Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД(іспит).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать
  1. Поняття та види міжнародних орендних операцій

Оренда – це фінансово –комерційна операція з наданням однією стороною власником майна (орендодавцем) іншій стороні – орендарю у тимчасове володіння та користування або у виключне користування на встановлений строк майна за певну винагороду (орендну плату) на основі орендної угоди.

Експортна орендна операція - це орендні операції які орендодавець купує об’єкт оренди нац.. фірми і віддає в оренду іноземному орендодавцю

Імпортна орендна операція – це орендна операція за якою орендодавець купує об’єкт оренди іноземної фірми і здає в оренду нац.. орендатору

Суть орендних операцій полягає в тому,що:

1 вони дозволяють одержати додаткові об’єми збуту продукц. В умовах жорстокої конкурентної боротьби на світових ринках

2 дають можливість орендатору застерегти себе від швидкого морального старіння обладнання

3 дозволяють орендаторам одержати сучасне обладнання не роблячи попередніх великих затрат

Види міжнародної оренди:

1 рентинг – це короткострокова оренда яка укладається на строк від декількох годин до одного року без передачі власності на майно орендарю

2 хайринг – це середньо строк. Оренда яка передбачає укладання угоди строком від 1 до 2, 3, років без передачі права власності на майно орендарю

3 лізинг – це довгострокова оренда яка передбачає здачу майна в оренду на 3-5 років і більше

Форми лізингу:

1 бартерний – передбачає замість лізингових платежів поставу лізинго – отримувачем лізингодавцю за умови згоди останнього будь-яких товарів

2 компенсаційний – передбачає в якості платежів тов.. вироблених з використанням об’єктів лізингу

Види лізингу:

1 за проектом:

- рухомого майна – це лізинг трансп. Засобів, що не мають значної прив’язки до нерухомих об’єктів і майна

-не рухомого.

2 за характером взаємодії між лізингодавцем та лізингоотримувачем

- чистий лізинг при якому орендодавець не надає послуг протягом всього строку оренди усі витрати обслуговування і ремонту бере на себе орендар

- «мокрий» лізинг полягає у тому, що орендодавець бере на себе додаткові забовязання

3 за сферами надання

-внутрішній

- зовнішній

  1. Суть страхування і його види

Страхування ЗЕД підприємства - це міжнародні економічні відносини із захисту майнових інтересів суб’єктів господарювання протягом періоду, в якому відбуваються певні події ( страхові випадки) за рахунок майнових коштів , що формуються зі сплачених ними внесків.

Страховик - це фінансова установа, яка створена у формі акціонерного товариства , що має статус юридичної особи та володіє ліцензією на право здійснення страхової діяльності. ( той хто страхує) .

Страхувальник – це юридична або дієздатна особа, яка уклала договір на страхування, сплатила належні внески і в разі настання страхового випадку має право отримати страхове відшкодування в межах застрахованої відповідальності або страхової суми , обумовленої в полісі. ( Той, кого страхують) .

Страхова премія – це винагорода, яка оплачується страхувальником завжди незалежно від того, мав місце страховий випадок і чи зазнав страхувальник справжніх збитків.

Методи, спрямовані на зменшення збитків, викликаних ризиками:

  • Страхування

  • Хеджування

  • Аналіз і прогнозування кон’юнктури зовнішнього ринку, планування і своєчасна розробка заходів, спрямованих на зниження кон’юнктурних ризиків.

Види страхування :

  • Майнове – страхування зовнішньоторгових вантажів, страхування експортних кредитів, страхування майна резидентів за кордоном.

  • Особисте – об’єктом є життя, здоров’я чи доходи окремої людини; страхування громадян, що від’їжджають за кордон.

  • Страхування відповідальності – об’єктом є відповідальність за завдання збитків третім особам : страхування автодорожньої відповідальності, відповідальності власників повітряних суден.

Страхування може проводитися добровільно на основі згоди сторін або в обов’язковому порядку, якщо це передбачено Міжнародним законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]