Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!30 билетов.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
271.74 Кб
Скачать

2. Радіозв’язок командира і штабу бригади з підлеглими.

Радіозв’зок командира і штабу омбр з підлеглими командирами і штабами підрозділів, елементами бойового порядку, об’єктами управління забезпечується на підставі розпорядження зі зв’зку штабу омбр по двох радіомережах командира на радіостанціях малої потужності ( Р- 111, Р- 130) і радіомережі штабу омбр на радіостанції малої потужності (Р- 111). Дані радіостанції виділяються зі складу особистих КШМ Р- 145 БМ командира і начальника штабу бригади. До складу першої радіомережі (Р- 111) входять радіостанції командира бригади (головна станція), заступника командира, командирів механізованих батальйонів, протидесантного, мобільного, протитанкового резервів.Крім того до даної мережі можуть включатись радіостанції командирів підрозділів, які займають смугу забезпечення бригади ( передову позицію), а також взаємодіючих, підлеглих підрозділів, і підрозділів які підтримують бригаду. Вид зв’зку- телефоний засекречений тимчасової стійкості ( Т- 219) з командирами мб, або відкритий з усіма кореспондентами радіомережі ( з використанням документів СУВ).

Друга мережа командира бригади ( Р- 130) є прихованою по відношенню до УКХ радіомережі, але єдиною де забезпечується радіозв’язок з командиром танкового батальйону (під час знаходження його в командирському танку). Слад раліомережі: радіостанція командира бригади, командирів мб, тб. Вид зв’язку- телефонний засекречений тимчасової стійкості ( Т-219), а з командиром тб- відкритий ( з застосуванням документів СУВ).

Радіомережа штабу омбр включає радіостанції начальнику штабу, заступника начальника штабу, начальників штабів мб, тб, командирів підрозділів, які безпосередньо підпорядковуються начальнику штабу ( РЕБ, розвідувальної роти, командирського взводу), а також офіцерів штабу, які вбувають за межі ПУ з засобами зв’язку з метою надання допомоги у підрозділах. Крім того в дану мережу може включатись радіостанція резерва зв’язку. Вид зв’язку- телефонний відкритий ( з застосуванням документів СУВ).

З метою управління посадовими особами, які знаходяться на пунктах управління, отримання від них інформації, доповідей під час розгортання, згортання, перемішення ПУ розпорядженням зі зв’язку штабу омбр організовується радіомережа ПУ омбр. До складу радіомережі входять радіостанції командира (головна станція) і всіх посадових осіб, які перебувають на ПУ мбр ( КП, ЗКП, ПУЛ) і мають засоби зв’язку. Вид зв’язку- телефонний відкритий ( з застосуванням документів СУВ).

З метою доведення відповідної інформації до оперетивної групи, яка знаходиться на ЗКП омбр на чолі з заступником командира бригади і отримання доповідей, повідомлень від неї може організовуватись радіонапрямок обміну даними між ПУ на радоістанціях малої потужності в УКХ діапазоні ( Р-171) зі складу КШМ МП- 31. Вид зв’зку передача даних.

3.Призначення, характеристики, склад телефонного апарату та-57.

Телефонный аппарат ТА57 предоставляет качественную связь в любое время и в любых метеорологических и других условиях. Уже много лет телефон ТА-57 состоит на вооружении армии достаточно большого количества стран. И на настоящий момент его не единожды достоинства в сочетании с доступной ценой привлекают внимание покупателей из самых разных регионов. Вполне успешно используется телефонный аппарат ТА-57 не только в боевых условиях, но и во многих отраслях гражданской жизни. Легкость и компактность телефона (его вес не более З кг) обусловила широкую применимость в геологоразведке, нефте- и газодобыче, а также в условиях малообжитых сельских районов. ТА-57 обеспечивает связь высокого качества в различных климатических зонах, от тундры до тропиков. Телефонный аппарат ТА57 перекрывает затухание 48 дб., это гарантирует надежную связь по следующим видам линий связи:

полевые кабельные линии П-274, дальностью до 44км.;

воздушные линии с диаметром проводов 3 мм, дальностью до 150-250 км.

Многофункциональность ТА-57 представляет собой аппарат системы местной батареи (МБ) с индукторным вызовом. Аппарат также может быть включен в телефонные станции системы ЦБ (центральной батареи). Телефонный аппарат ТА-57 может быть использован для дистанционного управления радиостанцией. Для этого применяется переключатель на микротелефонной трубке. С целью удобства переноски ТА-57 снабжен плечевым ремнем. Питание телефона осуществляется от батареи ГБ-10-У или 6 элементов А-316 Прима, которые укладываются в кассету РГ5.961.001ТУ. Телефон обеспечивает связь по двухпроводным линиям связи в следующих условиях:

температура окружающего воздуха от -50°С до +50°С и относительная влажность воздуха до 98%  - при использовании питания телефона от батареи ГБ-10-У;

температура от -10°С до +40°С и относительная влажность воздуха до 80% - при использовании питания телефона от элементов А-316 Прима (LR6).

Безопасность В схеме аппарата предусмотрена защиты от грозовых разрядов вблизи линий связи. Телефон выдерживает напряжение переменного тока до 900В при в случае непреднамеренного касания линии электропередачи. Масса аппарата: не более 3 кг. Габаритные размеры: 222х165х 80мм.

Білет № 19

Способи організації ФПЗ.

ФПЗ організується:

по напрямку;

по круговому маршруту;

по вісі.

В деяких випадках може застосовуватись декілька способів одночасно.

Напрямок ФПЗ – спосіб його організації тільки між двома пунктами управління (командирами, штабами), при якому адресовані їм таємні і поштові відправлення доставляють по окремому маршруту.

Перевагою є те, що зв`язок по напрямку є основним і надійним способом організації ФПЗ, який дозволяє найбільш швидко доставляти таємні і поштові відправлення. Він основний і застосовується для забезпечення ФПЗ між пунктами управління АК, зі штабами з`єднань 1-го ешелону АК і з ракетними військами.

Недоліком цього способу є те, що при організації ФПЗ по напрямку слід враховувати, що даний спосіб, порівняно з іншими потребує більшої витрати особового складу і пересувних засобів зв`язку.

Круговий маршрут ФПЗ – спосіб його організації між трьома і більше пунктами управління (командирами, штабами), при якому адресовані їм таємні і поштові відправлення доставляються одним рейсом послідовно (по черзі), в залежності від розміщення їх на прокладеному між ними маршруті.

Даний спосіб застосовується при наявності обмеженої кількості особового складу і пересувних засобів зв`язку, або в тому випадку, коли спосіб доставки по напрямку застосовувати недоцільно.

Найбільш широко даний спосіб доставки може застосовуватись для забезпечення зв`язку зі з`єднаннями і частинами, що знаходяться в другому ешелоні, а також з численними частинами оперативного тилу АК і ОК.

Вісь ФПЗ – спосіб його організації з двома і більше пунктами управління (командирами, штабами), при якому адресовані їм таємні і поштові відправлення доставляються через обмінний пункт, розгорнутий вищестоячим штабом в районі дислокації підлеглих з`єднань і частин, де відбувається обмін відправлень.

При організації ФПЗ по вісі, доставки таємних і поштових відправлень від вищестоячого штабу до обмінного пункту і назад відбуваються по напрямку силами і засобами даного штабу, а від обмінного пункту до підлеглих може відбуватися силами і засобами, виділеними в розпорядження обмінних пунктів (чи рухомими засобами підлеглих) і організується по напрямку або круговим маршрутом.

Спосіб організації ФПЗ по вісі застосовується зі з`єднаннями та частинами, діючими на окремих напрямках далеко від основних сил.

Організація радіорелейного зв’язку в бригаді.

Радіорелейний зв’язок організовується і забезпечується з вищестоящим штабом, між пунктами управління омбр та з взаємодіючими з’єднаннями. Радіорелейний зв’язок між ПУ омбр і АК забезпечується на підставі розпорядження зі зв’язку штабу АК силами і засобами підрозділу начальника напрямку зв’язку до омбр. З цією метою в його розпорядженні є три радіорелейні станції Р- 419 ( Р- 409), які використовуються для розгортання лінії прив’язки ВЗ КП (ЗКП) омбр до ОВЗ. В окремих випадках може розгортатись лінія прямого зв’язку між ВЗ КП (ЗКП) омбр і ВЗ КП (ЗКП) АК. В даному випадку одна з РРСТ Р-419 (Р- 409) буде розгортатись не в складі ОВЗ, а безпосередньо в одній з груп каналоутворення, які виносяться від ВЗ КП АК на 4-6 км, інша радіорелейна станція- в складі групи каналоутворення ВЗ КП (ЗКП) омбр.

В залежності від відстані між ПУ, рель’єфу місцевості, прийнятого рішення може бути декілька варіантів розміщення радіорелейних станцій.

Основним способом організації радіорелейного зв’язку- є напрямок радіорелейного зв’язку з утворенням 6 каналів тональної частоти на кожному напрямку. Для забезпечення зв’язку від ПУ АК з ПУ омбр виділяється до п’яти каналів, які розподіляються наступним чином: між КП АК і КП омбр- три канали (перший канал- для телефонного засекреченого зв’язку, другий для телеграфного літеродрукуючого зв’язку, третій в інтересах ППО), між ПУЛ АК і ПУЛ омбр, КП АК і ЗКП омбр по оному каналу для телефонного засекреченого зв’язку з транзитом каналів на ВЗ КП омбр.

З метою забезпечення радіорелейного зв’язку в омбр є як окремі радірелейні станції Р- 409 (Р- 419), так і радіорелейні Р- 405( Р- 415), Р- 407 зі складу комплексних апаратних зв’язку (П- 240ТМ, П- 241ТМ).

Радіорелейний зв’язок в омбр організовується на підставі розпорядження зі зв’язку штабу омбр, за напрямками радіорелейного зв’язку силами і засобами ВЗ (п). З цією метою в підрозділах є п’ять РРСТ Р- 419 (Р- 409). З них по дві в ЦЗ КП , ЗКП і одна в ЦЗ ПУЛ. За їх допомогою забезпечується радіорелейний зв’язок від ВЗ КП з ВЗ ЗКП, ВЗ ПУЛ. Крім того за допомогою тих самих станцій забезпечується напрямок між ВЗ ЗКП і ВЗ ПУЛ. На кожному напрямку утворюється по шість каналів ТЧ. Дві радіорелейні станції можуть знаходитись або в резерві начальника зв’язку, або по розпорядженню зі зв’язку старшого штабу на лініях прив’язки до ОВЗ (ДВЗ) ПОМЗ АК.

Використання Р- 419 для зв’язку з механізованими батальйонами або ППУ недоцільно через великі демаскуючи ознаки даних радіорелейних станцій, достатньо тривалий час їх розгортання, велику енергетичну потужність заднього пелюстка діаграми спрямованості антен (що особливо небезпечно в передовій смузі оборони, де знаходяться ППУ).

Радіорелейні станції зі складу КАЗ П- 240 ТМ, П- 241 ТМ Р- 415 ( Р- 405), як правило використовуються для утворення ліній дистанційного управління радіостанціями середньої потужності, які виносяться за межі вузлів зв’язку. А радіорелейні станції Р- 407 можуть видаватись в підрозділи для підвищення стійкості зв’язку на важливих інформаційних напрямків. В даному випадку необхідно організовувати зарядження АКБ на переносних радіорелейних станціях і підготовку бойового складу до роботи на них. В комплекті кожної КАЗ є два комплекти Р- 407: один з яких встановлений в апаратній, а інший знаходиться у комплекті ЗМП.

Призначення, характеристики, робочий комплект радіостанції Р-161А2М.

Призначення – радіостанція Р-161А2М призначена для забезпечення радіозв’язку в радіомережах, радіо напрямках оперативної і оперативно-тактичної ланок управління як на стоянці, так і в русі.

Характеристика радіостанції Р-161 А2М :

КХ/УКХ;

Автомобільна;

Широкодіапазонна;

Автоматизована;

Адаптивна;

Приймально передавальна;

Телефонна-телеграфна;

Дуплексна;

Середньої потужності;

Радіостанція може працювати як автономно, так і в системі вузлів зв’язку.

Варіанти бойового використання:

Автономна робота радіостанції;

Робота в системі вузла зв’язку, при розміщенні в безпосередній блискості від вузла зв’язку;

Робота радіостанції в одній з груп передачі.

ТТХ

Діапазон частот

1,5…59,9999 МГц

Довжина хвилі

200…5м

Кількість фіксованих частот

5850000

Крок сітки частот

100 Гц, при місцевому керуванні, частотній крок сітки 10 Гц

Кількість ЗПЧ

10 в КХ і 10 в УКХ діапазонах

Потужність передавача

1200 Вт

База

Автомобіль ЗІЛ-131

Вага радіостанції не більше

10425

Дальність радіозв’язку:

На станціях в КХ діапазоні до 2000 км

На стоянці у УКХ до 200 км

В русі на КХ до 300 км

В русі на УКХ до 75 км

Чутливість приймача:

ОМ не гірше 2 мкВ

ЧМ не гірше 4 мкВ

АТ-Ш не гірше 0,8 мкВ

ЧТ та ДЧТ не гірше 1 мкВ

Для F6-100 не гірше 1,8 мкВ

Білет № 20

Вузли зв’язку, їх призначення та класифікація. Вимоги до ВЗ ПУ.

Важливим елементом системи зв’язку і автоматизації управління військами (СЗ і АУВ) являються вузли зв’язку (мал.№1). Вузол зв’язку – це організаційно–технічне об’єднання сил, засобів зв’язку та засобів автоматизованого управління розгорнутих на пунктах управління (ПУ) або пунктах розподілу (комутації) каналів (повідомлень), призначенних для забезпечення обміну інформації в процесі управління військами (силами). Від їх чіткої роботи залежить стійкість зв’язку та безперервність управління військами.

За своїм призначенням вузли зв’язку(ВЗ) поділяються на вузли зв’язку пунктів управління (ВЗ ПУ), опорні, допоміжні, гарнізонні, вузли фельд’єгерсько-поштового зв’язку та вузли контролю безпеки зв’язку.

Польові ВЗ повинні розташовуватись в підготовлених, в інженерному відношенні, районах із використанням природних і спецільно створених укрить

Вузли зв'язку пунктів управління – це складова частина ПУ (ОУ, ВЗ, ПЗ) і елемент системи зв'язку, який являє собою організаційно об’єднані, технічно взаємопов’язані і узгоджені за видами зв'язку, способами передачі інформації та електричними характеристиками каналоутворюючі, комутаційні та кінцеві засоби зв'язку, засоби дистанційного управління та

автоматизації, які призначені для забезпечення обміну всіма видами інформації (повідомлень) і ведення переговорів в процесі управління військами (силами) з іншими ПУ та забезпечення внутрішнього зв'язку на ПУ.

Вузли зв'язку створюються (розгортаються) на пунктах управління частин (підрозділів), з’єднань, об’єднань. За належністю до ПУ вузли зв'язку поділяються на вузли зв'язку командних, запасних командних, тилових, допоміжних, передових, повітряних, корабельних та інших ПУ (ВЗ КП, ВЗ ЗКП, ВЗ ТПУ, ВЗ ДПУ, ВЗ ППУ, ВЗ Пов. ПУ, ВЗ Кор. ПУ).

У залежності від обладнання та умов експлуатації вони можуть бути стаціонарними і рухомими.

Стаціонарні вузли зв’язку можуть бути захищеними й незахищеними, а рухомі – польовими, повітряними, корабельними й залізничними.

Організаційно-технічна структура і склад вузла зв’язку пункту управління визначаються його призначенням. До складу вузла зв’язку пункту управління можуть входити такі основні елементи: радіоцентр (приймальний та передавальний, радіобюро); центр (група) каналоутворення; телефонний центр (станція); телеграфний центр (станція); центр (група) автоматизації управління військами; центр (станція) електроживлення; група технічного обслуговування; пункт управління вузлом зв’язку. До складу вузлів зв’язку ПУ додатково можуть входити і інші елементи, а частина елементів може обєднуватися в комплексний елемент.

Для зручності користування посадовими особами засобами зв’язку та автоматизації управління на пункті управління розгортаються (обладнуються) абонентські мережі: телефонного, телеграфного засекреченого і незасекреченого зв’язку, локальні мережі та оперативного гучномовного зв’язку.

Організація тропосферного зв’язку в бригаді.

Зв’язок зі штабом АК тропосферними засобами організовується силами і засобами начальника напрямку зв’язку АК. Для його організації ННЗ має чотири тропосферні станції, дві з яких (Р- 412 А) розгортаються на КП і ЗКП АК , а дві інші (Р- 412Б) на КП і ЗКП бригади.

Зв’язок тропосферними засобами організовується безпосередньо від ПУ АК з ПУ бригади. В ході бою функціонує, як правило лише, один напрямок тропосферного зв’язку КП АК- КП омбр. На випадок виходу з ладу одного з пунктів управління армійського корпуса або бригади, а також з прибуттям оперативної групи на чолі з командувачем АК на ЗКП (командира бригади з групою офіцерів управління на ЗКП) передбачається можливість забезпечення зв’язку тропосферними засобами від КП АК з ЗКП бригади і від ЗКП АК з КП або ЗКП бригади.

У напрямку тропосферного зв’язку між ПУ АК і бригади організовується 3 канали, які на вузлах зв’язку КП (ЗКП) бригади розподіляються наступним чином: один канал- під телефонний засекречений зв’язок, другий канал- під телеграфний літеродрукуючий зв’язок, третій- канал в інтересах ППО. При цьому засекречування, комутація, надання каналів абонентам здійснюється на ВЗ КП бригади екіпажами КАЗ П- 240 ТМ ННЗ АК і П- 240 ТМ, П- 241 ТМ бригади, на ВЗ ЗКП- П- 240 ТМ і П- 241 ТМ бригади.

Під час забезпечення зв’язку тропосферними засобами важливе значення має правильний вибір позиції для розгортання станції.

З метою зручної здачі каналів і забезпечення ЕМС на ВЗ КП (ЗКП) бригади станція повинна розташовуватись на відстані до 800 м від телефонної станції і не ближче 500 м від радіостанцій середньої потужності. Майданчик для розгортання тропосферної станції повинен мати розміри 30 на 60 м, бути відкритим в напрямку на кореспондента, при цьому слід враховувати, що зона, яка біологічно небезпечна для особового складу, становить 1800 м в напрямку випромінювання атени, до 20 м – в протилежному напрямку, до 500 м праворуч і ліворуч.

Призначення, характеристики, робочий комплект радіостанції Р-140М.

Призначення – радіостанція Р-140М призначена для забезпечення радіозв’язку в денаметровод діапазоні радіохвиль в радіомережах і радіо напрямках оперативно-тактичної ланок.

Характеристика радіостанції Р-161 А2М :

КХ;

Автомобільна та в стаціонарному використанні;

Приймально передавальна;

Дуплексна;

Телефонна-телеграфна;

Автоматизована;

Середньої потужності;

Варіанти бойового використання:

Робота радіостанції в одній з груп передавачів, що знаходяться на передано чому радіоцентрі вузла зв’язку

Робота в системі вузла зв. при розміщені в безпосередній близості від вузла зв. та управлянні нею з телеф., телегр.. апаратних або ВТА (ТА-57) і РВПУ (радіо виносний пункт управляння

Автономна робота радіостанції в русі або на коротких зупинках. Управляння забезпечується з кузова радіостанції.

ТТХ

Діапазон частот

1,5…29,9999 МГц

Довжина хвилі

200…10 м

Кількість фіксованих частот

2850000

Крок сітки частот

100 Гц

Кількість ЗПЧ

10

Потужність передавача

1000 Вт

База

Автомобіль ЗІЛ-131

Вага радіостанції не більше

9000

Дальність радіозв’язку:

1500 км –БП, ТФ ОМ одно канальна

До 2000 км – АТ

До 3000 км – в русі на АЗВ

Чутливість приймача:

АМ не гірше 12 мкВ

ЧТ не гірше 1,5 мкВ

ЧМ не гірше 4 мкВ

АТ не гірше 0,6 мкВ

ОМ не гірше 2 мкВ

Состав комплектна:

Радіо передавальний пристрій РПДП перетворює первин. Сигнал в радіосигнал формує висико стабільну стіну радіочастот, переносних сформов радіосигнал в області робочих частот.

Збуджувач ВО-71

Пристрій узгодження симетрування

Двоноснадн. підсилювач потужності.

Билет №21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]