Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД(іспит).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать
  1. Види зед, що заборонені в Україні

1) експорт з території України предметів, які становлять національне, історичне, археологічне або культурне надбання українського народу;

2) імпорт або транзит товарів про які заздалегідь відомо, що вони можуть завдати шкоди суспільній моралі, здоровю чи становити загрозу життю населенню, тваринному і рослинному світу, якщо стосовно транзитних товарів не вжито заходів для запобігання такої шкоди;

3) імпорт продукції та послуг, що містять пропаганду ідеї війни, расизму, геноциду;

4) експорт природних ресурсів , які вичерпуються , якщо обмеження стосуються і внутрішнього споживання;

5) експорт та імпорт товарів, які здійснюються з порушенням прав інтелектуальної власності;

6) експорт з території українських товарів у межах виконання рішень ради безпеки ООН про застосування обмежень або ембарго на поставку товарів у відповідну державу.

  1. Розвиток зед в Україні.

В Україні ЗЕД з'явиляється в роки перебудови, на початку переходу країни до ринкової економіки.

Виділяють три етапи розвитку ЗЕД в Україні.

Перший (1918-1987 р.) - радянські роки, зокрема, післявоєнні і, особливо, десятиріччя до перебудови.

Зовнішньоекономічні зв'язки колишнього Радянського Союзу в цей період розвивались по-різному: в роки "холодної" війни менш інтенсивно, а пізніше більш інтенсивно.Проте в середині 80-х років темпи росту зовнішньоторгового обігу Союзу почали різко знижуватись.

Другий етап (1987-1991 рр.) - роки перебудови економіки, в тому числі ЗЕЗ в Україні в складі СРСР. Цей етап характеризувався ліквідацією державної монополі; на зовнішню торгівлю та зміною принципів організації управління ЗЕД. В цей період вирішуються два основних завдання:

1. Розширення прав міністерств і відомств, об'єднань і підприємств для виходу на зовнішній ринок, установлення прямих зв'язків, розвитку виробничої і науково-технічної кооперації.

2. Дальше вдосконалення державного регулювання ЗЕД. На даному етапі був прийнятий ряд важливих урядових постанов, спрямованих на вирішення даних завдань зокрема постанову ''Про дальший розвиток зовнішньоекономічної діяльності державних, кооперативних та інших суспільних об'єднань і організацій", у відповідності з яким всі підприємства отримали право виходу на зовнішній ринок. Велику увагу на даному етапі приділяється перебудові зовнішньоторгового апарату на рівні підприємств, регіонів і країни в цілому. Створюється нова система державного регулювання ЗЕД. Але підприємства що малі вихід на зовнішній ринок не малі навиків там працювати і тому не малі успіху.

Третій етап (1991 р. до даного часу). Період реформування і розвитку ЗЕД і її управління в Україні як суверенній державі.

Ставши самостійною державою Україна розробляє свою концепцію ЗЕД.

Суть прийнятої концепції полягала:

- в розвитку активного співробітництва з країнами дальнього зарубіжжя, входження в світовий інтеграційний процес;

- удосконалення і дальший розвиток економічних зв'язків з країнами ближнього зарубіжжя, переведення їх на ринкові відносини.

На даному етапі ЗЕД надається ще більшого значення. Вона розглядається не тільки як складова частина господарської діяльності підприємства, але й як важливий фактор економічного росту, створення передумов більш інтенсивного розвитку інтеграційних процесів на мікрорівні.

В цей період був прийнятий ряд важливих законодавчих актів, зокрема Закони України "Про зовнішньоекономічну діяльність"

43

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]