Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кодекс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Глава 66 передача і прийняття засуджених осіб

Стаття 677. Умови передачі засуджених осіб і їх прийняття для відбування покарання

1. Засуджену судом України особу може бути передано для відбування покарання в іншу державу, а засудженого іноземним судом громадянина України прийнято для відбування покарання тільки за умов:

1) якщо ця особа є громадянином держави виконання вироку;

2) якщо вирок набув законної сили;

3) якщо на час отримання запиту про передачу засуджений має відбувати покарання упродовж якнайменш шести місяців або якщо йому ухвалено вирок до ув’язнення на невизначений строк;

4) якщо на передачу згодний засуджений або з урахуванням його віку або фізичного чи психічного стану на це згоден законний представник засудженого;

5) якщо дія або бездіяльність, на підставі якої було ухвалено вирок, є злочином згідно із законодавством держави виконання вироку або була б злочином у разі вчинення на її території, за вчинення якого може бути призначено покарання у виді позбавлення волі;

6) якщо відшкодовано матеріальні збитки, заподіяні злочином;

7) якщо держава ухвалення вироку і держава виконання вироку згодні на передачу засудженого.

2. Перед вирішенням питання про передачу засудженої судом України особи для відбування покарання в іншу державу державою виконання вироку мають бути надані гарантії того, що засуджений не буде підданий катуванню або нелюдському та принижуючому ставленню чи покаранню.

3. Згода засудженого чи його законного представника повинна бути висловлена у письмовій формі з усвідомленням усіх правових наслідків такої згоди. Засуджений чи його законний представник мають право на отримання юридичної консультації щодо наслідків своєї згоди. Згода засудженої особи не вимагається, якщо на момент вирішення питання відповідно до положень цієї глави вона перебуває на території держави свого громадянства.

4. У разі недотримання хоча б однієї з умов, перелічених у частинах першій-третій цієї статті, Міністерство юстиції України може відмовити у передачі або прийнятті засудженого.

5. У разі прийняття рішення про відмову в передачі засудженого для подальшого відбування покарання наводяться обґрунтовані підстави прийняття такого рішення.

Стаття 678. Підстави розгляду питання про передачу засуджених осіб і їх прийняття для відбування покарання.

Підставою для прийняття рішення про передачу засудженого може бути прохання уповноваженого органу іноземної держави, звернення засудженого, його законного представника або близьких родичів, а також інші обставини, визначені законом України або міжнародним договором.

Стаття 679. Порядок і строки вирішення питання про передачу осіб, засуджених судами України, для відбування покарання в іноземних державах

1. Питання про передачу осіб, засуджених судами України до позбавлення волі, для відбування покарання в державі, громадянами якої вони є, вирішується Міністерством юстиції України.

2. Якщо засуджений є громадянином іноземної держави - учасниці міжнародного договору про передачу осіб, засуджених до позбавлення волі, для відбування покарання в державі, громадянами якої вони є, орган, на який покладено обов’язок приведення вироку до виконання, роз’яснює засудженому його право звернутися до Міністерства юстиції України або до компетентного органу держави, громадянином якої він є, з клопотанням про передачу його для відбування покарання в цій державі на підставі та в порядку, передбаченому цим Кодексом. Положення цієї частини не заперечують можливості засуджених громадян інших держав звертатися з проханням про передачу в державу свого громадянства для подальшого відбування покарання.

3. Міністерство юстиції України після вивчення та перевірки матеріалів у разі їх належного оформлення приймає рішення щодо передачі особи, засудженої судом України до позбавлення волі, для подальшого відбування покарання у державі, громадянином якої вона є, про що надсилає інформацію відповідному органу іноземної держави та особі, за ініціативою якої розглядалося питання передачі засудженої особи.

4. Після одержання згоди компетентного органу іноземної держави на прийняття засудженого для відбування покарання і досягнення домовленості про місце, час і порядок передачі Міністерство юстиції України надсилає доручення Державному департаменту України з питань виконання покарань та Міністерству внутрішніх справ України доручення про організацію передачі цієї особи.

5. Міністерство юстиції України повідомляє суд, що ухвалив вирок, про рішення про передачу засудженої особи, а також забезпечує інформування суду про результати виконання вироку

Стаття 680. Повідомлення про зміну або скасування вироку суду України щодо громадянина іноземної держави

1. У разі зміни або скасування вироку суду України щодо засудженого, переданого для відбування покарання в іншу державу, а також у разі застосування до нього виданого в Україні акта амністії чи помилування, Міністерство юстиції України направляє компетентному органу іноземної держави копію ухвали чи постанови суду про зміну або скасування вироку або копію рішення відповідних органів України про застосування до засудженого амністії чи помилування.

2. Якщо вирок скасовано і справа направлена на нове розслідування чи новий судовий розгляд, одночасно направляються інші необхідні для цього документи.

Стаття 681. Порядок розгляду пропозицій про передачу громадян України, засуджених судами іноземних держав, для відбування покарання в Україні

1. Пропозиції компетентних органів іноземних держав про передачу для відбування покарання в Україні засуджених судами цих держав до позбавлення волі громадян України, а також клопотання таких засуджених або їхніх законних представників чи родичів про передачу розглядаються Міністерством юстиції України в можливо короткий строк.

2. Після порушення перед Міністерством юстиції України клопотання про прийняття громадянина України, засудженого судом іноземної держави до позбавлення волі, для подальшого відбування покарання в Україні та підтвердження громадянства України цієї особи, Міністерство юстиції України надсилає відповідному органу іноземної держави листа з проханням надати документи, необхідні для вирішення питання по суті.

3. Після надходження всіх потрібних документів Міністерство юстиції України протягом місяця розглядає надіслані матеріали та ухвалює рішення щодо прийняття громадянина України, засудженого судом іноземної держави, для подальшого відбування покарання на території України, про що надсилає інформацію відповідному органу іноземної держави та особі, за ініціативою якої розглядалося питання передачі засудженої особи. У разі відмови в задоволенні клопотання наводяться обґрунтовані підстави його прийняття.

4. У разі задоволення запиту, а також наявності згоди на передачу від держави ухвалення вироку Міністерство юстиції України повідомляє про це уповноважений орган іноземної держави та надсилає Державному департаменту України з питань виконання покарань та Міністерству внутрішніх справ України доручення про організацію прийняття цієї особи, які погоджують місце, час і порядок прийняття засудженого за домовленістю з компетентними органами іноземної держави.

5. Міністерство юстиції України після надходження від Державного департаменту України з питань виконання покарань та Міністерства внутрішніх справ України інформації про здійснене прийняття такої особи направляє пакет документів до Верховного Суду України для розгляду питання виконання вироку іноземного суду на території України.

6. Пакет документів для розгляду питання виконання вироку іноземного суду на території України має бути перекладений українською мовою і засвідчений в порядку, встановленому державою ухвалення вироку, та містити:

1) копію вироку разом з документом, що підтверджує набрання ним законної сили, і текст закону іноземної держави, на якому ґрунтується вирок;

2) документ про тривалість відбутої частини строку покарання, включаючи інформацію про будь-яке попереднє ув’язнення, звільнення від покарання і про будь-які інші обставини щодо виконання вироку;

3) заяву засудженого, а у випадку, передбаченому міжнародним договором, заяву відповідних представників засудженого про згоду на передачу його для відбування покарання в Україні;

4) довідки про стан здоров’я і поведінку засудженого.

7. Верховний Суд України надсилає документи за підсудністю суду першої інстанції за місцем перебування під вартою такої особи, який розглядає їх у порядку, передбаченому статтею 601 цього Кодексу.

8. В постанові (ухвалі), яку виносить суд за результатами розгляду справи, вказується стаття Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за злочин, вчинений засудженим, і строк позбавлення волі, визначений на підставі вироку суду іноземної держави. Після винесення рішення про визнання вироку іноземної держави та його приведення у відповідність із законодавством України копія постанови (ухвали) суду направляється до Міністерства юстиції України, Державного департаменту України з питань виконання покарань та відповідній засудженій особі.

9. Якщо за законом України за дане діяння максимальний строк позбавлення волі є меншим, ніж призначений за вироком, суд визначає максимальний строк позбавлення волі за вчинення даного діяння, передбачений законом України.

10. Невиконане додаткове покарання, призначене за вироком, підлягає виконанню, якщо таке покарання за вчинення даного діяння передбачено законом України. Воно виконується в межах і порядку, встановлених законодавством України.

11. Щодо засудженого, переданого для відбування покарання в Україні, настають такі ж правові наслідки засудження, як і щодо осіб, засуджених в Україні за вчинення такого ж діяння.

12. Після прийняття засудженого для відбування покарання в Україні Міністерство юстиції України повідомляє компетентний орган іноземної держави, судом якої ухвалений вирок, про рішення відповідного суду України про виконання цього вироку.

Стаття 682. Повідомлення про зміну або скасування вироку суду іноземної держави

1. Будь-які питання, пов’язані з переглядом вироку суду іноземної держави, вирішуються компетентними органами держави ухвалення вироку.

2. У разі зміни іноземним судом вироку питання про виконання такого рішення розглядається в порядку, передбаченому статтею 602 цього Кодексу.

3. У разі скасування іноземним судом вироку із закриттям провадження в кримінальній справі або застосування до засудженого акта амністії чи помилування, виданого в іноземній державі, про виконання таких рішень Міністерство юстиції України інформує Державний департамент України з питань виконання покарань.

4. Якщо вирок іноземним судом скасовано і справу направлено на нове розслідування або новий судовий розгляд, питання про дальше провадження у справі вирішується Міністерством юстиції України у відповідності із цим Кодексом.

Стаття 683. Витрати, пов’язані з передачею засудженого для відбування покарання в Україні

Витрати, пов’язані з передачею засудженої особи, покриваються державою виконання вироку за винятком витрат, які виникли на території держави ухвалення вироку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]