Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЁТ О ПРАКТИКЕ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
327.17 Кб
Скачать

Салат із моркви, зеленого горошку та яблук

Інгредієнти: 300 г моркви, 150 г зеленого консервованого горошку, 100 г яблук, майонез, цукор, сіль.

Приготування: зварену моркву та свіжі, очищені від шкірки та насіння, яблука нарізати кубиками. До них додати зелений горошок, сіль, цукор за смаком і майонез. Добре розмішати, викласти в тарілку та пригладити. Прикрасити нарізаними морквою та яблуками.

Технологія приготування страв з грибів

Гриби в сметані по-смоленському.Приготування

Зніміть шкірку з 1 повної тарілки білих і червоних грибів, наріжте скибками, перемойте, обваляйте в борошні, складіть у глибоку сковорідку з кришкою або сотейник, тушкуйте, поки гриби не пустять сік. Злийте сік, в гриби додайте 50 г масла, просмажений на олії цибулю (1 цибулина), петрушку, сіль, червоний перець, лавровий лист, 3 - 4 зерна кардамону і 2-3 зерна чорного перцю, підсмажте. Потім додайте 2-3 склянки бульйону, 1 склянка сметани, тушкуйте, поки соус не загусне. Перекладіть в блюдо, посипте зеленню. Кращого способу приготування свіжих грибів немає, так як тут зберігається вся принадність смаку грибів.

Карп, запечений з грибами інгредієнти.Приготування

Карпа очистити від луски і нутрощів. Зрізати філе, покласти на змащене маслом металеве блюдо і запекти в духовці, але не до повної готовності. Гриби очистити від шкірки, добре промити, нарізати досить великими скибочками, покласти в каструльку, додати нарізаний кружками цибуля, сіль, перець, 1/4 склянки води і тушкувати до повної готовності. Рибу покрити грибами, залити посоленной сметаною, змішаною з борошном, густо посипати сиром, натертим на рідкісній терці і змішаним з сухарями. Збризкати розтопленим маслом і запекти в духовці до утворення золотистої скоринки. Подавати в гарячому вигляді на тому ж блюді.

Зрази з риби і грибів під соусом.Приготування

Звільнити філе риби від кісток і, тримаючи ніж навскіс, нарізати невеликими довгастими шматками (починати різати філе треба від широкої частини поперек волокон). Кожен скибочку відбити на мокрій дошці, несильно вдаряючи сапкою, щоб не розривати волокна м'яса. Приготовлені зрази покласти в глибоку сковорідку загорнутою стороною вниз, влити трохи рибного бульйону, звареного з голови і кісток, закрити кришкою і тушкувати на невеликому вогні до готовності. Скласти зрази в порцелянову миску, залити соусом і подавати.Приготування грибного фаршу. Дрібно нарубані шампіньйони підсмажити в олії разом з дрібно нарубаною зеленню петрушки і рубаним луком. заліть рибним бульйоном, звареним з голови і кісток риби, прокип'ятити. Додати біле вино і вершки, прокип'ятити на пару, щоб соус трохи загус. В окремій каструльці розтерти 1 ст. ложку масла, втерти в неї по одному3 жовтки, поступово влити туди ж приготовлений соус, поставити на пару і проварити до густоти сметани, додати лимонний сік за смаком.

6.2 Запечені страви з овочів та грибів

Страви з запечених овочів

Картопляна запіканка

Викладають на лист, змащений маслом. Посипають сухарями, викладають половину картопляної маси шаром 2 см, на неї кладуть фарш, розподіляють рівним шаром. Зверху закривають іншою половиною картопляної маси, поверхню вирівнюють, змащують сметаною, роблять малюнок і запікають.

Для фаршу: сушені гриби варять, дрібно подрібнюють, з'єднують з пасеровані ріпчастою цибулею, вареними рубаними яйцями, кладуть сіль, перець, зелень петрушки або кропу і перемішують.

запіканку можна приготувати без фаршу з однієї картопляної маси. При відпустці запіканку ріжуть на порції, кладуть на тарілку або порційне блюдо, поливають вершковим маслом або підливають соуси томатний, грибний, сметанний. Сметану подають окремо.

Голубці овочеві

Підготовлені напівфабрикати голубців, укладають на розігрітий з жиром лист, обсмажують, заливають соусом сметанним або сметанним з томатним і запікають у духовці.

Для фаршу: морква і цибуля шинкують соломкою, пасеруйте, з'єднують з вареним рисом, вареними дрібно рубаними грибами, додають сіль, перець, зелень петрушки і перемішують, можна покласти яйця.

При відпустці голубці кладуть на тарілку або порційне блюдо по дві штуки. Поливають соусом, в якому їх запікають.

Капуста свіжа 190, гриби білі свіжі 53 або гриби сушені 10, морква 28, цибуля ріпчаста 36, крупа рисова 11, зелень петрушки 3, маргарин 15, соус 100. Вихід: 250.

Перець фарширований

Перший спосіб

Моркву і ріпчасту цибулю нарізують соломкою, пасеруйте, додають свіжі помідори або томатне пюре і пасеруйте разом. Потім з'єднують з відварним рисом, кладуть сіль, перець, зелень петрушки і перемішують. Підготовлений перець наповнюють фаршем, укладають на лист, заливають соусом молочним або сметанним або сметаною з томатним соусом і запікають у духовці до готовності. При відпуску поливають соусом, в якому запікали.

З'єднують з вареним рисом, вареними дрібно рубаними грибами, додають сіль, перець,

Другий спосіб

Моркву і ріпчасту цибулю нарізують соломкою, наприкінці пасирування кладуть томатне пюре, пасеруйте разом, вливають оцет, кладуть сіль, цукор, доводять до кипіння. Підготовлений для фаршировані перець наповнюють фаршем, укладають у сотейник або на лист, наливають трохи бульйону і припускають або запікають.

При відпустці перець кладуть на тарілку або порційне блюдо, поливають соком, що залишилися після пріпусканія. Фарширований перець, приготовлений на рослинній олії, подають гарячим або холодним.

 

Приготування запіканок

Сирна запіканка - блюдо для сніданку або вечері. Запіканка з сиру підходить як для дитячого, так і для дієтичного харчування. Основу запіканки складає сир. Перед приготуванням сир необхідно протерти через сито, а ще краще збити за допомогою вінчика або блендера. Процес приготування сирної запіканки має бути наступним. Спочатку збиваємо яйця, причому жовтки і білки збиваємо окремо. Потім додаємо цукрову пудру або цукор і попередньо подрібнений сир. Додавати сир потрібно поступово. Муки або манної крупи в запіканці повинно бути небагато (2-3столових ложки). Інакше запіканка втратить свою ніжність. Родзинки, горіхи, фрукти додаються в тісто останніми.

  Сирна запіканка може бути як солодкою, так і з пікантним смаком. Наприклад з часником, пряними травами або навіть з м'ясним фаршем і рибою. Що ж стосується фруктів, то для сирної запіканки ідеально підходять груші, персики, яблука, абрикоси. А ось цитрусові в сирну запіканку додавати не варто. Варто також пам'ятати, що перед тим, як додати в запіканку фрукти, їх необхідно бланшувати в маслі, щоб прибрати надлишки вологи. Інакше замість запіканки вийде сирно-фруктовий суп.

  Ще одним важливим моментом приготування сирної запіканки є підбір форми для запікання. Адже, саме від величини, залежать пропорції необхідних для запіканки інгредієнтів. Якщо ви берете невелику кількість інгредієнтів, то і форму краще підібрати невеликого діаметру. В іншому випадку запіканка може перетворитися в сирний млинець. Так як запіканка в процесі випікання піднімається, заповнювати форму краще на 2 / 3. Оптимальна температура запікання складає 180 градусів

Технологія приготування манної запіканки

  1. Залийте манку теплою (приблизно 33-35 градусів) водою так, щоб рівень води був вище рівня крупи приблизно на 1 палець. Залиште манку набухати на 2 години.

  2. Поки манка набухає, протріть через сито сир. Ця процедура зробить запіканку більш повітряної. Якщо зовсім лінь возитися з ситом, можна розім'яти сир толкушкой.

  3. Після того як сир розім'ятий, всипте в нього цукор (звичайний і ванільний), сіль і ретельно розітріть суміш.

  4. Злегка збийте виделкою яйце і влийте його в сирно-цукрову суміш. Потім додайте в неї набряклу манку (залишки рідини, не вбереться в крупу, потрібно злити) і соду, гашене окропом. Гасити соду просто: покладіть в чашку потрібну кількість соди, влийте 1 чайну ложечку крутого окропу і дочекайтеся закінчення реакції. Гашене сода готова. Вона додасть запіканці м'якість і пишність.

  5. Очистіть яблука від сердцевінок і шкірки, наріжте тоненькими смужками - «соломкою». Потім вмішайте їх у тісто для запіканки. До речі, якщо ви не любите яблука - можете замінити їх запареними сухофруктами (курага, родзинки, кумкват) або навіть звичайної морквою.

  6. Розігрійте духовку до 180-200 градусів. Викладіть запіканку в змащену маслом або застелену пекарської папером форму та надішліть її в піч. Час випікання - 50-60 хвилин. Через 20-30 хвилин після початку випічки дістаньте запіканку з духовки і змастіть її верх сметаною. Сметана утворює на поверхні виробу золотисту скориночку. Після цього поверніть в піч запіканку і випікайте ще півгодини.

  7. Готову запіканку припорошити цукровою пудрою, наріжте і подайте до столу теплою. Кожен шматочок можна полити сиропом, варенням, медом, солодким соусом, згущеним молоком або просто сметаною. Творожно-манна запіканка - чудове легке блюдо, яке ідеально підходить до сніданку або вечері.

6.3. Каші. Вироби з каш. Страви з макаронних виробів та бобових

Каші - корисний і різноманітний гарнір. Також каші можуть бути основною стравою, якщо знати як їх приготувати. При всій простоті приготування, не кожна починаюча господиня знає, як правильно зварити ту чи іншу кашу - все "на око". Тому бувають вдалі і невдалі варіанти.

Пропорції крупи і рідини залежать від того, наскільки густу кашу ви хочете зварити Пшенична крупа буває декількох видів. Просте очищене і роздроблене зерно варять так само, як перлову крупу - в пропорції 1:3, - і не менше 50 хв .. Їх просто замочують в окропі. Приготування кускуса - крихітних кульок, згорнутих з пшеничного борошна, теж не займе багато часу. Його заливають киплячою водою, додають масло і залишають під кришкою на 5-7 хв. Рис один з найпопулярніших у нас продуктів. Рис варять, взявши на 1 частину крупи 2 частини води або молока. Гречана ядриця - при разваривании трохи збільшується в розмірі, залишаючись при цьому розсипчастою. Ядрицю додають в киплячу, трохи підсолену воду. При цьому на 1 частину крупи потрібно 2 частини води. У каструлю з крупою додають 1 ст. л. рослинного або вершкового масла

Технологія приготування котлети із гречаної каші

Гречку відварюємо у воді без масла, Остуджуємо. Цибулю і часник чистимо, подрібнюємо в блендері (або трьом на тертку). Всі інгредієнти змішуємо в однорідний фарш. Якщо фарш розсипається в руках, можна додати ще одне яйце. Маса повинна бути пластичною, але не рідкою. Ліпимо круглі котлети. Обвалюють їх в панірувальних сухарях. Обсмажуємо на середньому вогні в рослинній олії до готовності. Під час смаження перевертати гречаники треба дуже акуратно, вони ніжні, можуть розвалитися. Тому краще для перевертання дочекатися моменту, коли хорошенечко зготується і схопиться низ котлеток. Вобщем, смажимо до конкретної скориночки і лише тоді перевертаємо на інший бік.

Технологія приготуваня котлети із каші кус-кус

Зварити 2ст.каши кус-кус в підсоленій воді. Трохи остудити і додати в кашу. Дрібно порізані червону паприку, часник, яйце сире, борошно, сир тертий на смак .. Все добре перемішати. Руки змочувати у воді, щоб каша не прилипала, коли робити форму котлет. Обсмажити на рослинних олії з двох старон.

Подовать з соусам будь-яким. У моєму випадку я подовав з оджареним картоплі і білим соусам.

Технологія приготування страв із макаронних виробів.