Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кодекс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Глава 36 зупинення провадження у справі

Стаття 283. Підстави зупинення провадження у справі

1. Провадження у справі зупиняється в разі, якщо:

1) місцезнаходження обвинуваченого невідоме;

2) психічне або інше тяжке захворювання обвинуваченого перешкоджає закінченню провадження в справі;

3) не встановлено особу, яка вчинила злочин.

2. Провадження у справі також може бути зупинено в інших випадках, не передбачених частиною першою цієї статті, якщо закінченню провадження у справі перешкоджають суттєві обставини, усунення яких неможливе слідчим шляхом.

Стаття 284. Порядок зупинення провадження у справі

1. У випадках, зазначених у пунктах 1 і 2 частини першої статті 283 цього Кодексу, провадження у справі може бути зупинене тільки після того, як прокурор винесе постанову про притягнення певної особи як обвинуваченого, а слідчий виконає всі слідчі дії, проведення яких можливе у відсутності обвинуваченого, а також вживе заходів до збереження документів та інших можливих доказів у справі.

2. Якщо у справі притягнуто двох або декількох обвинувачених, а підстави для зупинення провадження у справі відносяться не до всіх обвинувачених, слідчий вправі, виконуючи вимоги статті 225 цього Кодексу, виділити справу і зупинити провадження у справі стосовно окремих обвинувачених.

3. Провадження у справі зупиняється мотивованою постановою слідчого, копія якої направляється прокурору, а також надсилається повідомлення особам, зазначеним у частині четвертій цієї статті, яким роз’яснюється право на оскарження прийнятого рішення та за їх клопотанням видається копія постанови.

4. Постанова слідчого про зупинення провадження у справі може бути оскаржена до слідчого судді особою, щодо якої проводилося розслідування, її захисником чи законним представником, потерпілим, цивільним позивачем та їх представниками.

Стаття 285. Зупинення провадження у справі, якщо місце перебування обвинуваченого невідоме

1. Якщо місце перебування обвинуваченого невідоме, слідчий з додержанням вимог частини першої статті 284 цього Кодексу зупиняє провадження у справі до розшуку обвинуваченого.

2. Якщо до прийняття рішення про зупинення провадження у справі розшук обвинуваченого не оголошувався, слідчий, керуючись статтею 237 цього Кодексу, оголошує розшук обвинуваченого одночасно із зупиненням провадження у справі.

3. Слідчий зобов’язаний як безпосередньо, так і через органи дізнання вживати заходів до встановлення місце перебування обвинуваченого.

Стаття 286. Зупинення провадження у справі при тяжкому захворюванні обвинуваченого

1. У разі, якщо розслідуванням на підставі відповідних медичних документів буде встановлено, що обвинувачений після вчинення злочину тяжко захворів, слідчий зупиняє провадження у справі з додержанням вимог частини першої статті 284 цього Кодексу до видужання обвинуваченого. При цьому слідчий долучає до матеріалів справи медичні документи, які підтверджують факт хвороби обвинуваченого.

2. У разі зупинення розслідування при тимчасовому захворюванні обвинуваченого обраний щодо нього запобіжний захід може бути змінений або скасований.

3. Після видужання обвинуваченого провадження у справі відновлюється і закінчується на загальних підставах.

Стаття 287.Зупинення провадження у справі, якщо не встановлено особу, яка вчинила злочин

1. Якщо особа, яка вчинила злочин, не встановлена, слідчий зупиняє провадження у справі з додержанням вимог частини першої статті 285 цього Кодексу.

2. Після зупинення провадження у справі слідчий зобов’язаний як безпосередньо, так і через органи дізнання вживати заходів до встановлення особи, що вчинила злочин.

Стаття 288. Зупинення провадження у справі у випадках, якщо закінченню провадження в кримінальній справі перешкоджають суттєві обставини

1. У випадках, зазначених у частині другій статті 283 цього Кодексу, провадження у справі може бути зупинене лише за згодою прокурора після проведення всіх необхідних і можливих слідчих дій, направлених на закінчення провадження в справі, крім тих, проведення яких неможливе без усунення обставин, що перешкоджають закінченню провадження у справі.

2. Якщо обвинувачений перебуває під вартою, слідчий одночасно з винесенням постанови про зупинення провадження у справі зобов’язаний змінити запобіжний захід на такий, що не пов’язаний з утриманням під вартою, або скасувати його. Після усунення обставин, які були підставами для зупинення провадження у справі, провадження у справі відновлюється і продовжується на загальних підставах.

Стаття 289. Відновлення провадження у справі

1. У разі потреби відновити провадження у справі слідчий виносить постанову, копія якої направляється прокурору.

2. Постанова про зупинення провадження в кримінальній справі може бути скасована постановою прокурора, а у випадках, передбачених пунктом 2 частини четвертої статті 314 цього Кодексу, – постановою слідчого судді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]