Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
567.81 Кб
Скачать

51

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. Характеристика місця розташування, розміру та напрямку спеціалізації підприємства…………………………………………………………5

РОЗДІЛ 2. Характеристика форми власності та господарювання……….11

РОЗДІЛ 3. Розвиток і економічна ефективність використання ресурсного потенціалу…………………………………………………………………………..15

РОЗДІЛ 4. Склад трудових ресурсів та рівень забезпеченості ними підприємства………………………………………………………………………..27

РОЗДІЛ 5. Витрати на виробництво продукції сільського господарства та собівартість окремих видів продукції. …………………………………………...30

РОЗДІЛ 6. Характеристика фінансових результатів діяльності підприємства……………………………………………………………………….32

РОЗДІЛ 7. Технологія виробництва та її економічна ефективність основної та інших видів продукції………………………………………………..35

РОЗДІЛ 8. Характеристика сировинної бази та джерел її поповнення…………………………………………………………………………41

РОЗДІЛ 9. Економічні взаємовідносини з підприємствами І та ІІ сфер АПК…………………………………………………………………………………42

РОЗДІЛ 10. Особистий внесок практиканта………………………………43

РОЗДІЛ 11 Висновки та пропозиції………………………………………..44

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………....46

Додатки……………………………………………………………………47

Вступ

Україна – велика аграрна держава. Її сільське господарство – одна з основних галузей матеріального виробництва, що відіграє важливу роль у житті суспільства. Тому відродження українського села і селянства є одним з найважливіших завдань нашої молодої незалежної держави. Важливим елементом цього відродження є створення селянських (фермерських) господарств, які є важливою частиною ринкового шляху розвитку українського сільського господарства.

Сільське господарство як галузь матеріального виробництва має ряд певних особливостей. По-перше в цій галузі дуже тісно переплітаються економі

Головним засобом виробництва у сільському господарстві — земля. Земля це головна умова існування людського суспільства є незамінним засобом виробництва, яка просторово обмежена і не може бути збільшена. Раціональне використання та підвищення її родючості є необхідною умовою зростання виробництва у сільськогосподарських підприємствах, зміцнення їх економіки. В зв'язку з переходом на ринкові умови господарювання як ніколи раніше гостро стоїть питання раціонального використання сільськогосподарських угідь.

Вирощування зернових культур є однією із найбільш ефективних галузей аграрних підприємств Кривоозерського району. Однак диспаритет цін на промислову і сільськогосподарську продукцію призвів до підвищення собівартості зерна, що вплинуло на низьке значення рівня рентабельності його виробництва.

Метою даного звіту є характеристика досліджуваного господарства, повний та глибокий аналіз результатів його діяльності.

Об’єктом дослідження є фермерське господарство «Злагода» Кривоозерського району, Миколаївської області, на базі річних результатів якого проводилися розрахунки економічної ефективності використання землі та виробництва продукції рослинництва, дослідження трудових ресурсів господарства, структуру його земельних та сільськогосподарських угідь.

Як вихідна інформація в курсовій роботі використовувалися матеріали статистичної звітності України, Миколаївської області, а саме ФГ «Злагода», Кривоозерського району.

У процесі дослідження застосовувалися статистичний, економіко-математичний, графічний методи, а також метод порівнянь, використовувались нормативні джерела і публікації по даному питанню. Серед нормативних джерел і зокрема серед законів, одним з найважливіших є Закон України «Про селянське (фермерське) господарство». У цьому законодавчому акті було підкреслено, що ним визначаються економічні, соціальні та правові основи створення і діяльності селянських (фермерських) господарств в Україні.

Не менш важливе значення в даній темі має Закон України «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві». Цим законом Держава значно розширила можливості розвитку сільського господарства і зокрема селянських (фермерських) господарств.

Під час виконання курсової роботи були використані економіко-статистичний (ланцюговий, базисний, індексний) та розрахунково-конструктивний методи дослідження, а також використані форми державної звітності:

  • ф.№ 50-сг,

  • ф.№ 11-оз,

  • ф.№ 29-сг,

  • ф.№ 9-б-сг,

  • ф.№ 21-заг

  • інші матеріали.

РОЗДІЛ 1. Характеристика місця розташування розміру та напрямку спеціалізації підприємства

Фермерське господарство «Злагода» Кривоозерського району знаходиться в північній частині Миколаївської області. Територія розміщення господарства відноситься до зони південного степу Причорноморської низовини, має рівний рельєф, місцями порізаний малими ярами.

Згідно агрокліматичному районуванню район відноситься до південно-західних регіонів області, які характеризуються континентальним, теплим, помірно засушливим кліматом, середньорічна температура повітря яких + 10◦С. Характерно: тривале, жарке, мало дощове літо, коротка тепла осінь, коротка малосніжна зима, рання, тепла, коротка весна. Пересічна температура повітря січня -4,5 ◦С морозу, липня — 21,2 ◦С тепла. Абсолютний максимум +38—39◦С, абсолютний мінімум -27—30◦С. Тривалість без морозного періоду 155—180 днів.

Середній вегетаційний період становить 220—225 днів. Під впливом швидкого підвищення температури весна наступає швидко і буває коротка (приблизно 45 днів). Напрямок пануючих вітрів з травня по жовтень —північний і північно-східний, трапляються суховії. Потужність гумусового шару досягає 46—50 см. Ґрунтові води знаходяться глибоко і участі у процесі ґрунтоутворення не приймають.

Природні умови району загалом сприятливі для сільськогосподарського виробництва. Теплий клімат, довгий вегетаційний період, короткий зимовий період — особливо сприятливі для вирощування зернових культур, соняшнику, кормових, цьому також сприяють родючі чорноземні ґрунти. Але нестача вологи чинить свою негативну дію на вирощування культур, зокрема зернових, і господарство на теперішньому етапі не має можливостей протистояти наведеному негативному природному фактору і, як наслідок — втрата певної частки природної родючості ґрунту.

Основними пунктами збуту сільськогосподарської продукції та базою постачання являється районний центр — смт Криве Озеро та всі селища Миколаївської області. Відстань від центральної садиби до районного центру (смт Криве Озеро) — 8 км. Вид транспортного зв'язку в господарстві — автомобільний. Внутрішньогосподарський зв'язок — телефонний.

Фермерське господарство «Злагода» займається вирощуванням переробкою та реалізацією лише продукції рослинництва, оскільки вона є менш збитковою та менш затратною, на відміну від галузі тваринництва.

Господарство створено з метою задоволення попиту населення в рослинницькій продукції, для максимального задоволення соціальних і економічних інтересів членів трудового колективу господарства, зниження теплоенерговитрат у галузі закритого ґрунту, селекції насінництва та рослинництва підприємства і отримання на цій основі прибутку.

Господарство є агропромисловим підприємством з високим рівнем господарської спеціалізації виробництва. Організаційна структура ФГ «Злагода» Кривоозерського району Миколаївської області має деякі переваги: вона економічна, оскільки в ній мінімальна кількість ієрархічних рівнів управління; дає змогу встановити тісний зв'язок між керівниками середньої ланки і керівником підприємства.

Виробництво в ФГ «Злагода» Кривоозерського району здійснюється за цеховою структурою і складається з трьох відділів : бухгалтерії, рослинництва та обслуговуючого відділу. Для повної характеристики підприємства необхідним є проведення аналізу його організаційно-виробничої структури та структури управління. Розглянемо схему організаційно-виробничої структури підприємства (рис.1)

Рис. 1. Організаційно-виробнича структура фермерського господарства «Злагода» Кривоозерського району

Організаційно-виробнича структура господарства проста, що свідчить про нескладну ієрархію підприємства. На чолі цехів стоять головні спеціалісти, відповідно:головний бухгалтер, головний агроном та головний інженер. На підприємстві є відділ кадрів, що забезпечує підрозділи штатними працівниками; планово-економічний відділ, головною метою якого є цільове спрямування наявних коштів,виявлення резервів та ведення раціональної господарської діяльності; та склади, на яких зберігаються відповідно продукція, та товарно-матеріальні цінності.

Аналізуючи структуру управління підприємства, слід зазначити про те, що до складу апарату управління ФГ «Злагода» входить керівник підприємства, головний бухгалтер, головний економіст, інспектор відділу кадрів, головний інженер-механік (керівник виробничого підрозділу), головний агроном, завідуючі відділами обслуговуючих структур виробництва (рис.2)

Директор фг «Злагода»

головний бухгалтер

головний економіст

головний інженер-механік (керівник виробничого підрозділу, бригадир)

головний агроном

завідуючий зернотоком, центральним складом зберігання добрив та зерна

інспектор відділу кадрів

завідуючий складом матеріальних цінностей (зап. частин, пального та буд. матеріалів)

Рис. 2 Управлінська структура фермерського господарства «Злагода» Кривоозерського району

В цілому організаційна та управлінська структури господарства повністю відповідають обраному напрямку виробництва та забезпечують нормальний виробничий процес. Основними напрямками діяльності підприємства є виробництво, заготівля та реалізація сільськогосподарської продукції рослинництва, продукції промислової переробки та місцевих промислів.

Розглянемо показники розміру господарства, що свідчать про рівень концентрації виробництва (табл. 1.1).

Таблиця 1.1

Показники розміру виробництва ФГ «Злагода» Кривоозерського району

Показники

Роки

В середньому за

3 роки по господарству

2010

2011

2012

Валова продукція (в поточних цінах 2010 року),тис. грн

5017,9

4931,3

3717,3

4555,5

Грошова виручка від реалізації, тис. грн.

4588,2

4630,7

4056,2

4425,0

Площа сільськогосподарських угідь, га

1068,99

1068,99

1069,99

1069,3

Вартість основних фондів, тис. грн.

3188,0

3208,0

3192,0

3196,0

Середньорічна чисельність працівників зайнятих в с.-г. виробництві, чол.

26,0

26,0

17,0

23,0

Таким чином, аналізуючи данні розраховані в таблиці 1.1. можна зробити висновок про те, що ФГ «Злагода» відноситься до господарств, малих за розміром. Про це свідчать показники: середньорічної чисельності працівників зайнятих в сільськогосподарському виробництві, що становить 23 чол., та площа сільськогосподарських угідь, що в середньому складає 1069,3 га.

Ефективність виробництва в аграрних підприємствах залежить не лише від розміру провідних галузей, а й від того як розвинуті й інші галузі, що мають товарних характер.

На ефективність сільськогосподарського виробництва впливає рівень спеціалізації господарства, наскільки він відповідає природно-кліматичним умовам, його місцезнаходженню. В даному підрозділі визначимо поняття та вплив спеціалізації на ефективність виробництва сільськогосподарського підприємства.

Основним показником, за допомогою якого визначається спеціалізація господарства, структура його грошових надходжень від реалізації товарної продукції (табл. 1.2).

Таблиця 1.2

Розмір та структура грошових надходжень від реалізації

товарної продукції ФГ «Злагода»

Галузі та види продукції

2010 р.

2011 р.

2012 р.

В середньому за 3 роки

Тис. грн

%

Тис. грн

%

Тис. грн

%

Тис. грн

%

Зерно

Соняшник

Соя

Ріпак озимий

Гірчиця

2562,8

603,2

1038,9

303,5

55,9

13,1

22,6

6,6

2492,1

698,2

1079,4

280,8

53,8

15,1

23,3

6,1

2160,5

1374,8

520,9

53,3

33,9

12,8

2405,1

892,1

706,1

194,8

54,4

20,2

3,9

16,0

4,4

Разом по рослинництву

4508,4

98,3

4550,5

98,3

4056,2

100,0

4371,7

98,8

Всього по сільськогосподарському виробництву

4508,4

98,3

4550,5

98,3

4056,2

100,0

4371,7

98,8

Реалізація іншої продукції, робіт, послуг

80,2

1,7

80,2

1,7

53,5

1,2

Всього по господарству

4588,6

100,0

4630,7

100,0

4056,2

100,0

4425,2

100,0

Аналізуючи дані таблиці можна зробити висновок, що в ФГ «Злагода» в середньому за 2010-2012 роки найбільшу питому вагу займає виручка від реалізації зерна — 54,4%, та від реалізації соняшнику, що становить 20,2%. Ці показники свідчать про високий рівень розвитку зернового виробництва в господарстві. На третьому місці по найбільшій частці грошових надходжень посідає насіння ріпака озимого— 16,0%. Також господарство вирощує сою та гірчицю, грошова виручка від яких складає відповідно 3,9 та 4,4%.

РОЗДІЛ 2. Характеристика форми власності та господарювання

Селянське фермерське господарство «Злагода» , відповідно до закону «Про підприємства в Україні» , є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи ,які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку, на земельних ділянках, наданих їм для ведення господарства.

За даними Миколаївського обласного управління статистики, станом на 1 січня 2012 року у Миколаївській області зареєстровано 4574 фермерських господарства, діючими є тільки 3640.

Рис.2.1. Кількість фермерських господарств Миколаївської області

Фермери мають у користуванні 362,5 тис.га сільськогосподарських угідь (18% загальної площі цих земель у регіоні), у т.ч. 357,4 тис.га ріллі. У середньому на одне господарство припадає по 80,2 га сільгоспугідь (у 2011р.– по 79,1 га).

Чималий внесок фермерських господарств у працевлаштуванні населення області. При виробництві продукції торік було зайнято 6,5 тисяч осіб, на 4% більше ніж у 2010р.

У минулому році фермерськими господарствами Миколаївщини вироблено 407,1 тис.т зерна, що складає близько 16% загальнообласного обсягу, 149,8 тис.т насіння соняшнику (24%), 18,7 тис.т ріпаку (21%), 3,8 тис.т картоплі (2%), 35,6 тис.т овочевої продукції (7%).

Тваринницька галузь, внаслідок недостатньої економічної зацікавленості товаровиробників, має у фермерів значно менший розвиток. Разом з тим, торік її окремі показники, порівняно з 2010р., покращилися.

За інформацією наданою відділом агропромислового розвитку Кривоозерської РДА станом на 01.01.2010 р. в смт Криве Озеро функціонує 13 сільськогосподарських підприємств різних форм власності, з яких:

  • фермерські господарства (ФГ) — 7;

  • приватні сільськогосподарські підприємства (ПСП) — 1;

  • товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) — 3;

  • приватні сільськогосподарсько — виробничі підприємства (ПСВП) — 1;

  • приватні орендні сільськогосподарські підприємства (ПОСП) — 1.

Як зазначено у законі, фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім’ї. Які і інші підприємства, фермерське господарство має статут, власне найменування штамп та печатку що засвідчує його статус юридичної особи.

Фермерство як вид підприємницької діяльності ґрунтується на таких принципах:

  • добровільність створення господарств;

  • самостійне формування програми діяльності, вільний вибір її видів, партнерів та форм взаємовідносин з ними;

  • право вільного найму працівників;

  • забезпечення та надійний захист права власності фермера на землю, засоби виробництва, вироблену продукцію;

  • вільне розпорядження доходом після внесення платежів, передбачених законом;

  • самостійне встановлення цін на вироблену продукцію відповідно до законодавства.

Селянське (фермерське) господарство є формою підприємництва громадян України, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою і реалізацією. Це форма організації сільськогосподарського виробництва громадян. Разом із колективними і державними сільськогосподарськими підприємствами воно, в умовах ринкових відносин має забезпечувати споживачів продовольством, продуктами харчування та сільськогосподарською сировиною. Селянське (фермерське) господарство це, як правило, сімейно-трудове об’єднання мешканців села, життя і побут яких пов’язаний з рільництвом, особистою працею, спрямованою на виробництво товарної маси продуктів харчування, продовольства і сировини та на одержання доходів, а отже й на забезпечення існування цього господарства та добробуту його членів.

Членами сільського (фермерського) господарства можуть бути подружжя, їх батьки, діти, які досягли 16 річного віку, та інші родичі, які об’єдналися для роботи в цьому господарстві. Членами селянського (фермерського) господарства не можуть бути особи, в тому числі родичі, які працюють у ньому за трудовим договором ( контрактом, угодою).

Селянське (фермерське) господарство може бути створено однією особою. Головою селянського (фермерського) господарства є його засновник або особа, яка є його правонаступником.

Селянське (фермерське) господарство в системі народногосподарського комплексу є рівноправною формою ведення господарства поряд з державними, колективними, орендними та іншими підприємствами і організаціями, господарськими товариствами.

Економічні переваги фермерських господарств сімейного типу пов’язані зі специфікою організації й управління виробництвом у цій формі господарювання. У зв’язку з цим виділимо наступні обставини:

1. поєднання в особі фермера функцій управлінця, виконавця робіт і (у більшій чи меншій мірі) власника є потужним мотиваційним фактором. Економічна самостійність і спрощений механізм привласнення результатів вкладеної праці сприяють формуванню реального господаря, який прагне отримати максимум вигоди на кожну одиницю вкладених коштів і праці; переваги господарств сімейного типу – в єдності інтересів членів сім’ї. Вони, наприклад, відносно легко можуть піти на скорочення фонду споживання, направивши кошти на виробничі цілі;

2. фермерські господарства в основному відзначаються мобільністю, що означає високу готовність фермерів брати участь у різноманітних проектах. Низька прибутковість сільськогосподарського виробництва стимулює фермерів до диверсифікації господарської діяльності, розвитку різних форм кооперації, гнучкості у співпраці з партнерами.

Є й чимало інших негативних чинників, пов’язаних з відсутністю довготривалих традицій фермерства та зі складною ситуацією, яка склалася у вітчизняному сільському господарстві. Серед них можна виділити:

  • незадовільне забезпечення фермерських господарств технікою;

  • відсутність джерел фінансування розвитку фермерських господарств;

  • недостатній рівень професійної кваліфікації багатьох фермерів.

РОЗДІЛ 3. Розвиток і економічна ефективність використання ресурсного потенціал

Розглянемо забезпеченість господарства виробничими ресурсами, та ефективність їх використання (табл. 3.1).

Таблиця 3.1

Забезпеченість ФГ «Злагода» виробничими ресурсами

та ефективність їх використання

Показники

2010р.

2011р.

2012 р.

2012 р. в %

2010

2011

Припадає на одного середньорічного працівника, зайнятого в с/г виробництві:

- с/г угідь, га

- основних виробничих фондів с/г призначення, тис.грн.

- енергетичних потужностей, к.с.

41,1

122,6

41,1

123,4

62,9

187,8

153,0

153,2

153,0

152,2

Припадає на 100 га с/г угідь:

- основних виробничих фондів с/г призначення, тис.грн.

- затрат праці, тис.люд.-год.

- енергетичних потужностей, к.с.

298,2

6,3

300,1

6,3

298,3

4,1

100,0

65,1

99,4

65,1

Одержано на 100 га с/г угідь, тис.грн.:

- валової продукції сільського господарства (в порівняних цінах 2000 р.)

- товарної продукції

- прибутку

469,4

4,2

158,8

461,3

4,3

150,4

347,4

3,8

49,0

74,0

90,5

30,9

75,3

88,4

32,6

Одержано на одного працівника, зайнятого в с/г виробництві, тис.грн.

- валової продукції сільського господарства (в порівнянних цінах 2000 р.)

- товарної продукції

- прибутку

193,0

173,5

65,3

189,7

178,1

61,8

218,7

238,6

30,8

113,3

137,5

47,2

115,3

134,0

49,8

Фондовіддача, грн./грн.

1,6

1,5

1,2

75,0

80,0

Рівень рентабельності, %

58,7

53,2

14,8

-43,9 в.п.

-38,4 в.п.

Норма прибутку, %

Аналізуючи забезпеченість господарства ресурсами,можна відмітити тенденцію зменшення показників. Позитивну відмітку мають лише такі показники як: кількість с/г угідь що припадають на одного працівника, яка у 2012 році порівняно з 2011 та 2010 збільшилась на 53,0%, та основні виробничі фонди с/г призначення ,які зросли у 2012 році порівняно з 2011 на 52,2%, а з 2010 на 53,2%. Також збільшилась кількість валової продукції с/г в розрахунку на одного працівника у 2012 році порівняно з 2011 та 2011 роками відповідно на 15,3 та 13,3%, та товарна продукція яка аналогічно зросла на 34,0 % і 37,5%.

У 2012 році зменшилась кількість основних виробничих фондів с/г призначення в розрахунку на 100 га с/г угідь, порівняно з 2011 роком на 0,6%, у порівняні з 2010 роком,залишилась незмінною, зменшилась і кількість затрат праці на 100 га с/г угідь, Тенденція спостерігається також в кількості валової продукції в розрахунку на 100 га с/г угідь, яка у 2012 році порівняно з 2011 та 2010 зменшилась відповідно на 24,7% та 26,0% ; товарної продукції на 100 га с/г угідь, що зменшилась у порівнянні з 2011 та 2010 відповідно на 9,5 та 11,6%.

Значно зменшився прибуток. Так у розрахунку на 100 га с/г угідь у 2012 році порівняно з 2011 він зменшився на 64,7%, а з 2010 на 69,1%, а у розрахунку на одного працівника відповідно ж на 50,2 та 52,8%. Негативне значення має і фондовіддача яка у порівняні з 2011-2010 роками зменшилась на 20% та 25%. Загалом незважаючи на позитивні показники, можна зробити висновок що ФГ «Злагода» є збитковим господарством, оскільки рівень рентабельності у 2012 році порівняно з 2011 роком зменшився на 38,4 в.п., а з 2010 роком на 43,9 в.п.

Ресурсний потенціал — це сукупність природних та техногенних матеріальних елементів, які можуть бути використані людиною для своєї життєдіяльності і залучені в процес праці для виробництва різних матеріальних благ та споживчих вартостей. До ресурсного потенціалу аграрних підприємств відносять земельні ресурси, виробничі фонди та трудові ресурси.

Для визначення ефективності використання земельних ресурсів необхідно привести показники розміру та структури сільськогосподарських угідь, рівень їх використання, структуру посівних площ сільськогосподарських культур .

Таблиця 3.2

Розмір та структура посівних площ в фермерському господарстві «Злагода»

Культури

2010 р.

2011 р.

2012 р.

В середньому

Га

%

га

%

га

%

га

%

Зернові і зернобобові — всього в т.ч.

озима пшениця

озимий ячмінь

кукурудза

Горох

Інші зернові та зернобобові

547,0

390,0

157,0

65,0

123,0

53,5

38,2

15,4

6,4

12,0

530,0

380,0

150,0

50,0

125,0

53,4

38,3

15,1

5,0

12,6

501,0

325,0

176,0

90,0

147,0

100,0

46,8

30,4

16,4

8,4

13,7

9,3

526,0

365,0

161,0

30,0

87,3

116,0

51,2

35,5

15,7

2,9

8,5

11,3

Соняшник

Соя

Ріпак озимий

111,0

115,0

61,0

10,9

11,3

6,0

110,0

117,0

60,0

11,1

11,8

6,0

114,0

117,99

10,7

11,0

111,7

116,7

40,3

10,9

11,3

3,9

Всього посівів

1022,0

100,0

992,0

100,0

1069,99

100,0

1028,0

100,0

Аналізуючи дані таблиці,можна зробити наступний висновок, що найбільшу посівну площу в ФГ «Злагода» займають зернові та зернобобові,що свідчить про зернову спеціалізацію господарства. Так в середньому за три роки, найбільшу площу займають озима пшениця 35,5%, та озимий ячмінь 15,7%, також посередню площу займає вирощування інших зернобобових—11,3% Господарство спрямовує свою діяльність і на інтенсивне вирощування технічних культур, оскільки вони займають 2 місце у господарстві. Значне місце займають соя 11,3% та соняшник 10,9% . Також господарство вирощує горох, який займає 8,5% площі , та ріпак озимий і кукурудзу, які відповідно займають 3,9% та 2,9.ч

Оскільки ФГ «Злагода» є малим підприємством, то різноманіття земельних ресурсів у нього невелике. Розмір та структуру сільськогосподарських угідь господарства наведено в табл. 3.3.

Таблиця 3.3

Розмір та структура сільськогосподарських угідь в ФГ «Злагода»

Види угідь

2010 р.

2011 р.

2012 р.

В середньому

Га

%

га

%

га

%

га

%

Загальна земельна площа

1068,99

1068,99

1069,99

1069,32

В т.ч. сільськогосподарських угідь

1068,99

100,0

1068,99

100,0

1069,99

100,0

1069,32

100,0

З них

-рілля

1068,99

100,0

1068,99

100,0

1069,99

100,0

1069,32

100,0

Рівень інтенсивності використання земельних ресурсів можливо розглянути за допомогою наступних показників:

  • коефіцієнт господарського використання землі, який розраховується діленням площі сільськогосподарських угідь на всю земельну площу господарства;

  • коефіцієнт розорюваності, що визначається діленням площі землі в обробітку (рілля + багаторічні культурні насадження) на площу сільськогосподарських угідь;

  • коефіцієнт використання ріллі, як відношення площі посівів до площі ріллі;

  • коефіцієнт меліорації розраховується діленням площі меліорованих земель на площу сільськогосподарських угідь;

  • питома вага інтенсивних культур (кукурудза на зерно, соняшник, цукрові буряки, овочі) у загальній посівній площі досліджуваного господарства;

  • коефіцієнт повторного використання землі, який визначається діленням суми посівної площі і площі повторних посівів на посівну площу господарства

Таблиця 3.4

Рівень використання земельних ресурсів в ФГ «Злагода»

Показники

2010 р.

2011 р.

2012 р.

У середньому по господарствах району у звітному році

Коефіцієнт господарського використання землі

1,0

1,0

1,0

Коефіцієнт розорюваності

1,0

1,0

1,0

Коефіцієнт використання ріллі

1,1

1,1

1,0

Коефіцієнт меліорації

Питома вага інтенсивних культур

287,0

287,0

231,0

Коефіцієнт повторного використання землі

Про економічну ефективність використання землі свідчить система натуральних і вартісних показників.

До натуральних показників відносять: урожайність сільськогосподарських культур; виробництво окремих видів рослинницької і тваринницької продукції на 100 га відповідних земельних угідь (молоко і м`ясо всіх видів, вовни на 100 га сільськогосподарських угідь, свинини і зерна – на ріллю, продукції птахівництва – на площу посіву зернових).Так як господарство «Злагода» спрямовує свою діяльність лише на виробництво продукції рослинництва, то детальніше розглянемо динаміку врожайності сільськогосподарських культур.(табл.3.5)

Таблиця 3.5