використанням документів CУВ.

Короткохвильова радіомережа командира механізованої бригади на радіостанціях Р-130 призначена, в основному, для забезпечення зв'язку з командиром танкового батальйону, коли останній знаходиться в танку. В інших випадках дана радіомережа використовується як прихована і робота в ній розпочинається тільки тоді, коли зв'язок в основній УКХ радіомержі не можна забезпечити за умов розповсюдження радіохвиль (коли не забезпечується пряма видимість між антенами кореспондентів) або в умовах застосування противником навмисних радіоперешкод.

До складу КХ радіомережі входять радіостанція командира механізованої бригади (головна радіостанція), а також радіостанції командирів батальйонів (мб і тб). Вид зв'язку - телефон з застосуванням документів СУВ, а з командирами мб можливий і телефон ЗАЗ із застосуванням апаратури Т-219.

Для забезпечення КХ радіозв'язку з батальйоном, який діє у пішому порядках, останньому може виділятись переносна КХ радіостанція Р-143. В усі радіомережі командира бригади для забезпечення зв'язку через одну командну інстанцію вниз може включатися радіостанція командувача армійського корпусу.

Радіозв'язок штабу батальйону з штабом бригади забезпечується по радіомережі штабу бригади на радіостанціях УКХ діапазону Р-123, Р-159.

До складу радіомережі входять радіостанції штабу бригади і штабів механізованих і танкового батальйонів, офіцерів штабу мбр, які виїхали за межі ПУ, командира роти РЕБ. Вид зв'язку в радіомережі – телефонний із застосуванням документів СУВ.

Організація двох радіомереж командира бригади і однієї радіомережі штабу бригади підвищує стійкість зв'язку і забезпечує необхідну перепускну здатність для передачі інформації між КП бригади і КСП батальйонів. У разі врати зв'язку з КП бригади зв'язок через інстанцію вверх може бути встановлений по черговій радіомережі штабу АК (ОК).

Для забезпечення оперативності вирішення питань тилового і технічного забезпечення бойових дій батальйону, передбачається забезпечення радіозв'язку з тиловим пунктом управління, медичним пунктом і ремонтно-евакуаційною групою бригади по радіомережах тилового і технічного забезпечення. У ці радіомережі можуть включатися радіостанції начальника штабу батальйону чи заступника командира батальйону з МТЗ.

Якщо батальйон діє як передовий, рейдовий загін, авангард бригади чи виконує важливе завдання, зв'язок командира бригади з командиром такого батальйону може забезпечуватись по окремому радіонапрямку.

Призначення, характеристики, робочий комплект радіостанції Р-130М.

Призначення: р/ст Р-130М призначена для забезпечення без пошукового, безпідстроєчного радіозв’язку. Радіостанція встановлюється на машинах і броньових об’єктах. Відповідно до цього, вона може виготовлятися в двох варіантах: автомобільному та танковому.

Загальна характеристика:

Короткохвильова, приймально-передавальна, телефонно-телеграфна, симплексна, возима, малої потужності.

Діапазон частот – 1500-10990 кГц, 950 фіксованих частот, крок сітки 10 кГц.

Потужність передавача до 40 Вт.

Чутливість приймача

АТ(У) – 2 мкВ

ОМ – 3 мкВ

АТ(Ш) – 5 мкВ

АМ – 10 мкВ

Види роботи

АМ

ОМ ВБП з залишком несучої 15%

АТ(У) (узкополосный)

АТ(Ш) (широкополосный)

ЧТ-500 на передачу, швидкодія до 150 бод

Антени

АШ-4м – до 50 км

Похилий промінь 17м та 10 м – до 75 км

АЗИ – до 350 км

Симетричний диполь 2х25, 2х15 – до 350 км

Режими роботи

Черговий прийом у всіх видах роботи, крім ЧТ

Передача ТЛГ сигналів з використанням апаратури швидкодії зі швидкістю телеграфування до 150 бод

Прийом ТЛГ сигналів у режимі частотної маніпуляції за допомогою приставки

Ведення зв’язку у плавному діапазоні частот в усіх вказаних видах роботи, крім ОМ.

Дистанційне управління за допомогою виносного ТЛФ апарата по двохпроводовій лінії на відстані до 2 км (кабель П-274М або П-268)

Джерела живлення

Борт. мережа 26 В.

Маса

Варіант А – 90 кг

Варіант Т – 120 кг

Склад комплекту

Прийомопередавач

Блок живлення

Виносний узгоджуючий пристрій ВСУ-А

Виносний узгоджуючий пристрій ВСУ-Т

Приставка симетруюча

Блок регулювання

Блок узгодження

Антенне майно

Комплект з’єднувальних кабелів

Мікротелефонна гарнітура, телеграфний ключ

Білет № 10

Принцип комплексного застосування засобів, родів та видів зв’язку.

Принцип комплексного використання засобів зв’язку пропонує одночасне застосування на кожному напрямку засобів різних родів і видів зв’язку.

У залежності від важливості напрямку, наявності засобів і умов обстановки на ньому можуть розгортатися дві й більше ліній зв’язку засобами різної фізичної природи (проводові, радіорелейні, радіо та ін.), якими може забезпечуватся один або декілька зв’язків різного виду (ТФ, ТГ, ПД, ФКС).

Застосування засобів різних родів і видів зв’язку під час утворення систем зв’язку і АУВ визначається їх тактико-технічними характеристиками, умовами бойової обстановки й місцевості.

Аналіз тактико-технічних можливостей, переваг і недоліків різних засобів зв’язку показує, що в сучасній війні жодний засіб зв’язку не може повністю забезпечити потреби управління військами.

Для забезпечення потрібної якості зв’язку в складних умовах ведення сучасних бойових дій, необхідне комплексне використання в різному поєднанні засобів, родів і видів зв’язку. При цьому одні роди (види) зв’язку на напрямках можуть бути основними, що використовуються для забезпечення зв’язку в даний момент часу, інші - резервними (дублюючими). Основними є ті засоби, які в даній обстановці здатні найбільш повно забезпечити потреби управління військами.

Так, радіозасоби є основними, а в багатьох випадках і єдиними засобами зв’язку з рухомими об’єктами й з військами, що переміщаються (оточенні), а телефонний засекречений зв’язок - основним видом зв’язку з ними. За інших умов обстановки більш ефективними можуть бути інші засоби зв’язку. Наприклад, в умовах активної радіорозвідки й сильних перешкод противника проводові та рухамі засоби забезпечують більшу їх прихованість, а слуховий телеграф - стійкість напрямків зв’язку.

У всіх випадках рекомендується застосовувати ті засоби, які максимально забезпечують збереження в таємниці не тільки змісту інформації, але й самого факту її передачі.

Організація та забезпечення радіозв’язку командиру і штабу мб з підлеглими.

Радіозв'язок в механізованому батальйоні організується на підставі рішення командира на бій і вказівок начальника штабу на організацію управління з командирами підлеглих, приданих і взаємодіючих підрозділів. Крім того зв'язок організовується в підлеглих підрозділах (механізованих ротах, мінометній батареї, зенітному ракетному, протитанковому, гранатометному взводах ).

Радіозв'язок командира і штабу батальйону з командирами підлеглих і приданих підрозділів організовується, як правило, по двох УКХ радіомережах командира батальйону і одній УКХ радіомережі тилового і технічного забезпечення батальйону на радіостанціях типу Р-111, Р-123, Р-159, Р-158 .

Перша радіомережа командира батальйону на радіостанціях Р-111 (Р-123, Р-159) призначена для забезпечення зв'язку з командирами основних підрозділів. До її складу входять радіостанції командира батальйону, командирів механізованих рот, мінометної батареї (якщо командир мінбатр не знаходиться на КСП мб), протитанкового взводу, бойової охорони, а також розвідорганів (спостережних постів, розвіддозорів) і бронегрупи (якщо вона створюється).

Такий склад радіомережі забезпечує стійке управління підрозділами та їх тісну взаємодію у ході бою. Включення в радіомережу радіостанцій розвідорганів дозволяє одержувати інформацію про противника одночасно командирам всіх підрозділів.

Для забезпечення радіозв’язку з командирами механізованих рот при діях рот в пішому порядку в кожну роту із складу вузла зв’язку (польового) виділяється радіостанція Р-159. Обслуговування цих радіостанцій здійснюється радіотелефоністами вузла зв’язку або спеціально підготовленими мотострілками.

До складу другої радіомережі командира батальйону входять радіостанції командира і начальника штабу батальйону, командирів розвідувального, інженерно-саперного і зенітного ракетного взводу, вогневих засад. У цю радіомережу можуть включатися радіостанціі резерву зв’язку командирів приданих інженерно-саперних та інших підрозділів.

Для забезпечення зв’язку через одну командну інстанцію вниз у радіомережі командира батальйону може включатися радіостанція командира механізованої бригади.

Радіозв’язок з командиром роти матеріально-технічного забезпечення, медичним пунктом забезпечується по радіомережі тилового і технічного забезпечення батальйону. До її складу входять радіостанції начальника штабу батальйону, заступника командира батальйону з МТЗ, командирів роти матеріально-технічного забезпечення та медичного пункту, радіостанції ремонтно-евакуаційної групи (РЕГ) і пункту технічного спостереження (ПТС),якщо вони створюються.

Для вирішення питань евакуацї поранених, підвозу боєприпасів у ході бою в радіомережу можуть включатися радіостанціі командирів бойових підррозділів. При діях батальйону в пішому порядку ця радіомережа не створюється.

Призначення, характеристики, робочий комплект радіостанції Р-134.

Возима, КХ діапазону, призначена для забезпечення симплексного телефонного або телеграфного зв’язку.

Діапазон частот – 1,5-29,999 МГц, 8 ЗПЧ, крок сітки 1 кГц.

Радіостанція забезпечує

ТЛФ робота з ОМ по ВБП частот, при цьому можливі прийом та передача сигналів тонального виклику

ТЛГ робота з АТ, передача та слуховий прийом сигналів ЧТ-500 з можливістю підключення апаратури швидкодії

Потужність

Повна – 50 Вт

Плавна регуліровка потужності – 0-50 Вт

Дискретна – 6-12 Вт.

Чутливість приймача

Прийом у ТЛФ – 4 мкВ

Прийом у ТЛГ – 2 мкВ

Керування радіостанцією здійснюється

У ТЛФ режимі – з мікротелефонної гарнітури або з виносного ТА-57

У ТЛГ режимі – ключами або датчиками апаратури швидкодії

Електроживлення

Бортова мережа 27 В

Вага – в залежності від модифікації від 60 до 135 кг.

Склад

Прийомопередавач

Блок живлення БЖ-300

Автоматизований УАП-блок

АШ-4м

Антена симетричний вібратор 2х25м, 2х16м, 2х9м

Телеграфний ключ

Мікротелефонна гарнітура

Антени та дальність зв’язку

АШ-4м (1,5-12 МГц – до 50 км)

АШ-4м (12-20 МГц – до 40 км)

АШ-4м (20-30 МГц – до 20 км)

Симетричний вібратор 2х25м (1,5-7,5 МГц – до 350 км)

Симетричний вібратор 2х16м (7,5-12 МГц – до 350 км)

Симетричний вібратор 2х9м (12-20 МГц – до 350 км)

Білет № 11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]