Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по ПСП Дмитрівка.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
66.97 Кб
Скачать

29

Розділ 1. Загальні відомості про підприємство, показники фінансового-економічного стану підприємства

Досліджуване господарство ПСП «Дмитрівка» було створене на базі КСП «Серп і молот», який був заснований у 1930 р. На протязі існування декілька разів проводились зміни в організації структурі господарства.

Останній перехід в ПСП було зареєстровано Березанською райдержадміністрацією 31 січня 2001 р. №10. Засновник підприємства – Шипов Віктор Миколайович.

ПСП «Дмитрівка» розташоване в с. Дмитрівка Березанського району Миколаївської області на відстані 70 км від м. Миколаєва та 15 км від районного центру. Загальна земельна площа 4185 га, в тому числі ріллі – 4185 га.

Клімат господарства континентальний, дуже теплий, посушливий. Середньорічна температура повітря становить - + 9,2 Сº. Тривалість вегетаційного періоду – 215-225 днів, а тривалість без морозного періоду – 160-205 днів.

Територія господарства – вважається зоною ризикованого вирощування сільськогосподарських культур, адже літо тут жарке та посушливе, з досить високими середньодобовими температурами повітря, які особливо спостерігаються в останні роки.

Ґрунтова вологість в господарстві є одним з найважливіших факторів, який визначає урожайність сільськогосподарських культур, оскільки середня сума опадів за рік – 340 мм. Найбільша кількість опадів випадає на червень, найменша – на березень. Основна частина опадів ( біля 70%) випадає в теплий період року, переважно у вигляді злив, які спричиняють полягання посівів, створення ґрунтової кірки і викликають водну ерозію ґрунтів.

Сніговий покрив нестійкий, середня висота його в період найбільшого нагромадження (лютий) досягає 3-6 см. Кількість днів зі сніговим покривом – 40-60. Промерзання ґрунту починається в перших числах грудня і складає 38-43 см. максимальна глибина промерзання – 120-140 см., мінімальна – 10-20 см. Повне розмерзання ґрунту спостерігається приблизно у середині березня.

Відносна вологість повітря за рік дорівнює 60-70 відсотків, яка в теплий період року зменшується до 40 відсотків.

Переважаючими вітрами в холодний період є північно-східні, в теплий – північно-західні, з середньорічною швидкістю 4,2 – 4,3 м/сек. В окремі роки, особливо ранньою весною, швидкість вітру набуває значно більшої сили ( понад 15 м/с і більше). Інколи вітри переходять у пилові бурі, видуваючи ґрунт та пошкоджуючи сільськогосподарські культури. Число днів з сильним вітром 10-20 днів, а з пиловими бурями – 2 дні.

Землі господарства знаходяться у північній частині Березанського району та відносяться до зони Південного Степу України. Рельєф господарства рівнинно-хвилястий. природна рослинність на території району лишилася на схилах, днищах балок та на незначних ділянках заплав ставків, що використовуються як пасовища. Трав’яний покрив на схилах дуже зріджений і не являється гарантом від ерозії. Влітку, коли злаки вигорають, у рослинному покриві переважає різнотрав’я, представлене найбільш ксерофітними видами – гвоздикою, віниччям розлогим, польовими волошками та полином. Природної деревної рослинності на території господарства майже немає, але поля захищають від вітрів значна кількість лісопосадок.

Основною продукцією підприємства є :зерно пшениці, ячменю, соняшника, а також молоко та м'ясо. Продукція рослинництва носить сезонний характер, що дає змогу проводити розрахунки за матеріально-технічні ресурси з відстроченням платежу. Продукція тваринництва носить п

постійний характер, кошти отримані від реалізації молока та м'яса дають змогу проводити передоплату та оплату за отримані матеріали та ресурси.

Основними покупцями продукції рослинництва являється: заготівельні підприємства, населення, фермерські господарства та приватні форми. ПСП «Дмитрівка» на ринку товарів та послуг працює з ООО „Агроресурси”, ЗАО „Лакталіс-Україна”, ПП Снігура Я.В., ПП Снігура Н.В., ООО „Агроекспорт-Юг”. Відносини з цими підприємствами склалися – постійні, на взаємній довірі. Заборгованість цим підприємствам відсутня. А основні вимоги до виробленої продукції – якість.

Завданням підприємства є: підготувати виробництво та забезпечити замкненість циклу виробництва; закріпити та розширити канали збуту продукції; забезпечити накопичення маси прибутку від виробництва і збут готової продукції для забезпечення особистих потреб і подальшого розширення виробництва.

Для визначення показників розміру виробництва підприємства в ПСП «Дмитрівка» я складаю нижче приведену таблицю.

Таблиця 1.1