Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзмен Інформатика.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
76.44 Кб
Скачать

29) Скбд Складні і прості умови пошуку. Створення запитів.

Системи управління даними першого покоління

СУБД першого покоління характерні тим, що кожна група користувачів розробляла своє власне програмне забезпечення по управлінню даними. Наслідками такої сепаратизації стало надмірне дублювання програмних кодів і даних.

Системи управління даними другого покоління

Файли взаємопов'язаних даних об'єднуються в бази даних. СУБД створюються для таких досвідчених користувачів, як програмісти.

Системи управління даними третього покоління

Можливості СУБД розширились. Створені розвинуті інтерфейси, що забезпечують інтерактивний доступ звичайним користувачам.

Створення простих запитів

Запити Access дозволяють ставити питання про базу даних і, що ще цікавіше, отримувати на них відповіді. Іншими словами, запити можна представити як спосіб отримання певної інформації з бази даних. Таким чином можна отримати наступну інформацію:

  • список всіх рослин з бази даних, відсортований в алфавітному порядку;

  • список лікувальних рослин;

  • список каталогів, за допомогою яких отримувалися деякі рослини;

  • кількість рослин, придбаних з використанням кожного каталога

Використання майстра простих запитів

Раніше при роботі з базою даних ви вже використали декілька майстрів Access, що полегшують виконання різних операцій в Access. Та і тепер найпростіший спосіб створення запиту полягає в застосуванні майстра. Щоб побудувати запит, виконаєте наступні дії.

1. Запустите Access і завантажите базу даних Рослини.

2. Виберіть посилання Запити у вікні Рослини: база даних.

3. Двічі клацніть на посиланні Створення запиту за допомогою майстра. Відкриється вікно майстра,

4. У списку, що розкривається, піддіаграмою зазвичай перераховуються всі таблиці і запити бази даних. Але поки що запити не створені, тому тут представлені лише таблиці. Виберіть із списку таблицю Рослини. Вміст списку Доступні поля зміниться, відображаючи всі поля таблиці.

5. Виберіть в списку Доступні поля поле Ім'я і клацніть на кнопці із стрілкою управо для перенесення цього поля в список Вибрані поля.

6. Двічі клацніть на назві поля Латінськоєімя у списку Доступні поля. Поле буде перенесено в список Вибрані поля.

7. Клацніть на кнопці Далі для переходу в друге вікно майстра.

8. Введіть назву запиту Іменарастеній і виберіть перемикач Відкрити запит для перегляду даних

9. Клацніть на кнопці Готово для створення запиту і відкрийте його в режимі таблиці, як показано на мал. Хоча таблиця запиту нагадує звичайну таблицю даних, між ними є певні відмінності.

Запит не відображає безпосередньо всі дані таблиці. У нашому випадку запит показує тільки два поля, не дивлячись на те, що в таблиці їх набагато більше. Крім того, як стане ясно з наступних розділів розділу, запит не обов'язково повинен відображати і всі рядки таблиці.

Запит насправді не містить ніяких даних. Відомості, що відображаються ним, відносяться тільки до таблиці, і будь-які внесені до даних змін в ній зберігаються.

Далі ми продовжимо розмову про роботу з даними в таблиці запиту, але поки що ви повинні закрити його, клацнувши на кнопці Закрити.