Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готові шпори.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
403.25 Кб
Скачать

Техніка напівавтоматичного зварювання

Зварювальник направляє сопло пальника в зону передбачуваної зварювання (відстань до виробу повинно бути 10-20 мм) і вказівним пальцем натискає на клавішу мікроперемикача.

Спрацьовує система управління, яка подає напругу на зварювальний дріт, відкриває подачу захисного газу і включає подаючий механізм. Електродний дріт, вже знаходиться під напругою, стосується вироби; відбувається електроїськрової розряд, який потім переходить в дугу. Зварювальник, формуючи шов, здійснює коливальні рухи пальником; для закінчення зварювання йому досить просто відпустити клавішу мікроперемикача. Зварювальні напівавтоматичні пальники розрізняються по потужності. Для зварювання тонколистових конструкцій товщиною до 8-10 мм на струмах до 250-350 А застосовують пальники з природним охолодженням. Для напівавтоматичного зварювання на токах 350-500 А використовують пальники з примусовим водяним охолодженням. У цьому випадку всередині шланга проходять гнучкі поліхлорвінілові трубки, а джерело живлення комплектується компактної водоохолоджувальні системою з насосом.

При виборі зварювального обладнання дуже важливо чітко уявляти, які товщини, якого металу будуть зварюватися і який протяжності шви для цього будуть потрібні. Крім того, важливо розуміти, в яких умовах зварювальний техніка буде експлуатуватися. Наприклад, якщо це буде холодне чи погано опалювальне приміщення, то щоб уникнути замерзання захисного газу на виході з редуктора слід заздалегідь придбати спеціальний пристрій (газоподогреватель), надягають на газовий редуктор і забезпечує підігрів газу.

Технологія зварювання пластмасових трубопроводів стиковим методом

Принцип стикового зварювання полягає у підготовці торців труби до подальшого їх розігріву заданої температури і безпосереднього з'єднання розігрітих торців поліетиленової труби. Процес зварювання відбувається згідно режимам зварювання, в яких вказані параметри необхідні для зварювання певної труби (залежно від діаметру, матеріалу з якого виготовлена ​​поліетиленова труба і співвідношення SDR). Великий вплив на зварювання у стик грає температура нагрівального елемента і температура навколишнього середовища. Ці величини взаємозалежні. Через це до нагрівального елементу висуваються жорсткі вимоги: нагрівальне дзеркало не повинно змінювати свою задану температуру від зміни температури навколишнього середовища, в іншому випадку на якісний стик можна не розраховувати. Також на якість стику впливає і людський фактор. Для мінімізації впливу людини під час зварювального процесу, існують апарати з автоматичним (комп'ютерним) контролем. Такий контроль дозволяє підвищити надійність стику. В основі стикового зварювання лежить хімічний процес - при нагріванні торців труби молекули приходять у збуджений стан, який в подальшому при охолодженні переходить у стан з'єднання молекул між собою, що призводить до з'єднання поліетиленової труби між собою. Схематично зварювання можна представити у вигляді графіку, що показує стадії технологічного процесу зварювання.