Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзмен Інформатика.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
76.44 Кб
Скачать

21) Електронні таблиці Форматування даних у клітинках та діапазонах клітинок, авто заповнення клітинок даними. Абсолютні, відносні, і мішані адреси.

Дані введені до комірок повинні мати певний формат. Під форматом комірок у Excel розуміється дуже великий набір параметрів. Одні параметри задають спосіб відображення вмісту комірки. Інші визначають формат самої комірки. До параметрів форматування в Excel належить також формат даних: числовий, текстовий, грошовий, дата тощо.

Опишемо коротко основні формати даних передбачені в Excel.

Числа

Для зображення чисел у програмі Excel існує ряд форматів. Переглянути ці формати можна скориставшись пунктом меню Формат – Ячейки, та у діалоговому вікні, що з’явиться перейти на вкладку «Число».

Коли вводяться дані до комірки використовується загальний числовий формат. Але можна також використовувати вбудовані числові формати. Ці формати розділяються в Excel на категорії: грошовий, фінансовий, дата, час, процентний, текстовий і експоненціальний. Логічні значення

Логічними значеннями є ІСТИНА та ХИБНІСТЬ. Ці значення можна вводити до комірок безпосередньо з клавіатури, а можна скористатись відповідними вбудованими функціями. В комірці слова ІСТИНА та ХИБНІСТЬ розташовуються за замовчуванням по центру.

Текст

Для програми Excel ознакою тексту є наявність у записі пробілів або нецифрових символів. Наприклад такі записи інтерпретуються як текст: ПР1401. 124ав, 54-3, 5675 45. За замовчуванням текст у комірці вирівнюється по лівому краю. Текст, що набирається в процесі введення до комірки, можна переглянути в рядку формул або в самій комірці.

Дата і час

У Excel можуть оброблятись дані, що відповідають даті і часу доби. Дати і час у Excel є числами причому їх зображення залежить від числового формату призначеного комірці.

В MS Excel існує такий засіб як автозаповнення. Він забезпечує заповнення комірок даними з визначених послідовностей які передбачені в Excel. Такими послідовностями можуть бути дні тижня, назви місяців, прогресії. Для того щоб скористатись автозаповненням, необхідно виділити комірку (або діапазон комірок) з даними, навести вказівник миші на правий нижній кут комірки (виділеного діапазону) та протягнути його по стовпцях чи по рядках які будуть автоматично заповнені значеннями. Для додаткових опцій слід протягувати вказівник натиснувши праву клавішу миші. В цьому випадку з’явиться контекстне меню із вибором автозаповнення.

Як було сказано раніше формула в Excel може містити посилання на комірки та діапазони комірок. В Excel посилання діляться на відносні, абсолютні та мішані.

Відносні посилання

Наприклад, якщо ви записали до комірки А3 формулу =А1+А2 і скопіювали цю формулу до комірки В5, то в цій комірці одержите формулу =В3+В4. При використанні відносних посилань дана первинна формула є опцією, при якій потрібно обчислити суму двох комірок, розташованих вище. Програма Excel використовує відносні посилання за замовчуванням.

Абсолютні посилання

Бувають можливі варіанти, коли зміна адреси в посиланнях на комірку небажана, наприклад якщо до комірки записано постійний коефіцієнт, що застосовується у формулах. В цьому випадку використовуються абсолютні посилання, що не змінюються під час копіювання формули. Абсолютні посилання відрізняються від відносних наявністю знака $. Формула =$A$1+$A$2, не буде змінюватись під час копіювання чи переміщення до іншої комірки. При цьому знаки $ в адресі комірки використовуються біля назви стовпця і назви рядка. Для того щоб утворити абсолютне посилання необхідно в рядку формул виділити посиолння на комірку та натиснути клавішу F4.

Мішані посилання

В абсолютних посиланнях ми використовували знак $ біля назви рядка та назви стовпця в адресі комірки. В мішаних посиланнях знак $ може використовуватись тільки біля назви стовпця (напиклад $A1 для абсолютного посилання по стовпцях), або біля назви рядка (наприклад A$1 для аболютного посилання по рядках).