Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekz_market.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
568.58 Кб
Скачать

3.Поняття попиту. Види попиту.

Попит - потреба, підкріплена купівельними спроможностями покупця.

Види маркетингу залежно від стану попиту

Стан попиту

Мета маркетингу

Вид маркетингу

Інструменти маркетингу

Від’ємний

Формування попиту шляхом подолання негативного ставлення до товару

Конверсійний маркетинг

Взаємини з громадськістю, пропаганда, робота з товаром

Відсутній

Стимулювання попиту

Стимулюючий маркетинг

Інформативна реклама, семплінг, акції стимулювання збуту, PR

Потенційний

Розвиток товару;

розвиток попиту

Розвиваючий маркетинг, орієнтований на виробництво;

розвиваючий маркетинг, орієнтований на споживача

Удосконалення товару, супутні послуги, поліпшення якості, зниження собівартості;

акції стимулювання збуту, реклама, персональний продаж, PR

Задоволений

Утримання попиту

Підтримуючий маркетинг

Нагадувальна, підтримувальна реклама, акції

Хиткий

Збалансування попиту

Синхромаркетинг

Знижки цін та стимулювання попиту в період падіння обсягів продажу

Знижений

Відновлення попиту

Ремаркетинг

Активізація просування, коригування цін, оновлення продукції

Надмірний

Зниження попиту

Демаркетинг

Зниження ціни

Шкідливий

Ліквідація або обмеження попиту

Протидіючий маркетинг

Соціальна реклама

4. Визначення сегментації ринку. Цілі сегментації. Критерії сегментації ринку.

Сегментация рынка – разделение потребителей с их многочисленными и сложными потребностями на узкие, однородные по характеристикам требований группы.

Цель сегментации – выявление у каждой группы покупателей сравнительно однородных потребностей в товаре и организация в соответствии с этим товарной, ценовой, сбытовой деятельности предприятия.

Критерии определения сегмента рынка

При сегментации рынка выделяют различные признаки.

Общие признаки сегментации рынка

5. Види охоплення ринку та відповідні їм види маркетингу.

У залежності від території охоплення маркетинг може бути внутрішній, регіональний, експортний, імпортний, зовнішньоторговельний, маркетинг із продажу за рубіж патентів і ліцензій, маркетинг прямих закордонних інвестицій, міжнародний маркетинг, мультинаціональний і глобальний маркетинг.

Внутрішній маркетинг зв'язаний з питаннями реалізації товарів і послуг у рамках однієї країни й обмежений її національними границями. Звичайно на зовнішній ринок фірма починає виходити пізніше, коли вона досягла певних результатів і їй уже не вистачає простору вітчизняного ринку. Однак у світовій практиці зустрічаються фірми, що спеціалізуються в основному на закордонній діяльності і практично не працюючі на внутрішньому ринку, і навпаки.

Експортний маркетинг зв'язаний з ускладненням функцій і задач в сфері маркетингової діяльності фірми, тому що має на меті додаткові дослідження нових закордонних ринків збуту, створення закордонних збутових служб і мереж і т.д.

Імпортний маркетинг одними економістами визнається, іншими ж заперечується, оскільки він не пов'язаний з технологією просування товарів на ринок, організацією успішних продажів і ефективного збуту. На наш погляд, імпортний маркетинг має право на існування, тому що припускає особливу форму досліджень ринку для забезпечення високоефективних закупівель. Це теж робота на ринку, хоча і специфічна.

Зовнішньоторговельний маркетинг визначає своїм об'єктом експортні й імпортні види маркетингової діяльності щодо об'єктів зовнішньої торгівлі.

Закордонний науково-технічний маркетинг стосується специфіки продажів і закупівлі результатів науково-технічної діяльності — патентів і ліцензій, що в значній мірі змінює характер маркетингової роботи, і пов'язаний з підготовкою ліцензійних і патентних матеріалів для продажу, із задачами вивчення напрямків патентного права відповідних країн і т.д.

Маркетинг прямих закордонних інвестицій включає питання вивчення умов закордонної інвестиційної діяльності, більш глибокий і всебічний аналіз можливостей роботи нового підприємства і його збутової активності, а також специфіки організації продажів на зовнішньому ринку фірмою, що виражає інтереси материнської компанії, але функціонує за законами закордонної країни, де вона знаходиться.

Зовнішньоекономічний маркетинг як особливості своїх функцій розглядає форми не тільки зовнішньої торгівлі, але і зовнішньоекономічного співробітництва (науково-технічне, промислове й ін.).

Сучасна ступінь розвитку людського суспільства дозволила виділити такі види маркетингу, як: міжнародний, мультинаціональний і глобальний маркетинг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]