Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кодекс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Глава 25 кримінальне переслідування і його види

Стаття 165. Види кримінального переслідування

1. Залежно від характеру та тяжкості вчиненого злочину кримінальне переслідування, у тому числі обвинувачення у суді, здійснюється в приватному, приватно-публічному та публічному порядку.

2. Справи про злочини, передбачені статтею 125 (умисне легке тілесне ушкодження), частиною 1 статті 126 (побої і мордування без обтяжуючих обставин), частиною 1 статті 129 (погроза вбивством без обтяжуючих обставин), статтями 168 (розголошення таємниці усиновлення (удочеріння)), 176 (порушення авторського права і суміжних прав), 356 (самоправство - щодо дій, якими заподіяно шкоду правам та інтересам окремих громадян або інтересам власника) Кримінального кодексу України, є справами приватного обвинувачення і провадження в них порушується кримінальним позовом потерпілого, за винятком випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті. Провадження в таких справах підлягає закриттю у зв’язку з примиренням потерпілого з обвинуваченим, але не пізніше видалення суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

3. Справи про злочини, передбачені статтями 130 (зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби), 131 (неналежне виконання професійних обов’язків, що спричинило зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби), 132 (розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби), 133 (зараження венеричною хворобою), частинами 1 і 2 статті 136 (ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані), частиною 1 статті 139 (ненадання допомоги хворому медичним працівником), статтею 145 (незаконне розголошення лікарської таємниці), частиною 1 статті 152 (зґвалтування без обтяжуючих обставин), частиною 1 статті 153 (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом без обтяжуючих обставин), статтями 154 (примушування до вступу в статевий зв’язок), 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права), 162 (порушення недоторканності житла), 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції або іншої особистої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер), 164 (ухилення від сплати аліментів на утримання дітей), 165 (ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків), 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), частиною 1 статті 172 (грубе порушення законодавства про працю без обтяжуючих обставин), частиною 1 статті 189 (вимагання без обтяжуючих обставин), частиною 1 статті 190 (шахрайство без обтяжуючих обставин), статтями 192 (заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою), 197 (порушення обов’язків щодо охорони майна), 225 (обман покупців та замовників), частиною 2 статті 303 (примушування чи втягнення до заняття проституцією без обтяжуючих обставин) Кримінального кодексу України, є справами приватно-публічного обвинувачення і провадження в них порушується не інакше як за заявою потерпілого, за винятком випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті.

4. У справах про злочини, зазначені в частинах другій і третій цієї статті, провадження у справі порушується прокурором і в них здійснюється досудове слідство незалежно від надходження заяви потерпілого у разі, якщо:

1) справа про будь-який злочин із зазначених у частині другій цієї статті має особливе громадське значення;

2) злочин вчинено щодо неповнолітнього або особи, яка через свої фізичні або психічні вади, залежність від обвинуваченого чи з інших причин не може сама захистити свої законні інтереси.

5. Кримінальні справи про злочини, не вказані в частинах другій і третій цієї статті, є кримінальними справами публічного обвинувачення.

Стаття 166. Суб’єкти, які беруть участь у кримінальному переслідуванні

Суб’єктами, які беруть участь у кримінальному переслідуванні, є прокурор, потерпілий або в передбачених цим Кодексом випадках його представник.

Стаття 167. Здійснення кримінального переслідування

1. Кримінальне переслідування здійснюється прокурором, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - і потерпілим, його представником.

2. Кримінальне переслідування від імені держави у кримінальних справах публічного і приватно-публічного обвинувачення здійснює прокурор.

3. Прокурор у випадках, передбачених частиною четвертою статті 166 цього Кодексу, уповноважений здійснювати кримінальне переслідування в кримінальних справах незалежно від волевиявлення потерпілого.

4. Потерпілий, його законний представник і (або) представник здійснює кримінальне переслідування і підтримує обвинувачення у справах приватного обвинувачення, а у справах приватно-публічного і публічного обвинувачення - у випадках і в порядку, встановлених цим Кодексом.

Стаття 168. Припинення кримінального переслідування

1. Кримінальне переслідування може бути припинено суб’єктом, який його здійснює, чи судом у зв’язку з невинуватістю особи у вчиненні злочину та за іншими підставами.

2. Припинення кримінального переслідування здійснюється шляхом:

1) відмови від обвинувачення;

2) закриття провадження в кримінальній справі;

3) виправдання особи вироком суду.

3. Відмова від обвинувачення здійснюється:

1) прокурором на стадії судового розгляду у справах, які розглядаються за його участю;

2) потерпілим у справах приватного обвинувачення (до видалення суду в нарадчу кімнату), за винятком випадків, передбачених частиною четвертою статті 166 цього Кодексу, а також на стадії судового розгляду в разі відмови прокурора від обвинувачення у справах інших категорій, які розглядаються за його участю.

4. Закриття провадження в кримінальній справі здійснюється прокурором, суддею, судом у порядку, передбаченому главою 26 і статтями 299, 329, 358, 556, 580 цього Кодексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]