Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!методичка ИИД иформатика.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
244.74 Кб
Скачать

23

Міністерство освіти та науки України

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні рекомендації

ЩОДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

ТА ЇХ ТЕМАТИКА З КУРСУ „ІСТОРІЯ Інженерної справи

для студентів заочного відділення

спеціальностей:

7.090202 Технологія машинобудування

7.090258 Автомобілі та автомобільне господарство

Одеса 2006

Методичні рекомендації щодо написання контрольних робіт та їх тематика курсу "Історія інженерної справи" для студентів заочного відділення / Укл.: Носов П.С., - Одеса, 2003 - 33 с.

Укладачі: Носов П.С.

Рецензенти:

ЯК ПИСАТИ КОНТРОЛЬНУ РОБОТУ З ІСТОРІЇ ІНЖЕРНОЇ СПРАВИ

Для того, щоб отримати допуск до заліку з історії ІНЖЕРНОЇ СПРАВИ, студент заочної форми навчання повинен написати дві контрольні роботи. Перша робота - охоплює період від появи перших інженерних навичок ( “Праінженерний”) та історичні персоналії інженерів – винахідників. /до середини ХІХ ст./, другий включає в себе розгляд процесу промислового перевороту та формування інженерів, як професійної групи так її вплив на технізацію суспільства.

Написання контрольної роботи потрібно розпочинати з пошуку необхідної літератури, в алфавітному та систематичному каталозі бібліотек. Алфавітний каталог дає змогу знайти погрібну книгу за прізвищем автора, або за назвою праці (якщо вона не мас автора).

В систематичному каталозі, в розділі "Інженерна справа", “Технічні науки”, “Історія техніки та науки” запропонована література з усіх тем курсу. В разі необхідності можна використовувати також систему ІНТЕРНЕТ, посилання на опрацьовані сайти повинні бути в роботі.

Для написання роботи на обрану тему в цілому, перш за все необхідно ознайомитися з узагальнюючими працями з історії техніки та науки, підручниками. Після цього можна почати опрацювання літератури, що ре­комендована до кожної теми. Достатньо широкий вибір дає запропонована література, а використання найбільш інтересного матеріалу, що не входив до запропонованої літератури лише буде великою перевагою вашої роботи над іншими.

Вивчаючи матеріал, потрібно виписувати хронологію процесів та використовувати науково-узагальнюючий підхід. Формулюючи висновки за допомогою аналітики.

Методика викладення матеріалу

Зразок оформлення титульного аркуша ви знайдете в кінці рекомендацій.

На першій сторінці контрольної подаються тема і план який ви складаєте самостійно (виходячи з конкретної задачі та характеру матеріалу), далі ви пишете вступ до теми, в якому чітко і стисло характеризуєте значення вибраної проблеми та окреслюєте мету роботи.

В тексті контрольної слід виділяти розділи, що визначені планом. Ознайомившись з матеріалом та літературою, уважно визначте послідовність розміщення матеріалу. В кінці кожною розділу та роботи в цілому, даються висновки, в яких стисло визначається місце даної постаті чи явища в історії ІНЖЕРНОЇ СПРАВИ та їх вплив на подальший хід розвитку техніки та технології.

Якщо в контрольній роботі наводиться фактичний матеріал, хро­нологічні дати чи цитати, їх необхідно брати в лапки, після закриття яких позначати цифрою, під номером якої внизу аркуша вказати прізвище автора, назву, - джерела і сторінку, з якої взято цей матеріал або цитату. Наприклад:

1. Толочко А.її. Древняя Русь,- К, 1987.- С.35.

2. Там само.- С.43.

Якщо це джерело буде використане в роботі декілька разів на інших сторінках, при наступних посиланнях на нього місце і рік видання вказувати не потрібно: 1. Толочко А.П. Древняя Русь.- С.24

В кінні роботи складається список використаної літератури в алфавітному порядку прізвищ авторів.

Обсяг контрольної роботи - 12-15 аркушів А4 (сторінки нумеруються).

Якщо обидві контрольні роботи отримали позитивну оцінку, студент допускається до іспиту.

УЗАГАЛЬНЮЮЧІ ПРАЦІ, ПІДРУЧНИКИ

Шаповалов Е.А. Общество и инженер: философско-социологические проблемы инженерной деятельности. - Л., 1984.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]