Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Список використаних джерел та лiтератури

  1. Race Phil. How to study. Practical Tips for University Students. – Blacwell Publishing, 2003. – 255 p.

  2. Виноградов В. С. Введение в переводоведение (общие и лексические вопросы). – М.: РАО, 2001. – 224 с.

  3. Комиссаров В.Н. Теория перевода (лингвистические аспекты). – М.: Высшая школа, 1990г. – 250с.

  4. Рейс Філ. Секрети успішного навчання: практичні поради для студентів/ Пер. з англ. О. Гладкого. – Львів: Свічадо, 2006. – 256 с.

А. О. Євтушенко

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Науковий керівник: старший викладач Л. І. Березенська

Комунікативно-орієнтована ситуація як мотиваційний засіб розвитку усної мовленнєвої компетенції учнів-підлітків

В рекомендаціях Ради Європи з мовної освіти неодноразово наголошується важливість мотивації як засобу залучення до процесу навчання та стимулювання інтересу учнів [1]. Тому актуальним є дослідження засобів вмотивованості усної мовленнєвої діяльності та створення найефективніших методик мотивації шляхом моделювання комунікативних ситуацій на сучасному уроці іноземної мови з врахуванням вікових та психологічних особливостей учня-підлітка.

Відомо, що однією з найважливіших психологічних особливостей усної мовленнєвої діяльності є її ситуативність. Як відомо, процес навчання є моделлю процесу комунікації, але у деяких аспектах спрощений у порівнянні з реальним процесом комунікації.

Ситуація визначається як універсальна форма функціонування процесу спілкування, яка існує як інтегративна динамічна система соціально-статусних, розмовних, діяльнісних та моральних взаємовідносин суб’єктів спілкування, яка відображається в свідомості і виникає на основі взаємодії ситуативних позицій співрозмовників [5]. На уроці іноземної мови ситуація має виконувати дві основні функції – навчальну і стимулюючу. Це означає, що вчитель має створювати такі умови іншомовного спілкування, які б сприяли досягненню певної практичної мети і викликали б реально діючі та стійкі мотиви для спілкування.

Психологи називають мотивацію "запускним механізмом" будь-якої людської діяльності, в тому числі і оволодіння мовою [3]. Саме тому навчально-комунікативна ситуація на уроці іноземної мови покликана сприяти реалізації як ближніх, так і дальніх мотивів учнів та стимулювати процес спілкування.

Важливу роль у створенні комунікативно-орієнтованих ситуацій для моделювання відіграють рольові ігри. Чинник рольового навчання є провідним у теорії комунікативного методу, тому що гра дає змогу учням легко входити в контакт з ігровими партнерами, знаходити взаєморозуміння і відчувати їх підтримку, сміливо виявляти свої емоції та почуття.

Крім рольових ігор, вчитель може організовувати так звані симуляції або імітування ситуації. Симуляційна гра, на відміну від рольової, потребує наявності в її учасників "конфліктних інтересів у проекті, що дискутується" [3]. Без суперечностей інтересів, без наявності гострої проблеми гра буде позбавлена емоційної виразності, а її учасники втратять стимул не тільки до розв’язування проблеми, а й до її обговорення.

Окрім симуляційної гри, можливим є також використання навчальної ділової гри. Ділова гра являє собою комунікативне завдання, яке моделює різноманітні аспекти професійної діяльності учнів і забезпечує умови комплексного використання набутих знань, а також більш глибоке оволодіння іноземною мовою як засобом спілкування [2].

Наступним шляхом моделювання комунікативно-орієнтованої ситуації на уроці є дискусія. Для її проведення необхідно, щоб учні володіли певним лінгвістичним досвідом, а також уміннями ведення дискусій (формулювання власної точки зору, її аргументація та відстоювання). Темою для обговорення може бути прочитана стаття, переглянутий відеофрагмент, загальновідома подія чи новина.

Слід підкреслити, що успішним шляхом формування усної мовленнєвої компетенції є розв’язання проблемних завдань. Проблемними можуть бути різного роду ігри, головоломки, конструювання речень або діалогів за допомогою окремих слів, реплік, розподілених між членами команди.

Вважаємо, що до комунікативно-орієнтованих ситуацій можна додати інтерв’ю. Загальною рисою інтерв’ю є завдання опитати якомога більше учасників з тим, щоб виявити їхні думки, точки зору та відповіді на чітко поставлені питання.

Доцільно зауважити, що для розвитку умінь усного мовлення учнів використовують також проектну методику. Учень привчається творчо мислити, самостійно планувати свої дії, а також удосконалює свої навички і культуру міжособистісного спілкування та співробітництва [4].

Ще одним шляхом моделювання комунікативно-орієнтованих ситуацій може слугувати диспут, який стимулює учнів до власного висловлювання,та вираження конкретної точки зору на ту чи іншу проблему.

Використання таких шляхів моделювання комунікативно-орієнтованих ситуацій відповідає як віковим і психологічним особливостям учнів-підлітків, та створює мотивацію для реального іншомовного спілкування на уроці іноземної мови, активізуючи мислительні процеси та розвиток усних мовленнєвих вмінь учнів в цілому.