Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кодекс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Глава 59 провадження у зв’язку з винятковими обставинами

Стаття 583. Судові рішення, які можуть бути переглянуті у зв’язку з винятковими обставинами

1. У зв’язку з винятковими обставинами можуть бути переглянуті всі судові рішення, ухвалені судами першої, апеляційної та касаційної інстанції, за наявності підстав, передбачених статтею 584 цього Кодексу.

2. Перегляд судових рішень у зв’язку з винятковими обставинами з метою погіршення становища особи не допускається.

Стаття 584. Підстави для перегляду судових рішень у зв’язку з винятковими обставинами

Підставами для оскарження судових рішень у зв’язку з винятковими обставинами є:

1) застосування судом нормативно-правового акта, який не відповідає нормам Конституції України;

2) неоднакове застосування судом касаційної інстанції одного і того ж положення закону;

3) їх невідповідність рішенням Верховного Суду України;

4) неправильне застосування судом норм міжнародних договорів України;

5) встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, факту порушення Україною міжнародних зобов`язань, що призвело до неправильного вирішення справи;

6) неправильне застосування кримінального закону та істотне порушення вимог кримінально-процесуального закону, які суттєво вплинули чи могли вплинути на правильність судового рішення.

Стаття 585. Строки перегляду судових рішень у зв’язку з винятковими обставинами

1. Перегляд судових рішень у зв’язку з винятковими обставинами строком не обмежується.

2. Відбуття покарання або смерть засудженого не є перешкодою для перегляду справи в інтересах його реабілітації.

Стаття 586. Подання клопотання про перегляд судового рішення у зв’язку з винятковими обставинами

1. Клопотання про перегляд судового рішення у зв’язку з винятковими обставинами вправі подавати особи, коло яких визначено у статті 564 цього Кодексу.

2. Клопотання подаються безпосередньо до Верховного Суду України.

3. Клопотання повинні відповідати вимогам, зазначеним у статті 529 цього Кодексу. До клопотання додаються належно завірені копії судових рішень, які оскаржуються.

Стаття 587. Внесення справи на судовий розгляд у зв’язку з винятковими обставинами

1. Клопотання про перегляд судового рішення у зв’язку з винятковими обставинами передається судді Верховного Суду України, який протягом п’ятнадцяти діб із часу його надходження витребує справу або відмовляє в цьому, керуючись статтею 569 цього Кодексу.

2. Про відмову у витребуванні справи суддя повідомляє особу, яка подала клопотання. Листування з приводу надходження повторних клопотань про перегляд судових рішень у зв’язку з винятковими обставинами Верховним Судом України не ведеться.

3. За результатами вивчення справи протягом одного місяця з дня її надходження судді Верховного Суду України в кількості трьох осіб, а якщо справа раніше розглядалася у Верховному Суді України - п’яти осіб, своїм поданням вносять клопотання на судовий розгляд або відмовляють у цьому. Про прийняте рішення повідомляється особа, яка подала клопотання, а в разі внесення клопотання на судовий розгляд - і інші особи, інтересів яких воно стосується.

4. Судді Верховного Суду України в кількості трьох осіб, а якщо справа раніше розглядалася у Верховному Суді України - п’яти осіб, своїм поданням вправі внести справу на судовий розгляд у зв’язку з винятковими обставинами і без наявності клопотання. Про надходження такого подання повідомляються прокурор та інші особи, інтересів яких воно стосується.

5. Не пізніш як за десять діб до розгляду справи у приміщенні Верховного Суду України має бути вивішено оголошення про час і місце розгляду справи, надсилається повідомлення особам, інтересів яких стосується клопотання (подання), і надається їм можливість ознайомитися з клопотанням (поданням) та подати на нього заперечення чи пояснення.

Стаття 588. Розгляд справ у зв’язку з винятковими обставинами

1. Справа з клопотанням (поданням) про перегляд судового рішення у зв’язку з винятковими обставинами розглядається на спільному засіданні Судової палати у кримінальних справах та Військової судової колегії Верховного Суду України.

2. Справа розглядається за обов’язковою участю прокурора. У розгляді справи вправі брати участь засуджений, виправданий, захисник та інші учасники судового розгляду, неявка яких не перешкоджає розгляду.

3. Виконавши підготовчі дії, зазначені в статтях 360-362, 364 цього Кодексу, головуючий роз’яснює учасникам судового розгляду їхні права, після чого суд вирішує клопотання, які надійшли. Головуючий чи один із суддів доповідає суть ухвалених у справі судових рішень, повідомляє, ким і в якому обсязі вони були оскаржені, викладає основні доводи клопотання (подання) про перегляд судового рішення у зв’язку з винятковими обставинами. Особи, що з’явилися, дають пояснення з приводу поданих клопотань чи заперечень проти них.

4. За результатами розгляду справи спільне засідання приймає ухвалу:

1) про відхилення клопотання;

2) про повне або часткове скасування судових рішень і направлення справи на новий розгляд відповідно в суд першої, апеляційної або касаційної інстанції;

3) про скасування рішення касаційної інстанції і залишення в силі попередніх судових рішень;

4) про скасування судових рішень і закриття справи;

5) про зміну судових рішень.

5. При розгляді справи ведеться протокол, який зберігається у Верховному Суді України.

6. У випадках, передбачених статтею 352 цього Кодексу, одночасно з прийняттям постанови спільне засідання може винести окрему постанову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]