Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кодекс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Глава 15 обставини, що виключають участь у кримінальному провадженні

Стаття 82. Обставини, що виключають участь судді у розгляді справи

Суддя не може брати участі в розгляді кримінальної справи:

1) якщо він є потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем чи їхнім представником, близьким родичем кого-небудь із них, а також близьким родичем слідчого судді, прокурора, слідчого, особи, яка здійснює дізнання, підозрюваного, обвинуваченого, його законного представника чи захисника;

2) якщо він брав участь у даній справі як свідок, понятий, судовий експерт, спеціаліст, перекладач, особа, яка здійснює дізнання, слідчий, прокурор, слідчий суддя, захисник або представник потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача;

3) якщо він у стадії розслідування справи розглядав скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого судді;

4) якщо він розглядав скаргу у цій справі на стадії досудового провадження;

5) якщо він або його близькі чи близькі родичі особисто заінтересовані в результатах розгляду справи;

6) при наявності інших обставин, які викликають сумнів у його безсторонності.

Стаття 83. Недопустимість повторної участі судді у розгляді справи

1. Суддя, який брав участь у розгляді справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї справи в апеляційному, касаційному порядку чи у зв’язку з винятковими обставинами, а так само брати участь у новому розгляді справи в суді першої інстанції у разі скасування вироку, постанови чи ухвали про закриття провадження в кримінальній справі, ухвалених за його участю.

2. Суддя, який брав участь у розгляді справи в апеляційному, касаційному порядку чи у зв’язку з винятковими обставинами, не може брати участь у розгляді тієї ж справи в судах інших інстанцій, а так само у новому розгляді справи у тій же інстанції.

Стаття 84. Відвід судді

1. При наявності обставин, передбачених статтями 82 і 83 цього Кодексу, суддя зобов’язаний заявити самовідвід. На цих же підставах відвід судді може бути заявлений прокурором, підсудним, його законним представником, захисником, потерпілим і його представником, цивільним позивачем і цивільним відповідачем та їхніми представниками.

2. Заяви про відвід подаються до початку судового розгляду, а у випадку розгляду справи судом присяжних - до формування колегії присяжних. Пізніша заява про відвід допускається у випадках, коли підстава для відводу стала відома після початку судового слідства та формування колегії присяжних.

Стаття 85. Порядок вирішення відводу, заявленого судді

1. Відвід, заявлений судді, вирішується в нарадчій кімнаті іншими суддями без участі судді, якого відводять. Суддя, якого відводять, має право дати пояснення з приводу заявленого відводу. При рівності голосів суддя вважається відведеним.

2. Питання про відвід присяжного вирішується у порядку, передбаченому статтею 436 цього Кодексу.

3. Питання про відвід, заявлений двом і більше суддям, судді, який одноособово розглядає справу, або головуючому в суді присяжних, вирішується постановою голови цього суду чи його заступника протягом двадцяти чотирьох годин. Коли до складу суду входить один суддя або коли відвід заявлено голові суду, питання про відвід вирішується постановою голови суду вищого рівня чи його заступником протягом трьох діб.

Стаття 86. Відвід слідчого судді

1. Слідчий суддя не може брати участі у провадженні в кримінальній справі:

1) якщо він є потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем чи їхнім представником, близьким родичем кого-небудь із них, а також близьким родичем слідчого, особи, яка здійснює дізнання, підозрюваного, обвинуваченого, його законного представника чи захисника;

2) якщо він брав участь у даній справі як свідок, понятий, судовий експерт, спеціаліст, перекладач, суддя, прокурор, слідчий, особа, яка здійснює дізнання, захисник або представник потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача;

3) якщо він або його близькі родичі особисто заінтересовані в результатах розгляду справи;

4) при наявності інших обставин, які викликають сумнів у його безсторонності.

2. Питання про відвід, заявлений слідчому судді, вирішується постановою голови цього суду чи його заступника протягом трьох діб.

Стаття 87. Відвід прокурора

1. Прокурор не може брати участі у провадженні в кримінальній справі:

1) якщо він є потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем чи їхнім представником, близьким родичем кого-небудь із них, а також близьким родичем слідчого, особи, яка здійснює дізнання, підозрюваного, обвинуваченого, його законного представника чи захисника;

2) якщо він брав участь у даній справі як свідок, понятий, судовий експерт, спеціаліст, перекладач, захисник, представник потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача, особа, яка здійснює дізнання, слідчий, слідчий суддя, суддя;

3) якщо він або його близькі родичі особисто заінтересовані в результатах розгляду справи;

4) при наявності інших обставин, які викликають сумнів у його безсторонності.

2. Попередня участь прокурора у цій справі в такій же якості не є підставою для його відводу.

3. Питання про відвід прокурора на стадії досудового слідства вирішує прокурор вищого рівня протягом трьох діб, а в суді - суд, який розглядає справу, або головуючий в суді присяжних у порядку, передбаченому статтею 85 цього Кодексу. Якщо справа розглядається суддею одноособово, він одноособово вирішує питання про відвід прокурора.

Стаття 88. Відвід особи, яка здійснює дізнання, і слідчого

1. Особа, яка здійснює дізнання, слідчий не може брати участі у розслідуванні кримінальної справи:

1) якщо він є потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем чи їхнім представником, близьким родичем кого-небудь із них, а також близьким родичем прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, його законного представника чи захисника;

2) якщо він є свідком або брав участь у даній справі як понятий, судовий експерт, спеціаліст, перекладач, слідчий суддя, суддя, прокурор, захисник або представник потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача;

3) якщо він або його близькі чи близькі родичі особисто заінтересовані в результатах розслідування справи;

4) при наявності інших обставин, які викликають сумнів у його безсторонності.

2. При наявності зазначених підстав особа, яка здійснює дізнання, слідчий повинен заявити самовідвід. З цих же підстав відвід особі, яка здійснює дізнання, слідчому може бути заявлений підозрюваним, обвинуваченим, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем або їхніми представниками, а також захисником.

3. Попередня участь особи, яка здійснює дізнання, слідчого у цій справі в такій же якості не може бути підставою для його відводу.

4. Заява про відвід або самовідвід слідчого, особи, яка здійснює дізнання, подається прокурору, який розглядає і вирішує її протягом трьох діб своєю постановою.

Стаття 89. Відвід перекладача, судового експерта, спеціаліста, секретаря судового засідання, особи, яка здійснює фіксування перебігу судового процесу технічними засобами

1. Обставини, передбачені статтею 82 цього Кодексу, виключають участь у розгляді справи і перекладача, судового експерта, спеціаліста, секретаря судового засідання, особи, яка здійснює фіксування перебігу судового процесу технічними засобами, з тим обмеженням, що їхня попередня участь у цій справі в такій же якості, а експерта - і в якості спеціаліста, не може бути підставою для відводу.

2. Відвід, заявлений перекладачеві, судовому експертові і спеціалістові під час провадження дізнання чи досудового слідства, вирішується постановою особи, яка здійснює дізнання, слідчого, прокурора протягом трьох діб.

3. Відвід, заявлений під час судового розгляду секретареві судового засідання, перекладачеві, судовому експертові, спеціалістові, особі, яка здійснює фіксування перебігу судового процесу технічними засобами, вирішується судом, суддею або головуючим в суді присяжних в порядку, передбаченому статтею 85 цього Кодексу.

Стаття 90. Обставини, що виключають участь у справі представника потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача

1. Представником потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача не може бути особа, яка брала участь у цій справі як особа, яка здійснює дізнання, слідчий, прокурор, слідчий суддя, суддя, секретар судового засідання, особа, яка здійснювала фіксування перебігу судового процесу технічними засобами, судовий експерт, спеціаліст, захисник, особа, яка допитувалась або підлягає допиту як свідок, а також особа, що є близьким чи близьким родичем особи, яка здійснює дізнання, слідчого, прокурора, слідчого судді або будь-кого зі складу суду.

2. Адвокат або інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, не можуть брати участь у справі як представники потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача також і за обставин, зазначених у статті 50 цього Кодексу.

3. При наявності обставин, зазначених у частинах першій і другій цієї статті, особа повинна відмовитися від виконання обов’язків представника. З цих же підстав вона може бути усунута від участі в справі постановою особи, яка здійснює дізнання, слідчого, прокурора, судді або ухвалою суду чи головуючого в суді присяжних в порядку, передбаченому статтями 85 і 89 цього Кодексу.

РОЗДІЛ ТРЕТІЙ ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ, РІШЕННЯ, СТРОКИ І ВИТРАТИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]