Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзмен Інформатика.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
76.44 Кб
Скачать

8) Oc Windows Робота з вікнами. Структура вікон в windows. Робочий стіл. Панель задач.

9) Oc Windows Стандартні додатки. Оєкти windows.: папки, файли, ярлики. Використання довідкової системи.

Після завантаження комп’ютера картинка яка зявляється на моніторі називається робочий стіл.

На робочому столі розташовані піктограми об’єктів (ярлики,папки, мій комп’ютер, корзина)

Рядок внизу екрана називається - панель задач.

На панелі задач ліворуч є кнопка ПУСК, справа: індикатор клавіатури, годинник, та інші значки. Основне завдання панелі задач відображати у вигляді прямокутників всі відкриті вікна.

Вікно – це обмежена область до відображення інформації, що стосується конкретної програми або документа. В операційній системі WINDOWS розрізняють вікна двох типів: типове та діалогове.

Типове вікно Windows складається з п’яти елементів:

  1. Рядок заголовка з кнопками керування вікном

  2. Рядок меню

  3. Робоче поле вікна

  4. Панелі інструментів

  5. Рядок стану – відображає інформацію про виділені об’єкти.

Діалогові вікна призначені для внесення змін у роботу операційної системи або певної програми ці зміни вносяться за допомогою таких елементів керування:

  1. Бігунець

  2. Лічильник

  3. Перемикач

  4. Поле введення інформації

  5. Прапорець

Діалогові вікна містять декілька вкладок

При класичному налаштуванні кнопки ПУСК відкриється головне меню у такому вигляді:

  1. Програми – відкривається список всіх інстальованих програм на комп’ютері

  2. Документи – відкривається список 15 – ти останніх документів з якими працювали на ПК

  3. Настройка – доступ до налаштувань апаратних засобів, принтерів та мережі

  4. Найти – пошук інформації за назвою документа, часом створення, ключовими словами.

  5. Справка – виклик довідкової системи по операційній системі

  6. Виполнить – завантаження програмних файлів

  7. Завершение работи – перезавантаження, ждучий режим, виключення.

10) Програми навігатори Мій компютер , Провідник.

Для роботи у файловій системі використовують програми навігатори прикладом таких програм є мій комп’ютер і провідник.

Програму провідник можна завантажувати такими способами:

  1. За допомогою ярлика завантажити на робочий стіл

  2. Пуск – Програми – стандартні – провідник

  3. ПКМ по пуск – провідник

  4. ПКМ по ПУСК – провідник

  5. ПУСК- Виполнить – explorer.exe

  6. Через файлову систему

Вікно програми провідник складається з усіх елементів типового вікна, особливістю є будова робочого поля, ліворуч розташовано дерево папок, а в правій частині вміст активної (відкритої) папки. Якщо перед назвою папки стоїть +, то вона містить в собі інші папки,якщо клацнути на + то значок зміниться.

11) Текстовий редактор: Призначення, можливості. Налагодження середовища користувача текстового редактора. Поняття про шаблон документа. Створення документа за допомогою шаблона.

Текстові редактори - це програми для створення, редагування, форматування збереження і друку документів. Сучасний документ може містити, крім тексту, і інші об'єкти (таблиці, діаграми, малюнки і т. д.).

Текстовий редактор Word входить до групи програм Microsoft Office.

Документ WORD має розширення doc. А нові версії docs.

Кожний документ Microsoft Word заснований на шаблоні. Шаблон визначає основну структуру документа і містить настроювання документа, такі як елементи автотексту, шрифти, призначення сполучень клавіш, макроси, меню, параметри сторінки, форматування і стилі.

Існує два основних види шаблонів — загальні шаблони і шаблони документів. Загальні шаблони, у тому числі шаблон Normal.dot, містять настроювання, доступні для всіх документів. Шаблони документа, наприклад, шаблони записок чи факсів, у діалоговому вікні Створення документа, містять настроювання, доступні тільки для документів, заснованих на цьому шаблоні. Наприклад, при створенні записки на основі шаблону записок можуть використовуватися як настроювання шаблону записок, так і настроювання загальних шаблонів. У Word мається набір шаблонів документів, і крім того, можна створювати шаблони самостійно.

Word дає змогу створювати документи двома способами: або з допомогою шаблону Обычный (Normal.dot), або з допомогою шаблону, який укаже користувач. На початковій стадії оволодіння технологією роботи з Word користувач, звичайно, створює документи, які задовольняє шаблон Обычный (Normal.dot). Але якщо користувач не бажає створювати документ з допомогою шаблону Обычный (Normal.dot), він може скористатися іншими шаблонами Word, які, можливо, більше відповідають його вимогам.

Коли користувач вперше відкриває Word, на екрані з`являється документ із встановленими за замовчуванням параметрами. Це і є шаблон Обычный, що зберігається у файлі Normal.dot папки Шаблоны. Він визначає стандартні параметри полів і не використовує форматування. Пам`ятайте, що, клацнувши мишкою на кнопці Создать стандартної панелі інструментів, користувач створює новий документ з допомогою шаблону Обычный.

Щоб створити документ з допомогою іншого шаблону, необхідно виконати команду Файл та її опцію Создать (File Ю New). На екрані з`явиться діалогове вікно Создание документа, в якому можна вибрати необхідний шаблон (рис. 1.2).

У цьому діалоговому вікні є вкладення, які вміщують шаблони, призначені для створення документів визначеного виду. Наприклад, якщо користувач в основному працює з таким документом, як записки, то необхідно клацнути мишкою на вкладенні Записки. У вікні з`являться шаблони для створення записок. Якщо документ створений з допомогою шаблону, то останній відповідає за зовнішній вигляд документа.

Більшість документів складається зі стандартних елементів. Наприклад, у службовій записці часто присутні назва організації і заголовки типу "Куди", "Звідки", "Дата", "Тема" тощо. Крім того, в цьому документі може вміщуватися стандартний текст, який звичайно використовується в подібних записках. В шаблоні можна передбачити введення інформації в режимі діалогу (тобто програма буде запитувати необхідну специфічну інформацію) і шаблон автоматично розташує її в потрібному місці документа.

12) Текстовий редактор: Дії з фрагментами тексту. Форматування символів, абзаців, документів. Створення нумерованих і маркованих списків. ВСТАВЛЕННЯ ЗОБРАЖЕНЬ У ТЕСТОВИЙ ДОКУМЕНТ І НАЛАГОДЖЕННЯ ЇХНІХ ВЛАСТИВОСТЕЙ.

Елементами тексту є символ, слово, речення, абзац, які називатимемофрагментом тексту. Над фрагментом тексту визначені такі основні дії: копіювання в буфер обміну, забирання (вирізання) в буфер обміну, вилучення (видалення) з тексту, вирівнювання, перетворення символів: збільшення, зменшення, задання стилю написання (товстий, курсив,підкреслений та їхні комбінації) тощо.

Форматування абзацу. Абзац є одним з основних об'єктів текстового документа. У комп'ютерних документах абзацом вважається будь-який текст, що закінчується керуючим символом (маркером) кінця абзацу. Введення кінця абзацу забезпечується натисканням клавіші (Enter) і відображається символом ¶.

Форматування символів. Символи - це букви, цифри, пробіли, знаки пунктуації, спеціальні символи, такі як @, *, &. Символи можна форматувати (змінювати їх вид), задаючи шрифт, розмір і накреслення.

Форматування документів - перетворення, яке змінює форму представлення документа. На початку роботи над документом доцільно задати параметри сторінки: її формат (розмір), орієнтацію, розмір полів та ін.

У Word маркери або номери можна швидко додати до рядків вже наявного тексту, також можна автоматично створювати список під час введення інформації.

За промовчанням, якщо абзац починається із зірочки або з цифри 1. з крапкою, Microsoft Word розпізнає це як початок маркованого або нумерованого списку. Якщо виникає потреба скасувати перетворення тексту на список, можна натиснути кнопку Параметри автозаміни, яка з'являється після замінення.

Для вставлення в текстовий документ графічного зображення з файлу, який зберігається на зовнішньому носії, слід виконати Вставлення => Зображення => Рисунок. Після цього в діалоговому вікні Вставлення рисунка (рис. 1.38) вибрати потрібний файл.

Для зручності пошуку файлу та його попереднього перегляду рекомендується у вікні Вставлення рисунка встановити режим подання об'єктів у вікні у вигляді ескізів. У разі потреби можна звузити коло пошуку, задавши формат файлу, його ім'я чи місце зберігання.

Зображення з файлу вставляється в поточне місце документа подвійним клацанням на ескізі. Або можна у вікні Вставлення рисунка вибрати файл, а потім кнопку Вставити в нижній частині вікна.

Колекція Microsoft Office містить велику кількість мультимедійних об'єктів (кліпів): картинки, фотографії, звуки та відеофрагменти. Усі зображення в колекції розподілені за певними групами: Будівлі, Люди, Освіта та ін. Кожне зображення описується деякими ключовими словами, наприклад, учні, посуд, дерева, техніка тощо, за якими ці зображення можна знайти в колекції.

Для вставлення в текстовий документ графічного зображення з цієї колекції потрібно виконати Вставлення =>Зображення => Графіка. Ці дії відкривають область Картинки (рис. 1.39), яка надає можливість здійснювати пошук потрібних зображень і переглядати ескізи знайдених. Для цього в текстовому полі Шукати потрібно вказати ключові слова для пошуку (наприклад, люди, спорт), ім'я або шаблон імені файлу.

Щоб звузити коло пошуку, у списку Переглядати можна вибрати, в яких ко¬лекціях шукати потрібний файл (наприклад, Усі колекції), а у списку Шукати об'єкти вибрати тип мультимедійного об'єкта - картинки, фотографії чи ін. Коли потрібні значення параметрів пошуку встановлено, слід вибрати кнопку Почати. Ескізи знайдених зображень, які відповідають умові пошуку, будуть відображені в полі результатів пошуку.

Щоб вставити знайдене зображення в документ, потрібно встановити курсор у те місце документа, куди додається зображення, і вибрати ескіз потрібної картинки в області Картинки або перетягнути ескіз картинки в потрібне місце.

Якщо в такий спосіб знайти потрібне зображення не вдалося, то можна:

1. Вибрати команду Упорядкувати кліпи, яка знаходиться в нижній частині області Картинки.

2. Вибрати у вікні Колекція кліпів (рис. 1.40) потрібну в наведеному списку.

3. Переглянути ескізи зображень у різних групах відповідно до тематики пошуку.

Коли потрібна картинка знайдена, її можна вставити в документ перетягуванням з вікна колекції в потрібне місце або використавши Буфер обміну. Відповідні команди для роботи з Буфером обміну розміщені в меню Редагування цього самого вікна та в контекстному меню ескізу зображення.

Здійснювати пошук потрібних картинок можна і в Інтернеті. Для цього потрібно вибрати посилання Картинки на сайті Office Online, яке знаходиться в нижній частині області Картинки, або кнопку Кліпи в Інтернеті на панелі інструментів вікна Колекція кліпів.

Редагування та форматування графічних зображень у текстовому документі

Вставлені в текстовий документ графічні зображення можна редагувати і форматувати.

Перед тим, як виконувати будь-які операції з рисунком, його потрібно виділити, вибравши вказівником. Навколо виділеного зображення

з'являється контур у вигляді тонкої рамки з маркерами змінення розмірів, а для деяких графічних зображень і маркер обертання (рис. 1.41).

Наведення вказівника на один із цих маркерів змінює вигляд вказівника на двосторонню стрілку, яка вказує напрями можливого переміщення. Переміщення маркера в цих напрямах приводить до відповідної зміни розмірів рисунка. Використовуючи маркер обертання, об'єкт можна повернути на довільний кут.

Операції копіювання, переміщення, видалення вставлених графічних зображень у текстовому документі виконуються відомими вам способами: використовуючи елементи керування Стрічки, команди контекстного меню, сполучення клавіш та ін. Перемістити або скопіювати об'єкт в інше місце документа можна і перетягуванням; за такого способу вигляд вказівника стає таким .

Слід пам'ятати, що вставлене зображення приєднується до оточуючого тексту і, якщо абзац, який містить це зображення, переміщується в інше місце документа, то рисунок пересувається разом з ним.