Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кодекс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Глава 53 застосування примусових заходів виховного характеру до неповнолітніх, що не досягли віку кримінальної відповідальності

Стаття 502. Підстави для застосування примусових заходів виховного характеру

Підставою для застосування примусових заходів виховного характеру, передбачених частиною 2 статті 105 Кримінального кодексу України, до неповнолітнього, який не досяг віку, з якого настає кримінальна відповідальність, є вчинення ним суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною Кримінального кодексу України. Примусові заходи виховного характеру застосовуються до осіб, які на час вчинення діяння досягли одинадцятирічного віку.

Стаття 503. Порядок провадження досудового розслідування у справах про застосування примусових заходів виховного характеру

1. Досудове розслідування у справах про застосування примусових заходів виховного характеру провадиться за загальними правилами, встановленими цим Кодексом, з урахуванням особливостей, передбачених главою 52 і цією главою.

2. Під час досудового розслідування проводяться необхідні слідчі дії для всебічного і повного з’ясування обставин вчинення суспільно небезпечного діяння та особи неповнолітнього.

3. За наявності до того підстав за поданням прокурора слідчий суддя за місцем провадження розслідування своєю постановою може помістити неповнолітнього до приймальника-розподільника для неповнолітніх на строк до тридцяти діб. Суддя розглядає подання, вивчає матеріали справи, вислуховує прокурора, за необхідності опитує неповнолітнього і його законного представника, після чого за наявності до того підстав виносить постанову про поміщення неповнолітнього до приймальника-розподільника для неповнолітніх чи про відмову в цьому.

4. Участь захисника у справі обов’язкова з моменту першого допиту неповнолітнього. Якщо неповнолітнього поміщено до приймальника-розподільника, то участь захисника є обов’язковою з моменту його поміщення до цієї установи. У цьому випадку неповнолітній має право на побачення із захисником до першого допиту.

5. Після виконання необхідних слідчих дій слідчий пред’являє для ознайомлення захисникові і законному представнику, а в разі, якщо неповнолітньому виповнилося чотирнадцять років - і неповнолітньому, матеріали досудового розслідування. Про ознайомлення цих осіб із матеріалами справи складаються протоколи. Після цього слідчий складає постанову про направлення справи прокурору для вирішення питання про направлення справи до суду для застосування примусового заходу виховного характеру.

6. У постанові зазначаються прізвище, ім’я, по батькові та інші дані про особу неповнолітнього, обставини вчинення неповнолітнім суспільно небезпечного діяння, докази, які зібрано у справі, дані про особу неповнолітнього. До постанови додається список осіб, які підлягають виклику до суду.

7. Кримінальна справа з постановою слідчого направляється прокурору, який з’ясовує питання, зазначені у статті 299 цього Кодексу, і приймає одне з рішень, передбачених пунктами 2, 4, 5 частини першої статті 299 цього Кодексу.

Стаття 504. Порядок судового розгляду

1. Кримінальну справу, яка надійшла до суду від прокурора в порядку, передбаченому пунктом 2 частини першої статті 299 цього Кодексу, суддя своєю постановою призначає до розгляду в судовому засіданні у строк не пізніше десяти діб із моменту її надходження.

2. Розгляд справи здійснюється одноособово суддею в судовому засіданні за участю прокурора, законного представника, захисника та представника служби у справах неповнолітніх. У судовому засіданні заслуховуються показання потерпілого, свідків, неповнолітнього, пояснення його законного представника, перевіряються інші докази. Після закінчення дослідження обставин справи свою думку щодо застосування примусових заходів виховного характеру висловлюють прокурор, потерпілий та його представник, представник служби у справах неповнолітніх, законний представник і захисник неповнолітнього.

3. Заслухавши думку учасників судового розгляду, суддя видаляється до нарадчої кімнати для винесення постанови.

Стаття 505. Постанова судді у справі про застосування примусових заходів виховного характеру

1. При винесенні постанови про застосування примусових заходів виховного характеру суддя з’ясовує такі питання:

1) чи мало місце суспільно небезпечне діяння;

2) чи вчинено це діяння неповнолітнім, щодо якого розглядається справа;

3) чи слід застосовувати до нього примусовий захід виховного характеру і якщо слід, то який саме.

2. Якщо вчинення суспільно небезпечного діяння неповнолітнім, щодо якого розглядається справа, не буде доведено, суддя своєю постановою закриває провадження у справі.

3. При застосуванні до неповнолітнього примусового заходу у вигляді направлення до спеціальної навчально-виховної установи суддя вправі помістити його до приймальника-розподільника для неповнолітніх строком до тридцяти діб. У цьому випадку на приймальник-розподільник покладається обов’язок доставити неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи.

4. На зазначені в цій статті постанови може бути подана апеляція неповнолітнім, його законним представником і захисником, потерпілим та його представником, прокурором.

Стаття 506. Дострокове звільнення від примусового заходу виховного характеру

Постановою судді районного (міського) суду за місцем розташування спеціальної навчально-виховної установи за клопотанням її ради неповнолітній може бути достроково звільнений від примусового заходу виховного характеру в порядку, передбаченому статтею 601 цього Кодексу, якщо його поведінка під час перебування у навчально-виховній установі свідчить про його виправлення та перевиховання..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]