Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по ПСП Дмитрівка.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
66.97 Кб
Скачать

Оцінка фінансової стійкості псп «Дмитрівка»

Показники

2008

2009

Коефіцієнт фінансової автономії

0,65

0,82

Коефіцієнт залучення власних коштів

1,54

1,22

Коефіцієнт покриття довгострокових вкладень

0,33

0,33

Коефіцієнт маневреності власного капіталу

0,29

0,42

Коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів

0,19

0,16

Коефіцієнт фінансової незалежності капіталізованих джерел

0,81

0,84

На основі показників таблиці 1.4 можна зробити висновок, що фінансова стійкість підприємства ПСП «Дмитрівка» покращується. Це можна побачити на прикладі зростання коефіцієнта фінансової автономії на 0,17, коефіцієнта маневреності власного капіталу – 0,13, коефіцієнта фінансової незалежності капіталізованих джерел – 0,03.

Розділ 2. Аналіз установчих документів підприємства

В процесі проходження виробничої практики у ПСП «Дмитрівка» ми були ознайомлені з основними установчими документами, на основі яких діє і функціонує підприємство.

Установчими документами підприємства називається комплект документів встановленої законом форми, згідно з якими підприємство виникає і діє як суб'єкт права. З точки зору правової природи, установчі документи є локальними нормативними актами, тобто актами, які набувають юридичної сили внаслідок затвердження їх одним або кількома засновниками підприємства.

Форму і зміст установчих документів визначають залежно від видів підприємств загальні закони про підприємства та закони про окремі види підприємств.

Стаття 8 Закону України "Про підприємництво" містить перелік актів, які належать до установчих документів. По-перше, це рішення одного чи кількох власників або уповноваженого ним (ними) органу про створення підприємства. Якщо власників чи органів два і більше, таким рішенням визначено установчий договір. По-друге, це статут підприємства.

Стаття 9 Закону України" Про підприємства в Україні" дає перелік обов'язкових відомостей, які необхідно включати до статуту підприємства як одного з його основних установчих актів.

Зміст установчих документів (статутів, установчих договорів) господарських товариств регулюється статтями 4, 37, 51, 65, 67 і 76 Закону України "Про господарські товариства". Ці статті визначають переліки основних даних, що підлягають включенню до установчих документів товариств окремих видів.

При розробці проектів установчих документів підприємств необхідно керуватися також типовими нормативними актами. Щодо підприємств окремих видів законодавець застосовує типові форми установчих документів (наприклад, Типовий статут державного підприємства, Типовий статут казенного підприємства, Типовий статут закритого акціонерного товариства, типовий статут відкритого акціонерного товариства, створеного шляхом корпоратизації державного підприємства).

Одним із основних установчих документів ПСП «Дмитрівка» є Статут. Статут приватного сільськогосподарського підприємства поєднує у собі основні положення про діяльність підприємства. Розглянемо його детальніше.

Перш за все, на титульному аркуші міститься гербова печатка державного реєстратора Березанської районної державної адміністрації. Це свідчить про законність державної реєстрації Статуту. Нова редакція статуту була затверджена 31 січня 2001 р. №10.

Метою діяльності підприємства є одержання прибутків в інтересах власника підприємства та його робітників. Предметом діяльності є виробництво, збереження, заготівля, переробка і реалізація сільськогосподарської продукції. Статут містить дані про юридичний статус підприємства.

Засновником ПСП «Дмитрівка» є Шипов Віктор Миколайович. Власний капітал підприємства становить 4855 тис. грн. Статут був завірений нотаріальною і підпис нотаріуса підтвердив справжність підпису голови правління ПСП «Дмитрівка» в особі Шипова В. М. Також Статут містить реєстраційний номер та гербову печатку. Отже даний Статут ПСП «Дмитрівка» є головним установчим документом, який має державну реєстрацію, юридичну силу.

Інформаційна система управління персоналом являє собою сукупність засобів, прийомів та методів пошуку, оброблення, передачі, використання та зберігання кадрової інформації.

Документація особового складу створюється як результат роботи з персоналом. У ній відображається діяльність підприємства з питань найму, звільнення, атестації, нагородження, пенсійне забезпечення, облік, ріст кар’єри та інші. Документи зберігаються в окремих пронумерованих папках, а конфіденційні й секретні документ зберігаються у відповідних шафах та сейфах.

Службові документи з особового складу є підставою для надання громадянам документів, що засвідчують їх особу, посаду, спеціальність, а також є основою для одержання пільг, стипендій та інших соціальних виплат.

Комплекс документів ПСП «Дмитрівка» за функціями управління кадрами включає в себе такі основні групи:

  • особисті документи працівників;

  • особові;

  • облікові;

  • розпорядчі;

  • організаційні;

  • інформаційні.

До особистих документів належать: трудова книжка, паспорт, військовий квиток, диплом чи свідоцтво про освіту. Ці документи є юридичним підтвердженням відомостей, які працівники повідомляють про себе під час прийняття на роботу, а також при переміщеннях, із зазначених документів у відділ кадрів записується лише трудова книжка.

Таблиця 2.1