Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзмен Інформатика.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
76.44 Кб
Скачать

27) Скбд Поняття таблиці, поля, запису. Введення даних у таблиці. Сортування, пошук і фільтрація даних.

Таблиця – для збереження даних, таблиця складається з рядків і стовпців. Рядок ототожнюється з словом запис , а колонка з терміном поле.

Поле- це стовбець у таблиці, сукупність однотипних даних про всі записи таблиці

Запис – рядок таблиці, інформація про одну людину, товар, або одиницю продукції.

Запис містить інформацію про один елемент бази даних: одну людину, книжку, продукцію, рейс тощо. Він складається з полів, які формують структуру запису. Структура запису фактично визначає структуру таблиці i вciєї БД, якщо в ній є лише одна таблиця.

Поле — це мінімальна (але найважливіша) порція інформації в записі, над якою визначені операції введення, виведення, перетворення тощо. Воно має ім'я, значення, характеризується типом i низкою додаткових властивостей.

Сортування

Сучасні СУБД дозволяють різним чином відображувати інформацію, що міститься в них, без зміни дійсного розміщення даних. Одним з найбільш ефективних методів впорядковування даних по заданих полях є сортування. В процесі сортування текстові записи можна сортувати в.алфавитном порядку. Числові, грошові, тимчасові дані можна сортувати за збільшенням або убуванню, наприклад, працівникові комерційної фірми можуть потрібно відомості, хто з клієнтів зробив найбільш дорогі замовлення.

Запису можна сортувати в режимі таблиці або в режимі форми. Наочніше результати сортування відображуються в режимі таблиці. Якщо ви спробуєте закрити таблицю після сортування, то з'явиться запит: «Зберегти зміни макету або структури таблиці (Do you want to save changes to the design of query)» Після закриття форми змінений порядок зберігається автоматично.

Сортування записів здійснюється відповідно до порядку ключових полів в бланку в режимі конструктора таблиці. Якщо необхідно вказати інший порядок сортування без зміни порядку ключових полів, то спочатку визначите ключ, а потім натискуйте кнопку Індекси (Indexes) на панелі інструментів і у вікні Індекси (Indexes) і вкажіть інший порядок полів для індексу з ім'ям PrimaryKey

Фільтрація — це відбір даних за певної умови.

Для відбору даних за умовою потрібно вибрати Изменить фильтр, і у вікні, що з’явилося, зазначити у вибраних полях умови відбору і натиснути кнопку Применить.

Для обробки даних зв’язаних таблиць використовують запити.

Запит дає змогу фільтрувати дані декількох таблиць, які відповідають певним умовам, для подальшої з ними роботи.

28) Скбд типи полів. Створення та редагування форм.

Поле — об’єкт БД, призначений для зберігання значень параметра об’єкта або процесу. Характеризується параметрами: ім’я поля, формат даних, тип оформлення.

В СКБД є такі типи полів:

  • Числовий

  • Текстовий(до 255 знаків)

  • МЕМО – для полів з текстовою інформацією , де кількість символів біша за 255

  • Лічильник – набуває одне із двох значень ТАК або НІ

  • OLE – для використання картинок, фотографій застосовується на формах.

  • Дата і час

  • Грошовий – є вибір валюти

  • Майстер підстановок – вибирається значення для поля із заданого переліку.

форма — створений користувачем графічний інтерфейс із використанням елементів управління для наочного введення даних у базу;

Дані до таблиці зручно заносити в режимі Таблицы (числові й текстові поля) або створити Форму (поля типу МЕМО і OLE);

Форми у СУБД ACCESS створюються самостійно або за допомогою майстрів. Форму, створену за допомогою майстра, можна доробити у режимі конструктора.

Конструктор форм

В центрі вікна в режимі КОНСТРУКТОР ФОРМЫ знаходиться сітка, яка дає уявлення про розміри форми при її запуску. Щоб змінити розмір форми, потрібно виділити край сітки і розтягнути її до потрібного розміру. Лінійки вздовж верхнього і лівого країв сітки допомагають задати завершений розмір форми.

Щоб змінити властивості самої форми, потрібно натиснути праву кнопку миші на області виділення форми чи звіту (прямокутник на перетині лінійок зліва зверху). В конкретному меню, яке з’явиться, потрібно вибрати команду СВОЙСТВА. Тоді відкривається вікно ФОРМА, в якому можна задати всі властивості форми.

До числа елементів управління відносяться поля, кнопки, прапорці і написи, розміщені на формі. Розміщення елементів управління на формі (або в сітці) - це їх перетягування і опускання шляхом натискування кнопки миші в потрібному місці. Натисненням кнопки миші елементи управління вибирають з вікна панель елементів, переносять і опускають на сітку. При виборі елемента управління з панелі вказівник миші перетворюється в перехрещення. Воно дозволяє перетягнути елемент управління в потрібне місце на сітці і наступним протягуванням вказати два протилежних кути місцеположення елемента управління. Коли елемент управління розміщується на сітці, вказівник миші відновлює свою звичайну форму.

Ліва верхня кнопка з зображенням стрілки вказівника миші натиснена чи не натиснена в залежності від поточного фокусу вікна. Коли ця кнопка натиснена , можна вибирати об’єкти за допомогою вказівника миші.

Права верхня кнопка з зображенням чарівної палички запускаючи відмінює майстра створення елементів управління. Деякі елементи управління, такі як КНОПКИ, мають асоційованих з ними майстрів. За допомогою такої кнопки можна відмінити або дозволити запуск майстра.