Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД(іспит).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать
  1. Зед в системі категорій міжнародної економіки

Відповідно до Закону Укр. «Про ЗЕД», ЗЕД – це діяльність суб’єктів господарювання України та іноземних суб’єктів господарювання побудована на взаєминах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Мотиви розвитку ЗЕД на рівні підприємства:

  1. Розширення ринку збуту своєї продукції за національні межі з метою максимізації прибутку

  2. Закупка необхідної сировини, комплектуючих виробів, нових технологій та обладнання

  3. Залучення іноземних інвестицій

  4. Залучення інжинірингових та ін. послуг для потреб виробництва з врахуванням їх унікальності, вищої якості та низьких цін порівняно з внутрішнім ринком

Основні терміни міжнародної економіки:

1). Міжнародна економіка – це сукупність національних господарств країн світу та економічні зв’язки між ними.

2). Національний експортний потенціал – це сукупність природних матеріалів, виробничих, наукових, технологічних, трудових ресурсів та фінансових засобів, які використовуються для розвитку міжнародних економічних зв’язків певної країни.

3). Міжнародні Економічні Відносини – це відносини між суб’єктами світового господарства з приводу виробництва, розподілу та споживання матеріальних благ та надання послуг.

4). Зовнішня торгівля – це сукупність експортно-імпортних операцій окремої країни.

5). Міжнародна торгівля – це відносини між суб’єктами світового господарства з приводу купівлі-продажу товарів, капіталу, робочої сили та послуг.

6).Міжнародна кооперація виробництва – це поєднання господарських зусиль партнерів з метою виготовлення кінцевої продукції на одному з головних підприємств країн-учасниць.

7). Міжнародна економічна інтеграція – це процес зближення, перетинання, адаптації національних господарств країн світу:

  • Преференційна зона – це територія на якій діють пільги для іноземних суб’єктів господарювання.

  • Зона вільної торгівлі – це інтеграційне об’єднання держав у сфері торгівельних відносин в якому відміняються мита, що регулюють їх господарські зв’язки.

  • Митний союз - інтеграційне об’єднання в якому відміняються мита між країнами-учасницями і встановлюється єдиний митний тариф стосовно третіх країн.

  • Спільний ринок – це інтеграційне об’єднання в якому здійснюється вільний рух капіталів і робочої сили, відбувається господарська взаємодія між країнами у сфері виробництва.

  • Економічний союз - це інтеграційне об’єднання, де поряд з вільними переміщеннями капіталів, робочої сили, тоаврів, послуг, розвитком виробничої інтеграції, здійснюється узгодження загальної економічної політики країн-учасниць.

  • Політичний союз – це об’єднання держав, що здійснюють повну економічну інтеграціюі доповнює її узгодженням політичних дій, прийняттям і виконанням політичних рішень. Політичного союзу повністю в чистому вигляді не існує.

8). Світовий ринок – це сукупний міжнародний попит та пропозиція на товари, капітал, робочу силу та послуги.

  1. Суб’єкти зед в Україні.

Суб’єкти ЗЕД:

  1. Країни та території світу, які мають державну символіку

  2. Юридичні особи

  3. Фізичні особи

  4. Міжнародні організації

Визначення ЗЕД залежно від територіального розміщення субєктів, що її здійснюють:

  1. Міжнародно-господарський контракт(МГК)

Україна

Спільне підприємство в якому на території України знаходиться і український, і іноземний капітал.

ЗЕД- це процес розвитку господарських зв’язків між національними суб’єктами суспільного виробництва та їх іноземними контрагентами на території України (Наприклад: Україно – Польське спільне підприємство на території України).

МГК

Є Українське підприємство на території України і Франції на території своєї країни, які співпрацюють.

ЗЕД – це процес розвитку господарських зв’язків між національними суб’єктами суспільного виробництва, що розташоване на території України та їх зарубіжними партнерами, що знаходяться в своїй країні (Наприклад: Експортно-імпортні операції).

  1. мгк

Третя країна

Наприклад: Україно- Польське підприємство на території Італії.

ЗЕД – це процес розвитку господарських зв’язківміж національними суб’єктами суспільного виробництва та його іноземним контрагентом, що діють на території третьої країни. (Наприклад: Україно – Російське спільне підприємство на території Індії).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]