Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ ІV Всеукраїнської науково-практичн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
6.49 Mб
Скачать

Список використаних джерел та лiтератури

  1. Грамматика английского языка: Морфология / Н.А. Кобрина, Е.А. Корнеева, М.И. Оссовская, К.А. Гузеева. – М.: Просвещение, 1985. – 287 с.

  2. Загальна психологія / За заг. ред. академіка С. Д. Максименка. – Вінниця: Нова книга, 2004. – 704 с.

  3. Hardy T. Tess of the D’Urbervilles / T. Hardy. – London: Penguin Popular Classics, 1994. – 507 p.

  4. Longman Exams Dictionary [managing editor Stephen Bullon]. – Harlow: Pearson Education Limited, 2006. – 1833 p.

  5. The New Oxford American Dictionary – Oxford University Press, 2005. – Режим доступу: http://www.lingvo.ua/uk/ LingvoDictionaries/Details?dictionary=OxfordAmericanDictionary%20%28En-En%29

А. Г. Мельник

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Науковий керівник: канд. філол. наук, асистент О. В. Соловйова

Синтагматичні відношення прикметників всередині лексико-семантичної групи на позначення позитивної оцінки в середньоанглійському періоді

Необхідність вивчення синтагматичних відношень викликана потребою пізнання закономірностей функціонування мовних одиниць у процесі взаємодії між ними [2, с. 89].

Відповідно до семантичних особливостей, прикметникам властива певна несамостійність. Через відсутність денотативного компонента лексичного значення, вони активно вступають у взаємодію з іменниками і характеризуються тим, що їхні значення залежать від контексту, адже значення ознаки не може існувати окремо від уявлення про носія цієї ознаки [2, с. 147].

До лексико-семантичної групи (далі ЛСГ) середньоанглійського (далі СА) періоду увійшли наступні прикметники: gōd – good, athel, heigh, gent – noble; bonaire – kind; fere, kīnde – generous; dubonure – gentle; grēt – great; bel – beautiful; nyce – nice; gladsome – pleasant; sely – innocent; wlonk – fine; right –right; proper – proper; fere – sound; sete – suitable; spedeful – profitable. Домінантою ЛСГ прикметників на позначення позитивної оцінки є слово good, так як воно характеризується найвищим рівнем семантичної вагомості.

Синтагматичні відношення прикметників досліджено шляхом аналізу їхньої сполучуваності з іменниками на основі текстів письмових пам’яток СА періоду. Усі іменники, які були зафіксовані у сполученні з досліджуваними прикметниками, поділено на семантичні класи. Крім цього, всередині кожного класу були виділені контекстуальні набори (далі КН) конкретних іменників, вжитих у сполученні з прикметниками.

Таким чином, відповідно до результатів частоти вживання досліджуваних прикметників у сполученні з іменниками, отримуємо п’ять підкласів іменників, що позначають оцінку: людини (КН ЛЮДИНА: mann (чоловік), wif, woman (жінка), folk (народ)); абстрактного поняття (КН АБСТРАКТНЕ ПОНЯТТЯ: worde (слово), herte (серце), love (кохання), blood (кров), langage (мова)); природи; (КН ПРИРОДА: londe (земля, місцевість), wode (ліс, дерево), flour (квітка)); соціального статусу (КН СТАТУС: king (король), emperour (імператор), knight (лицар), lorde (лорд), queene (королева)); предмета (КН ПРЕДМЕТ: bord (стіл), bot (човен), clothes (одяг), preef (фортеця), hous (будинок)).

Для подальшої характеристики синтагматичних відношень, необхідно визначити критерій χ2, який вкаже на наявність та силу сполучуваності досліджуваних лексичних одиниць. Для цього використано наступну формулу:

χ2=,--,,,О−Е.-2.-Е..,

де Σ – сума величин; О – фактична величина; Е – теоретична величина [1, с. 87].

В результаті, зафіксована невелика кількість значущих синтагматичних зв’язків. Максимальну величину сполучуваності виявлено у прикметника grēt з підкласом іменників “статус”, де критерій χ2=19,3. Серед них наступні іменники: king, knight, lorde та emperour. У відношення з цією групою іменників вступають також СА прикметники gōd, athel та gent, проте величина їхнього критерію χ2 не характеризується високим показником, вона коливається від 1,9 до 4,25. Такі статистичні підрахунки вказують на наявність стандартних зв’язків між цими прикметниками та іменниками на позначення соціального статусу людини. Найбільша кількість прикметників вступає у відношення з підкласом іменників на позначення оцінки людини. До цих лексем належать: athel, gent, bel, bonaire, debonairere, sely, fēre, kīnde. Проте статистично значущими є взаємозв’язки прикметників sely, величина критерія χ2 якого становить 13,7; та bel, з числом χ2 – 8,6; debonaire χ2=4,04; та bonaire, χ2 якого дорівнює 3,2. Величина критерію χ2 інших прикметників коливається від 0,14 до 1,2; тобто зв’язок прикметників athel, gent, fēre, kīnde з іменниками на позначення оцінки людини не є статистично суттєвими. П’ять значущих зв’язків прикметників позитивної оцінки зафіксовано з підкласом “абстрактне поняття”. Іменники цієї підгрупи найчастіше вступають у відношення з прикметниками debonure, right, heigh, fere, kīnde. Дещо меншу кількість синтагматичних зв’язків із прикметниками позитивної оцінки виявлено в підкласі “предмет”. Іменники цієї підгрупи характеризують прикметники gōd, propre, heigh, grēt. В результаті числового визначення χ2, не зафіксовано синтагматичних зв’язків досліджуваних прикметників з підкласом іменників на позначення оцінки природних явищ. Це може пояснюватися тим, що незалежно від даних, отриманих під час дослідження смислової структури прикметників на основі інформації словників, певні слова мають здатність по-різному оцінювати навколишній світ із урахуванням пріоритету мовця обирати найбільш влучні для цього компоненти. Тобто, важливими є як мовні, так і позамовні фактори впливу на функціонування лексичних одиниць.

Проаналізувавши синтагматичні відношення прикметників ЛСГ на позначення позитивної оцінки, можна зробити висновок, що досліджувані лексеми активно вступають у взаємовідношення з підкласами іменників, проте інтенсивність їхньої сполучуваності не залежить від частоти вживання, що було підтверджено в результаті визначення критерія хі-квадрата.