Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзмен Інформатика.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
76.44 Кб
Скачать

19)Інформаційні технології Використання електронних посібників, словників і програм перекладачів.

Інтернет – ресурси допомагають реалізувати

особисто-орієнтований підхід у навчанні, забезпечують індивідуалізацію і

диференціацію навчання з урахуванням здібностей дітей, їхнього рівня

навченості, схильностей.

Електронні книги можуть розповсюджуватися у файлах різних форматів, зокрема:

простий текст (plain text).

текстові з оформленнням — HTML, відкритий формат електронних книг (OPF FlipBook), OpenDocument, SGML, XML, FictionBook (.fb2), TeX, PDF, HTMLHelp (.chm), Microsoft (.lit), eReader, PostScript (.ps, .eps), ExeBook, Mobipocket (.prc) та ін.;

графічні растрові — TIFF, JPEG, DjVu и т. п.;

мультимедіа книги — SWF, EXE, мультимедіа книга і т. ін.;

Файли деяких форматів (OpenDocument, PostScript, PDF, MS Word DOC та ін.) окрім тексту можуть містити і растрові або векторні зображення.

Файли сучасних електронних книг мультимедіа книга окрім тексту містять декілька каналів сприйняття: звуково-музичний, зображально-динамічний (фотографії і галереї) та інтерактивно-ментальний.

Електрóнний словн́ик — комп'ютерна база даних, що містить особливим чином закодовані словникові статті, що дозволяють здійснювати швидкий пошук потрібних слів, часто з урахуванням морфологічних форм і з можливістю пошуку поєднань слів (прикладів вживання), а також з можливістю зміни напряму перекладу (наприклад, українсько-російський або російсько-український).

Програми перекладачі (АП, англ. Computer-Aided Translation (CAT)) — переклад текстів на комп'ютері з використанням комп'ютерних технологій. Від машинного перекладу (МП) він відрізняється тим, що весь процес перекладу здійснюється людиною, комп'ютер лише допомагає їй створити готовий текст або за менший час, або з кращою якістю.

Ідея АП з'явилася з моменту появи комп'ютерів: перекладачі завжди виступали проти стандартної в ті роки концепції МП, на яку було спрямовано більшість досліджень в області комп'ютерної лінгвістики, але підтримували використання комп'ютерів для допомоги перекладачам. У 1960-і роки Європейське об'єднання вугілля та сталі (попередник сучасного Євросоюзу) почало створювати термінологічні бази даних під загальною назвою Eurodicautom[1]. У Радянському Союзі для створення баз такого роду був створений ВІНІТІ.

20)Електронні таблиці Поняття про книги, аркуші, стовпці. Введення даних в клітинки і редагування їх вмісту . Копіювання, переміщення і видалення їх змісту.

Програма excel призначена для створення таблиць складної форми, та обробки табличної інформації.( файл створений у цій програмі має розширення xls)

Книга Microsoft Excel — це файл з одним або декількома аркушами, які можна

використовувати для розташування різних відомостей та установки зв'язків між ними. Можна вводити та змінювати дані одночасно на декількох аркушах і виконувати обчислення на базі даних із декількох аркушів. Створюючи діаграму, її можна розташувати на аркуші з відповідними даними або на окремому аркуші діаграми.

Аркуш. Основний документ, який використовується в Microsoft Excel для зберігання даних і роботи з ними. Також зветься електронною таблицею. Аркуш складається із клітинок, упорядкованих у рядки та стовпці. Аркуші завжди зберігаються у книзі., які можна

використовувати для розташування різних відомостей та установки зв'язків між ними. Можна вводити та змінювати дані одночасно на декількох аркушах і виконувати обчислення на базі даних із декількох аркушів.

Робочим полем табличного процесора є екран дисплея, на якому електронна таблиця представляється у вигляді прямокутника, розділеного на рядки і стовпці. Рядки нумеруються зверху вниз. Стовпці позначаються зліва направо. На екрані видно не весь документ, а лише її частина. Документ у повному обсязі зберігається в оперативній пам'яті, а екран можна вважати вікном, через яке користувач має можливість переглядати таблицю. Для роботи з таблицею використовується табличний курсор, - виділений прямокутник, який можна помістити в ту чи іншу клітку. Мінімальним елементом електронної таблиці, над яким можна виконувати ті чи інші операції, є така клітина, яку частіше називають осередком. Кожна комірка має унікальне ім'я (ідентифікатор), яке складається з номерів стовпця і рядка, на перетині яких розташовується осередок. Нумерація стовпців зазвичай здійснюється за допомогою латинських літер (оскільки їх всього 26, а стовпців значно більше, то далі йде така нумерація - AA, AB, ..., AZ, BA, BB, BC, ...), а рядків - з допомогою десяткових чисел, починаючи з одиниці. Таким чином, можливі імена (або адреси) осередків B2, C265, AD11 і т.д.

Копіювання, переміщення й видалення даних. Автозаповнення.

Копіювання та переміщення даних можуть здійснюватись в Excel за допомогою двох стандартних способів – це Drag and Drop та через буфер обміну.

Drag and Drop – це найпростіший спосіб переміщення та копіювання даних. Для виконання цієї дії необхідно виділити потрібну комірку або діапазон комірок, навести вказівник миші на рамку виділення і коли вказівник набуде форму стрілки – перемістити дані в потрібну нам комірку. В цьому випадку відбудеться просте переміщення даних. Для копіювання під час переміщення потрібно утримувати натиснутою клавішу Ctrl.

Буфер обміну: Операції переміщення або копіювання даних через буфер обміну здійснюються декількома способами. Для початку необхідно виділити потрібну комірку або діапазон комірок:

Правка => Вирезать (Копировать)

Комбінації клавіш Ctrl+X, Ctrl+C

Контекстно-залежне меню виділеного об’єкту => Вирезать (Копировать)

Використати піктограми на панелі інструментів

Для вставки даних необхідно виділити комірку чи діапазон комірок куди будуть вставлятись дані і виконати одну із наступних дій:

Правка => Вставить

Комбінації клавіш Ctrl+V

Контекстно-залежне меню виділеного об’єкту => Вставить

Використати піктограми на панелі інструментів

Бувають ситуації коли необхідно вставити додаткові рядки або стовпці. Для вставки одного рядка необхідно виділити будь-яку комірку у рядку над яким буде вставлений рядок. Далі у меню вставка вибрати команду «Строки». Також можна вставити декілька рядків. Для цього необхідно виділити таку кількість комірок скільки рядків потрібно вставити. Виділення комірок необхідно проводити по вертикалі.

Вставка стовпців виконується схожим чином.

Також можлива вставка окремих комірок. Це виконується командою «Вставка => Ячейки»

Для видалення стовпців, рядків чи комірок необхідно виділити об’єкт, що видаляється і обрати команду «Правка => Удалить» або викликати контекстно-залежне меню і вибрати пункт «Удалить».

В MS Excel існує такий засіб як автозаповнення. Він забезпечує заповнення комірок даними з визначених послідовностей які передбачені в Excel. Такими послідовностями можуть бути дні тижня, назви місяців, прогресії. Для того щоб скористатись автозаповненням, необхідно виділити комірку (або діапазон комірок) з даними, навести вказівник миші на правий нижній кут комірки (виділеного діапазону) та протягнути його по стовпцях чи по рядках які будуть автоматично заповнені значеннями. Для додаткових опцій слід протягувати вказівник натиснувши праву клавішу миші. В цьому випадку з’явиться контекстне меню із вибором автозаповнення.

Форматування даних, комірок та діапазонів комірок.