Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзмен Інформатика.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
76.44 Кб
Скачать

15) Текстовий редактор Робота з панелями інструментів рисування і word art

Вбудований в Word графічний редактор дозволяє створювати найрізноманітніші графічні об'єкти: від простих ліній і блок-схем до барвистих ілюстрацій. Малюнки можна розміщувати в одному з трьох графічних шарів: у тексті, за текстом (так розміщуються водяні знаки) або перед текстом, закриваючи його. Кнопки панелі інструментів Малювання використовуються при малюванні і форматуванні ліній і фігур, створенні написів і об'єктів WordArt.

Автофігури

Під автофігурами в Word мають на увазі набір фігур різної міри складності.

Меню містить наступні пункти: Лінії (Lines), Сполучні лінії (Connectors), Основні фігури (Basic Shapes), Фігурні стрілки (Block Arrows), Блок-схема (Flowchart), Зірки і стрічки (Stars and Banners), Винесення (Callouts). Використання команд меню Автофігури (AutoShapes) зменшує час, що витрачається користувачем на створення малюнка.

Аби намалювати криву, виберіть в меню Автофігури (AutoShapes), Лінії (Lines) кнопку Крива (Curve). Якщо при побудові утримувати такою, що натискує клавішу Shift, то отримаємо фігуру з рівними розмірами по декількох осях: коло, куб і так далі Для додавання тексту до автофігури (за винятком автофігур: лінії, сполучні лінії і полилинии) клацніть її і почніть увод тексту. Автофігури — можна використовувати для створення окантовки довкола тексту. Для з'єднання двох об'єктів використовуються сполучні лінії.

Автофігуру можна використовувати як гіперпосилання (див. главу 27 розділ «Використання гіперпосилань для навігації по документах»).

Можна обрізувати точковий малюнок, картинку або малюнок, що має вигляд фотографії, а потім, при необхідності, відновити їх вихідний вигляд, скориставшись тією ж кнопкою (при обрізанні частина малюнка ховається, а не віддаляється). Фотографії часто обрізують для залучення уваги до конкретної області зображення.

16) Поняття компютерних презентацій, їх призначення. Створення презентацій за допомогою шаблонів. Створення текстових написів та вставка графічних зображень на слайдах презентації.

Програма Powerpoint дозволяє створювати презентації, що складаються з наборів слайдів, у яких текст поєднюється з графічними об’єктами, фотографіями, звуком, відео та анімаційними ефектами.

Презентація – це мультимедійний додаток, або набір слайдів, які відрізняють конкретну тему.

Презентації застосовують у виступах з наочною демонстрацією текстового матеріалу,у демонстрації таблиць, графіків, діаграм, малюнків, аудио- і відеокліпів.

Використання шаблонів при створенні презентації

Створення презентації на основі шаблону

Презентацію можна створити на основі що заздалегідь відформатував або порожнього шаблону-розмітки, для перегляду пропонованих шаблонів слайдів

виберіть в меню Файл команду Створити і в області завдань Створення презентації у розділі Шаблони виберіть заслання На моєму комп'ютері. На вкладці Загальні відображують два значки Нова презентація і Майстер автовмісту . Подвійне клацання першого значка відкриває область завдань Розмітка слайду. Використання Майстра автовмісту розглянуте вище.

На вкладці Презентація представлені ті ж шаблони, які використовує Майстер автовмісту

Після клацання значка шаблону в полі Перегляд відображуватиметься слайд-зразок. На вкладці Шаблони оформлення відображують шаблони, розглянуті нижче.

Створення текстових написів

Для створення написів можна використати прийоми створення, редагування і форматування тексту і написів.

На титульну сторінку можна вставити текст WordArt. Давайте згадаємо, як це ми робили у текстовому редакторі? (Вставка – Рисунок – Объект WordArt або на панелі інструментів Рисование вибрати кнопку Добавить объект WordArt; у вікні Коллекция WordArt вибрати необхідний стиль тексту, ввести необхідний текст; за бажанням можна змінити тип, розмір та накреслення шрифту). Отже, у Power Point вставити текст WordArt вам буде не важко, адже всі дії аналогічні.

Встановити текст можна так: Вставка – Надпись або на панелі інструментів Рисование вибрати кнопку Надпись – вибрати місце розміщення тексту на сладі і ввести текст. Щоб відформатувати текст, необхідно його виділити – Формат – Шрифт – вибрати параметри форматування. За потреби можна змінити тип, накреслення, розмір, колір тексту й установити ефекти (Подчеркивание, Тень, рельеф, Верхний, Нижний индекс)

Вставлення графічних зображень

Щоб презентація була більш повною потрібно вставити зображення. Графічні об’єкти Power Point не відрізняються від малюнків і автофігур Word. Щоб вставити малюнок: Вставка – Рисунок – вибрати один із варіантів Картинки…, Из файла… , Со сканера или камеры… – розташувати малюнок у потрібному місці слайда – змінити розміри малюнка до необхідних.

- Користуючись інструментами малювання (панель Рисование), вставлені малюнки можна редагувати або створювати власні, так звані геометричні примітиви.

- В автофігури можна вставляти текст: клацнути на фігурі правою кнопкою миші – у контексному меню вибрати Добавить текстовую строку – ввести текст – зняти виділення фігури

- Із декількох автофігур можна скласти малюнок. Але щоб малюнок був єдиним цілим автофігури треба об’єднати (згрупувати): виділити автофігури, притиснувши клавішу Shift – права кнопка миші – Группировка – Группировать