Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готові шпори.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
403.25 Кб
Скачать

Вплив різних елементів на зварюваність сталей

Зварюваністю називаються здатність металів утворювати при встановленій технології зварювання зварне з'єднання, метал шва якого мав би механічні властивості, близькі до основного металу. При визначенні поняття зварюваності розрізняють металургійну і технологічну зварюваність. Металургійна зварюваність визначається процесами, що протікають в зоні сплавлення деталей, що зварюються, в результаті яких утворюється нероз'ємне зварне з'єднання. На кордоні дотику деталей, що з'єднуються відбуваються фізико-хімічні процеси, перебіг яких визначається властивостями з'єднуються металів. Однорідні метали (одного хі-чеського складу) мають однакову металургійної зварюваністю. Зварювання різнорідних металів може не відбутися, тому що властивості таких металів іноді не в змозі забезпечити протікання необхідних фізико-хімічних процесів у зоні сплавлення, тому ці метали не мають металургійної зварюваністю. Під технологічної зварюваністю розуміється можливість отримання зварного з'єднання, що визначається видом зварювання. При різних видах зварювання відбувається окислення компонентів сплавів. У сталі, наприклад, вигоряє вуглець, кремній, марганець, окислюється залізо. У зв'язку з цим у визначення технологічної зварюваності входить у визначення хімічного складу, структури і властивостей металу шва в залежності від виду зварювання, оцінка структури і механічних властивостей околошовной зони, схильності сталі до утворення тріщин, оцінка одержуваного при зварюванні зварного з'єднання. Технологічна зварюваність встановлює оптимальні режими і способи зварювання, технологічну послідовність виконання зварювальних робіт, що забезпечують отримання необхідного зварного з'єднання. Про зварюваність сталі відомого хімічного складу судять по еквівалентному змістом вуглецю. Для цього кожен легуючий елемент оцінюють з точки зору його впливу на твердість (закаліваемость) сталі в порівнянні з впливом вуглецю. Еквівалентна вміст вуглецю,%, може бути визначено з виразу:

ЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ

Загальні відомості про тоехнологічні трубопроводи

До технологічних трубопроводів відносяться трубопроводи в межах промислових підприємств, по яких транспортується сировина, напівфабрикати та готові продукти, пар, вода, пальне, реагенти та інші речовини, що забезпечують ведення технологічного процесу і експлуатацію устаткування, а також міжзаводські трубопроводи, що знаходяться на балансі підприємства. Вони призначені для транспортування газоподібних, пароподібних і рідких середовищ в діапазоні від залишкового тиску (вакуум) 0,001 МПа до умовного тиску 320 МПа і робочих температур від мінус 196 до плюс 700 ° С на хімічних, нафтохімічних, нафтопереробних, газопереробних, хіміко-фармацевтичних, целюлозно-паперових, мікробіологічних, коксохімічних, нафто-і газодобувних підприємствах. В залежності від робочого тиску технологічні трубопроводи, поділяються на технологічні трубопроводи низького тиску з умовним тиском до 10 МПа включно і технологічні трубопроводи високого тиску з умовним тиском понад 10 МПа до 320 МПа.

Всі трубопроводи з тиском до 10 МПа (включно) залежно від класу небезпеки транспортованої речовини поділяються на групи (А, Б, В) і залежно від робочих параметрів середовища (тиску і температури) на п'ять категорій (I, II, III, IV, V).

Категорії трубопроводів визначають сукупність технічних вимог, висунутих до конструкції, монтажу та об’му контролю трубопроводів