Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!30 билетов.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
271.74 Кб
Скачать

3. Задачі, види та зміст технічного обслуговування.

Постійна готовність техніки зв’язку та АСУ для використання по призначенню, ефективність її застосування в процесі управління військами досягається вірною організацією технічного обслуговування. Для виконання задач по забезпеченню управління військами в з’єднаннях, частинах та підрозділах зв`язку та АСУ. Технічна експлуатація включає в себе комплекс робіт по збереженню, підтримці в справному стані, відновленню працездатності та ресурсу техніки зв’язку та АСУ, що виконуються на ній в період використання за призначенням, збереженню, транспортуванні, приведення до встановленого ступеню готовності до використання за призначенням та підтримання в цьому ступені готовності. Одним із головних заходів технічної експлуатації є технічне обслуговування. Технічне обслуговування це комплекс робіт, що виконуються з ціллю підтримки техніки зв’язку та АСУ в справному чи працездатному стані при збереженні, транспортуванні, підготовці до використання та використання за призначенням. Технічне обслуговування здійснюється комплексно по єдиній планово-попереджувальній системі, яка ґрунтується на обов’язковому узгодженні по місцю та часу робіт на складових частинах техніки зв’язку та АСУ. Вид технічного обслуговування кожної складової частини визначається в залежності від величини наробки (пробігу) чи календарних строків з урахуванням умов експлуатації, а також фактичного стану. Для техніки зв’язку та АСУ поточного забезпечення передбачаються слідуючи види технічного обслуговування:

- контрольний огляд (КО); - щоденне технічне обслуговування (ЩТО); - технічне обслуговування №1 (ТО - 1); - технічне обслуговування №2 (ТО - 2); - сезонне технічне обслуговування (СО); - регламентоване технічне обслуговування (РТО). Для апаратури, що розробляється, доцільно виконувати слідуючи види технічного обслуговування: ЩТО, ТО - 1, ТО - 2, СО. Щоденне технічне обслуговування проводити на проектуємій апаратурі, у тому випадку, якщо вона буде працювати безперервно (або з маленькими перервами) більш однієї доби, а також після занять, транспортування та виконувати технічне обслуговування в обсягу основних робіт: - перевірка зовнішнього стану та чистка апаратури без відкривання блоків та монтажу; - перевірка надійності та справного стану блокування та заземлення, надійність приєднання напівмуфт та роз’ємів: - перевірка надійності кріплення вузлів, блоків, приладів, табельного та іншого майна: - перевірка стану джерел живлення електроенергією, антенно-мачтових пристроїв та фідерних ліній, справності ліній службового зв’язку, дистанційного управління та сигналізації, ввідних щитів та підсвіток; - перевірка працездатності та проведення необхідних регулювань апаратури та обладнання по встроєним приладам та в заданому режимі праці. ТО-1 проводити один раз у місяць незалежно від інтенсивності її використання та передбачається виконувати слідуючи роботи: - роботи в обсягу ЩТО; - детальний огляд та чистка блоків всієї апаратури;

- перевірка, чистка, відрегулювання контактів, перемикачів та роз’ємів та інше; - перевірка працездатності комплектуючих виробів у всіх режимах з використанням встроєної системи контролю та засобів вимірювання, що входять до комплекту апаратури; - проведення за необхідністю електричних та механічних відрегулювань, а також чистку та змазку частин, які труться; - доукомплектування одиночного комплекту ЗІП та витрачених експлуатаційно-витрачальних матеріалів; - перевірка стану систем освітлення, опалення та вентиляції. - При роботах використовувати запасні частини та матеріали згідно нормам витрат на експлуатацію, інструмент та прилади одиночного та групового комплектів ЗІП, обладнання та засоби вимірювань ремонтних підрозділів. ТО-2 виконується один раз за рік та передбачає виконання наступних основних робіт: - роботи в обсягу ТО-1; - вимір параметрів та характеристик апаратури, передбачених експлуатаційною документацією, та доведення їх до встановлених норм; - перевірку та заміну електро-радіоелементів, гермопрокладок та інших матеріалів, що мають обмежений строк служби (зберігання); - перевірка вірного ведення формулярів та іншої експлуатаційної документації. Сезонне ТО проводиться при підготовці апаратури до експлуатації в осінньо - зимовий та весняно - літній період і, як правило, виконується водночас з проведенням ТО - 1чи ТО - 2. Перелік робіт СО, що забезпечують перевід техніки зв’язку та АСУ на наступний період експлуатації, вказується в експлуатаційній документації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]