Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готові шпори.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
403.25 Кб
Скачать

Особливості зварювання під шаром флюсу

Автоматичне і напівавтоматичне зварювання під шаром флюсу є високопродуктивним зварювальним процесом при виготовленні технологічних трубопроводів. При зварюванні під флюсом зварювальний дуга горить між електродним дротом і зварюваних виробом під шаром сипкого матеріалу - флюсом. Флюс в основному відіграє таку ж роль, як і покриття електрода при ручному дугового зварюванні і, крім того, закриває дугу, внаслідок чого при цій зварюванні не потрібно захищати очі спеціальними стеклами.

Зварювання під флюсом здійснюють за допомогою зварювального головки. Напівавтоматичне зварювання відрізняється від автоматичного тим, що зварювальну головку переміщують вздовж шва вручну.

Підготовляють кромки зварювальних труб і деталей і збирають їх для автоматичного і напівавтоматичного зварювання більш ретельно, ніж для ручного. Глибокий провар і рідкотекучість розплавленого металу вимагають витримувати при складанні однакові розміри зазорів і розробок фасок, що забезпечує отримання високої якості зварних швів і високу продуктивність процесу.

Продуктивність автоматичного і напівавтоматичного зварювання під шаром флюсу в 2-5 разів вище в порівнянні з ручним і досягається за рахунок збільшення щільності струму, збільшення швидкості зварювання та підвищення коефіцієнта наплавлення.

Експлуатаційні переваги полягають у повній або частковій автоматизації процесу зварювання і, як наслідок, поліпшення умов праці зварника.

При автоматичному і напівавтоматичному зварюванні труб з маловуглецевої і низьколегованої сталі застосовують плавлені флюси АН-348А, ОСЦ-45, ФЦ-9, а з високолегованої сталі аустенітного класу флюс ФЦЛ-2. Неплавкі керамічні флюси К-2 і КВС-19 застосовують для зварювання легованих і вуглецевих сталей.

Для зварювання під флюсом сталевих труб в основному використовують калібрований холоднотягнутий зварювальний дріт круглого перерізу. Зварювальний дріт виготовляють діаметром від 0,3 до 12 мм із сталі різного хімічного складу. Найбільш часто застосовують дріт діаметром від 0,8 до 5 мм.

Для зварювання труб з маловуглецевої і низьколегованої сталі застосовують зварювальний дріт Св-08, Св-08ГА, Св-20Г2 та ін. Для зварювання труб з легованої і високолегованої сталі використовують зварювальний дріт з сталей тих же класів

Особливості зварювання трубопроводів з нержа-вуйки

Зварювання нержавіючої сталі Зварні конструкції з нержавіючої сталі Зварні вироби з нержавіючої сталі.

При зварюванні нержавіючої сталі слід враховувати наступні відмінності його фізичних властивостей від властивостей вуглецевого прокату: приділений електричний опір приблизно в шість разів більше, точка плавлення приблизно на 100С нижче, теплопровідність становить близько однієї третини від відповідного показника вуглецевого прокату. Коефіцієнт теплового розширення по довжині приблизно на 50% більше.

На практиці зварювання нержавіючої сталі можна виконувати за допомогою будь-яких методів зварювання:

Ручне дугове зварювання нержавіючої сталі зазвичай пріменяеться при товщині матеріалу більше 1,5 мм. - Дугове зварювання вольфрамовим електродом в інертному газі (TIG). Для зварювання тонких листів та труб використовується дугове зварювання нержавіючої сталі, що плавиться в інертному газі (зварювання в середовищі активних газів (MIG/MAG) відрізняється високою продуктивністю).

Імпульсна дугове зварювання плавким електродом в інертному газі (для листів товщиною 0,8 мм., Зварювання короткої дугою електродом, що плавиться в інертному газі, для листів товщиною менше 0,8-3,0 мм зварювання дугою із струменевим перенесенням металу, що плавиться електродом в інертному газі, для листів товщиною більше 3,0 мм. Плазмова зварювання нержавіючої сталі може застосовуватися для широкого діапазону товщини і в наш час застосовується все більш широко).

Дугове зварювання нержавіючої сталі під флюсом для матеріалів завтовшки більше 10 мм. Зварювання опору точкова і роликовий зварювання тонких листів. Лазерне зварювання, високочастотна зварювання і т.д.

У сучасному світі зварювання нержавіючої сталі дозволяє виготовляти такі складні вироби, як:

Поручні з нержавіючої сталі (Поруччя - найважливіша частина сходів, яка володіє функціональними та декоративними властивостями. Добре і зі смаком зроблені поруччя можуть якісно змінити зовнішній вигляд всього приміщення, в якому встановлюється сходи.),

Конструкції з нержавіючої сталі (Надійність зварних конструкцій з нержавіючої сталі, вище ніж з інших матеріалів. Їх вигляд не змінюється на протязі десятків років. Конструкції з нержавіючої сталі мають більш високі жароміцні властивості, ніж з інших сталей.),

Нержавіючі баки (Нержавіючі баки - це ємності з нержавіючої сталі самого різного призначення. Нержавіючі баки володіють всіма достоїнствами матеріалу. Асортимент форм нержавіючих баків також дуже широкий.),

Нержавіючі вішалки (Сьогодні вже не можна собі уявити сучасний інтер'єр магазину без даного виду торгового устаткування. Стильні та зручні Вішала з нержавіючої сталі стануть просто незамінні у вашому бутіку.),

Виробництво харчового і торгового устаткування з нержавіючої сталі для кафе, магазинів і т.д. (Деяка харчове та торгівельне обладнання в ресторанах, їдальнях, пекарнях, магазинах, кафе обов'язково повинно бути виконане з нержавіючої сталі.).